Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hľadá sa schopný novinár

Denník prijme do trvalého pracovného pomeru kohokoľvek na pozíciu redaktor. Zn. Súrne

Médiá majú nedostatok novinárov. V poslednom období vznikol nový denník Plus 1 deň a nový internetový denník aktualne.sk. Časopis Trend zase rozširuje ekonomické oddelenie a vydavateľstvo TV Tip pripravuje nový spoločenský týždenník. Kto však bude do všetkých týchto médií písať? Absolvetnov nechcú a tak sú vydavatelia nútení preplácať redaktorov z iných médií. Výsledkom sú viaceré rozpadnuté spravodajské oddelenia vo viacerých slovenských médiách.

Na Slovensku asi nie je novinár, ktorý by v poslednom období nedostal ponuku na zmenu pracovného miesta. Záujem o novinárov je o to vyšší, že väčšina denníkov plánuje vytvoriť samostatné internetové spravodajstvo. Bude teda potrebovať skupinu ľudí, ktorí budú písať na web. Ak budú chcieť získať kvalitných ľudí, budú musieť preplácať redaktorov od konkurencie. To zase núti konkurenčné médiá zvyšovať platy svojim zamestnancom a ponúkať im rôzne benefity, aby ich ani len nenapadlo odísť do iného média.

Výsledok je dobrý pre novinárov. Tí dostanú vyššie platy. Nie však pre nás čitateľov. Nedostatok novinárov smeruje k tomu, že novinármi sa stanú aj ľudia, ktorí by sa za normálnej situácie nimi nemohli stať. Jednoducho by neprešli výberom. Klesne tak kvalita spravodajstva, čo už možno pocítiť v súčasnosti. Mnohé články sú štylisticky zle napísané, redaktori zabúdajú oslovovať ľudí, ktorí k danej téme majú čo povedať.  Viaceré články sa robia na rýchlo, len aby bolo dať čo do novín. Výsledkom sú dlhé články, ktoré využívajú len jeden zdroj.

Za normálnych podmienok, keď vo veľkom nevznikajú nové médiá, dochádza k presunom redaktorov medzi jednotlivými médiami skôr ojedinele. Ak niekto z redakcie odíde, nie je problém nájsť nového človeka. Kľudne môže ísť o absolventa, ktorý nikdy nepísal. V redakcii sa ho niekto ujme a naučí ho písať. Ak to nepôjde, nájdu si niekoho iného. V súčasnej situácii však nie je priestor a hlavne čas na to, aby editori mohli dôkladne dohliadať na nových redaktorov. Tých je totiž toľko, že to nestíhajú.

Ešte že sme tu my - blogeri :)

        

tema | stály odkaz

Komentáre

  1. Iste, že nechcú absolventov,
    lebo každý riadny absolvent, nebude písať také sračky, aké píšu oni. Ktorý normálny absolvent by písal pre Plus 1 deň? To by som radšej predávala zmrzlinu, alebo čokoľvek iné, ale neznížim sa na takú úroveň. Ani pre prachy!
    publikované: 21.12.2006 17:14:57 | autor: Linki (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tuli
    podla mna je na slovensku vacsina novin a caspoisov zameranych na bulvarne clanky. par serioznych medii, co tu funguje ma svojich ludi, ktori odtial nepojdu len tak, pretoze ist pisat pre bulvar pre nich nie je zaujimave. a to, ze si bulvarne platky zacnu medzi sebou preberat novinarov nepotrva dlho... niekomu sa znizi dopyt a bude musiet setrit, a teda kludne pusti svojich ludi, zamestna si absolventov, ktori prinesu novy pohlad na vec, novy styl a dopyt zas stupne... rovnovaha trhu sa zachovava...
    publikované: 22.12.2006 17:06:00 | autor: theushca (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tak preco chybaju ludia v sme, pravde aj v hn?
    to nie je len zapas bulvarnych medii. vznikaju aj nove, nebulvarne
    publikované: 22.12.2006 19:37:48 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. absolventov nechcu?
    Som studentkou zurnalistiky a mozem povedat, ze nie len ze je zaujem o absolventov, ale je zaujem aj o studentov zurnalistiky, najmä tych bratislavskych, ktori pracuju od prveho rocnika v mediach. Kdekolvek. Poväcsine nie je problem najst si pracu, ak samozrejme netuzi prvak pracovat ako moderator Televiznych novin na Markize. Pracuje sa aj v Sme, v Pravde, dokonca aj v Novom Case, aj v Plus jeden den. Vsade. Takze vystudovanych, resp. studujucich novinarov chcu. Problem vidim len v tom, ze do novin, resp. televizie vezmu pracovat hocikoho, bez ohladu na vzdelanie ci prax (opät poväcsine) a tam je vidiet tu nekvalitu. Ved aj Durianova je psychologicka, Pariskova je ucitelka atd...
    publikované: 22.12.2006 22:50:06 | autor: anjelik (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. s tymi absolventmi som to zle naformuloval
    media maju zaujem predovsetkym o novinarov, ktori uz niekde pisali a preto momentalne novinari prebehuju z jedneho media do druheho. samozrejme, ze sa biju aj o studentov zurnalistiky.
    publikované: 23.12.2006 12:17:22 | autor: tuli (e-mail, web, autorizovaný)
  6. anjelik
    ale zas nemyl si povinnu prax s pracovnym pomerom ;)
    publikované: 10.04.2007 13:22:33 | autor: certica (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014