Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

AKO SOM SA STAL CESTOVATEĽOM *(oprava) PESTOVATEĽOM SPOMIENOK. (pokus o cestopis na pokračovanie) - 199. časť

Hotel Vesal.

Ochota Iráncov nepozná hraníc. V Iráne drvivá väčšina osobných automobilov jazdí na benzín. Nie na každej pumpe preto predávajú aj motorovú naftu. Keď sme neuspeli už na tretej čerpacej stanici, všimol si nás mladý Iránec: „Sadnite do auta a poďte za mnou. Zavediem vás na pumpu, kde nafta bude!„

Prešli sme asi dvadsať kilometrov, ale naftu nemali ani na ďalšej pumpe. Iránca to vôbec neodradilo. Zabúchal na kabínu najbližšieho odpočívajúceho kamióna a požiadal šoféra o naftu pre cháredží (cudzincov). O chvíľu už tiekla z ozrutných nádrží kamióna do bandasky a odtiaľ do nášho auta. Nikto z nich nechcel za svoju ochotu, ba dokonca ani za naftu ani jeden rial. Boli radi, že mohli pomôcť.

Pri väčšine motorestov na diaľnici stojí mešita

Meranie rýchlosti na iránskej diaľnici.

iránske dopravné prostriedky

Ani v jedálni motorestu nechýbajú podobizne oboch imámov.

Vchádzajúc do Teheránu trojprúdovou diaľnicou, po ktorej sa aj tak jazdilo nerešpektujúc vodorovné dopravné značenie v 4 - 5 prúdoch systémom silnejší a rýchlejší víťazí, sme so zapnutými výstražnými svetlami nerozhodne zostali stáť na jednej z odbočiek, aby sme mohli hľadať v mape. Do pol minúty pri nás zastavilo auto a ochotný Teheránčan sa nás pýta, aký máme problém.

„Hľadáme hotel Vesal!„

Pomohol nám ho nájsť na mape a povedal: „Nasadnite a poďte za mnou!„

Chlapík nás doviedol až pred hotel a nechcel za to vôbec nič.

Hoci bolo okolo polnoci, v uliciach hlavného mesta panoval čulý ruch. Na dvoch zhromaždiskách (azda štadiónoch) sa konali akési mítingy, či bohoslužobné obrady. Vášnivý prejav imámovsky oblečených mužov prenášali cez veľkoplošné obrazovky na ulicu, kde postávali ďalšie stovky ľudí a hatili dopravu. Mnohí z nich držali v rukách dlhé palice, ale o čo išlo, sme sa nedozvedeli.

Na recepcii hotela Vesal nechýbali hneď nad pultom veľké farebné podobizne oboch imámov zahalených do čohosi podobného uterákom, ale v izbách uteráky chýbali. Aj mydielka! V televíznom prijímači vedľa recepcie vysielali priamy prenos z oného zhromaždenia, okolo ktorého sme išli. Ako sme sa neskôr dozvedeli, ide o pravidelné piatkové televízne prenosy (piatok je jediný deň pracovného pokoja v týždni), ktoré obvykle sprostredkujú divákom reč niektorého z významných náboženských činiteľov vo vybranej teheránskej mešite.

hotel Vesal

recepcia hotela Vesal

výhľad z hotela Vesal

Zdroj fotografií:

PF


AKO SOM SA STAL CESTOVATEĽOM *(oprava) PESTOVATEĽOM SPOMIENOK. (pokus o cestopis na pokračovanie) | stály odkaz

Komentáre

  1. Pali...
    pre našich meračov rýchlosti by mali zohnať také fasácke slnečníky... (-:
    publikované: 16.12.2009 14:17:03 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  2. skoro ako u nás na Slovensku
    hotel Vesel :)
    publikované: 16.12.2009 15:03:05 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014