Najdôležitejšie obilniny pre ľudskú výživu sú:
1. pšenica
2. raž
3. jačmeň
4. ovos
5. ryža
Ryža sa na trh dostáva:
- výberová lúpaná
- lúpaná I. a II. akosti
- natural
- predvarená
Mlynské výrobky
Mlynské výrobky sa vyrábajú v mlynoch z obilnín.Múka je výrobok získaný rozomieľaním obilných zŕn pšenice, raži, prípadne iných obilnín. Múka môže byť:
1. biela
2. tmavá
- výberová pšeničná múka
- hrubá pšeničná múka
- polohrubá pšeničná múka
- hladká pšeničná múka
- hrubá pšeničná krupica
- detská krupica
Z raži sa vyrába iba chlebová múka ražná.
Ovsené vločky sa vyrábajú zo zrnitého ovsa s tenkou šupkou.
Pekárske výrobky
Podľa druhu použitej múky a spôsobu výroby sa pekárske výrobky rozlišujú takto:- chlieb
- biele pečivo
- trvanlivé pečivo
Chlieb. Výroba chleba sa skladá z troch hlavných operácií:
- príprava cesta
- kysnutie cesta
- pečenie chleba
Poznáme tieto základné druhy chleba:
- výražkový chlieb
- ražno-pšeničný chlieb
- pšenično-ražný chlieb
- pšeničný chlieb
- celoražný chlieb
- grahamový chlieb
- ražný chlieb Vita
- diabetický chlieb
Biele pečivo sa podľa druhu použitých surovín vyrába:
- vodové pečivo
- bežné tukové pečivo
- jemné pečivo
Trvanlivé pečivo - sú tu rozličné keksy, sušienky, piškóty a podobne.
Komentáre
Diki
super
dik!!