Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Somár, líška a lev

... rozprávka a bájka vhodná aj pre dospelých .... Čo písali v minulosti? (78)
Ľudské neduhy, vsadené do konania zvierat, majú svoje čaro vo forme rozprávok alebo bájok. Ľuďom prinášajú zábavu a radosť a ľudia  ich radi čítajú. Aké príbehy z tejto sféry zaujímali Slovákov pred 50 rokmi sa  môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok, tak ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

 Somár, líška a lev

Somár a líška uzavreli priateľstvo a chodili spolu na lov. Raz stretli leva. Líška hneď zbadala blížiace sa nebezpečenstvo a premýšľala ako sa zachrániť. Prišla k levovi a vraví mu:

- Ak mi daruješ život, dám ti somára.

Lev s tým súhlasil. A líška zaviedla somára do pasce.

Keď lev videl, že somár mu už neujde, vrhol sa na líšku a zožral najprv ju a potom somára.

Hlúpy priateľ (ruská bájka)

Spriatelil sa akýsi pustovník, bývajúci v lese, s medveďom a chodili spolu. Na jednej ceste človek sa unavil. Vraví medveďovi: Odpočiňme si. Medveď mu hovorí: Priateľu, vidím, že si unavený. Ľahni si do tône. Ja si sadnem k tebe a budem ťa strážiť.

Tak aj urobili.

Tu priletela mucha a spiacemu rovno na nos. Medveď ju halúzkou odohnal. Ale mucha sa znovu vrátila a medveď ju opäť odohnal. Mucha však – ako všetky muchy na svete – vrátila sa aj tretí raz. Vtedy sa medveď nahneval a vraví: Biedny tvor, budeš mi tu priateľa obťažovať? Chytil kameň a hrozným úderom zabil muchu na nose človeka. Pravda rozbil aj hlavu človeka. 

Poučenie: Hlúpy priateľ je hotový nepriateľ.

V nadväznosti na tému priateľov ešte toto. Čítal som niekde výrok vylúštený z tajničky: „Priatelia sú príbuzní, ktorých si človek vyberá sám.“ Veľmi pekná myšlienka. Čo z toho, keď to v živote neraz  vypáli práve tak, ako je to napísané v bájke.  

Všetkým prajem veselý a pekný  deň. doko
Viac sa o zaujímavostiach z našej minulosti môžete dozvedieť, ak si kliknete na  doko.blog.pravda.sk/

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. doko
    opísal si priateľstvo falošné a oddané . dva rôzne príbehy hoci s rovnakým koncom . vždy priateľ padol za obeť . ale je tu rozdiel v prístupe . líška zradu dobre premyslela . pripravila sa ňu . ale medveď v snahe pomôcť priateľovi o neho prišiel . on ho chcel ochrániť a nedomyslel následky svojho spôsobu záchrany . takto to býva aj v skutočnom živote . niekto sa zameria na svoju obeť a premyslene ju zničí hneď ako mu to vyhovuje . lebo myslí len na seba , svoju záchranu , napredovanie . a v podstate ak dosiahne svoje tak ho už nepotrebuje a zbavil by sa ho tak či tak . sú ľudia , ktorí pre priateľa dajú aj ruku do ohňa . ak priateľ potrebuje pomoc rozmýšľajú ako mu pomôcť a nemyslia hneď na následky svojho konania . majú stále na pamäti . priateľ ma potrebuje ! to jeho volanie o pomoc je v tom momente dôležitejšie ako on sám . teda akého priateľa si vybrať . radšej medveďa , veď jeho pomoc nemusí byť vždy smrteľná .
    publikované: 29.03.2008 06:54:36 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. topas234
    myslím, že si správne vystihol pointu príbehov. A potvrdzuješ aj to, že vybrať si "PRIATEĽA" nie je jednoduché. Život tiež potvrdzuje, že nezáleží na počte známych, ale na kvalite ozajstných, oddaných "PRIATEĽOV". No takých, v súčasnom svete, žiaľ veľa nie je. Takže mnohokrát nám úplne postačí, ak takého "PRIATEĽA" máme aspoň jedného.
    publikované: 29.03.2008 07:50:15 | autor: doko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. priateľ
    je ten čo spieva s tebou keď si hore a kráča vedľa teba keď si dole .
    publikované: 29.03.2008 08:24:04 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Ahoj, Doko, bájky sú svetadiel, do ktorého vždy veľmi rada vkročím,
    napriek tomu, že patrí k tým najmenším na mape rozprávok a im podobných rozprávaní, je v nich obrovské bohatstvo múdrosti a poučenia. Dnes si vybral pekné, Ezop bol odjakživa môj, a Krylov (tuším tá druhá je jeho), tiež.
    publikované: 29.03.2008 10:00:15 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Rozpravka
    ďakujem.
    publikované: 29.03.2008 11:29:02 | autor: doko (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014