Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Racionálne jadro alebo mozogáň?

:)

        Racionálne jadro alebo mozogáň?

        Človek ráno vojde do kúpelne, obzerá si tvár v zrkadle a pohmkáva si nejakú melódiu. Pri holení si tú istú melódiu spieva nahlas. Určite to poznáte. Nie a nie sa zbaviť toho nápevu. Niekedy vás tá melódia tak opantá, že s ňou strávite celý deň. Hvízdate si ju, hmkáte a ani o tom neviete... Mne sa to v poslednom čase stáva s prózou. Buď z rádia alebo z novín sa mi dostane do mozgu veta a neviem sa jej zbaviť! Celý deň hovorím o niečom inom, ale tá veta mi bliká v hlave a nechce zhasnúť. To blikanie nabíja dáka tajomná automatika. Nedá sa vypnúť! Nemusí sa dostať do mozgu priamo z masmédií. Môže zacvendžať kdesi blízko mňa a vojde mi nadlho "do dumy". Raz skoro ráno v lete som cestoval úzkokoľajkou z Vígľaša na Kysinky pod Poľanu. V doline, po ktorej fučal vláčik, pršalo. Ktosi za mnou v plnom vlaku povedal nahlas: "Keby nebolo včera spŕchlo, už by sme mali v kôpkach!" A ja som sa tej vety nezbavil celý deň. Zvláštny úkaz...
        Pozavčerom mi vošla "do dumy" veta: "reči o pašeráckych mafiách v bývalom ZSSR majú silné racionálne jadro." Bola zrejme v dákych novinách alebo v rádiu. Celý deň mi potom blikala tá veta v hlave. Navečer ma už aj rozbolela z toľkého blikania. Podobný pocit musí mať auto, ktorému húka celú noc alarm systém a nikto ho nekradne. Na rozdiel od auta so človek kladie otázky. (Veď aj Sokrates tak začínal...) Kam dospela naša civilizácia? Čo sú to za vety, ktoré dnes cvendžia v ľudskej reči? Veď voľakedy sa takýmito vetami balamutili navzájom len diplomati. Kam nás to ťahajú masové médiá? Veď ja potrebujem mať čistú hlavu! Prečo mi v nej majú blikať huncútske zaonačenia? Možno sa dá povedať aj silnejšie: vyčíňajú. Takto keby mi to niekto povedal, uloží sa mi to v hlave, prikývnem a mám v nej jasno. Ale ak niekto začne komponovať: "Reči o pašeráckych mafiách... majú racionálne jadro" - to je už ako v rozprávke "pešo - nepešo, ani v noci, ani cez deň, oblečená, neoblečená..." - taká veta sa nedá uložiť v hlave bez postranných myšlienok. Keď je to pravda, načo upozorňovať, že má racionálne jadro? Kde si mám tú vetu v hlave uložiť? Má silné racionálne jadro - takže asi k jadrám. Ale kde ja teraz v tej svojej zapratanej hlave rýchlo nájdem racionálne jadrá? Musím to v nej všetko poprehadzovať, hľadať ich po kútoch v skriniach plných ešte od maturity... Kde je to jadro? V spálni je perinovník, v hlave bude asi racionálny jedrovník... Teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované silou, ktorá sa rovná... Asi to racionálne jadro bude ešte niekde hlbšie... Dajte mi pokoj, rádiá, televízie, noviny! Potrebujem mať čistú hlavu, aby som sa mohol naplno venovať melódiám, vôňam, dievčatám. Jedným slovom, kašlem vám na politiku! V jazyku tejto civilizácie to znie takto: "reči o apatii obyvateľstva v postkomunistických krajinách majú silné racionálne jadro."
        Na rozdiel od auta si človek kladie otázky. (Aj Sokrates tak začínal) Kam dospela naša civilizácia? Keby sme jedli trávu ako slony a jelene, určite by sme nedospeli vo vnútornostiach k cukrovke. A keby sme si vedeli hovoriť pravdy bez rečí o ich silnom rycionálnom jadre, nedospeli by sme v našich hlavách k niečomu... čo ešte ani neviem pomenovať, ale v posunkovej reči už na to výraz majú. Ukazujú si prstom na čelo a robia tým prstom pred čelom také malé kruhy. (Neviem, či viete, o čom hovorím...) Jean - Jacques Rousseau tvrdil, že sme sa odprírodnili. Vladimír Iljič Lenin vravel, že sa vykorisťujeme. Ja vyhlasujem, že sa balamutíme. Veď miesto, kde sa nachádza silné racionálne jadro, oznámil Sokrates už dávno: "Viem, že nič neviem."
        Teraz ide o to, či Garry Kasparov vyhrá v Baltimore nad počítačom IBM partiu šachu (ide o 400 000 dolárov. Obaja majú poriadne vyvinuté racionálne jadrá, po jednom zápase vyhrali, dva už remizovali...
        Pre môj neporiadne vyvinutý mozogáň je to všetko španielska dedina. Aj sa podľa toho zariadim: kúpim si španielsku stenu, dám si za ňu priniesť španielskeho vtáčika a budem sa modliť, aby som nedostal španielsku chrípku.
        Som nesmierne rád, že nie som sám, a reči o tom, že aj pre vás je to všetko španielska dedina, majú silné racionálne jadro.

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014