Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fenomén súčasnej rozprávky

Tento článok som sa rozhodla napísať po tom, čo som si priniesla animovanú megarosprávku Ice age II a animovaný trhák z prostredia motošportu Autá.

Rozprávky, rozprávky a ešte raz rozprávky.

     Oblkopujú nás a mnohí si bez nich nevieme predstaviť ani jeden deň. Či už vravím o rozprávkach, ktoré nám čítavali rodičia na dobrú noc alebo tých, ktorých hlavní hrdinovia sa usmievajú denne z televíznych obrazoviek. Pamätám si, že kedysi nebol svet rozprávok tak komerčný ako dnes. Dnes sa na vás usmievajú kreslené či animované postavičky odvšadiaľ, z krabice džúsu, z obalu oplátok či perníkov ... no proste sú ich plné regály.

 

    

     Tohto Večerníčka poznajú deti v Českej republike už hodnú dobu, vlastne poznali ho už naši rodičia a dokonca aj my. Naše deti poznajú Deduška večerníčka ako osobu, ktorá zažína hviezdy a tým uvedie detského diváka do čara rozprávok. 

       

deduško večerníček

     Vrátim sa však k tomu, prečo vznikol tento článok.

     Fenomén, ktorý nás spája a súčasne rozdeľuje je svet dobra a zla. Tieto dva svety dokážeme ruka v ruke nájsť už takmer všade. Ale len málokto vie, že práve tento fenomén má základ v rozprávke. Veď už od dávna bojovali princovia s drakmi a nadprirodzenými zlými silami. A ani v dnešných rozprávkach to nie je inak. Ale ide tu o to pravé rozprávkové zobrazenie?

     Táto otázka zostane nezodpovedaná a odpoveď na ňu by sme našli len u autorov, ilustrátorov, scénaristov či producentov. Ale možno aj u samotných detí ... A preto sa na pred koncom pýtam, či sa vôbec ešte niekedy vrátime späť do rozprávkových čias, kedy na zami panovali draci a princezné.

     Nakoniec by som chcela pridať niekoľko zaujívavých odkazov, kde si môžete prečítať rozprávky online ... nuž to aj preto, aby ste nevypadli z cviku čítania na webe.  A dúfam, že ste ešte nezabudli češtinu, lebo tých českých je o dosť viac :)

v slovenčine:    http://rozpravky.wz.cz/

                      http://www.klasici.sk/rozpravky/

                             http://ekniznica.skserver.org/e-rozpravky.html (knihy v pdf súbore na stiahnutie)

v češtine:   http://carolina.mff.cuni.cz/~vitas/txt/pohadky/

                 http://www.vssoft.cz/skolka/pohadky.html

                 http://www.pohadky.org/

                 http://pohadky.100plus.cz/hl_str/uvodni_pohadkova_stranka.htm

                 http://literatura.rychnovsky.cz/Pohadky/pohadky.htm

 

                        

čo deň dal | stály odkaz

Komentáre

  1. Rozpravky online
    Vela rozpravok a vecernickov sa dnes da najst na youtube. A kopec ich takto pozbierala aj stranka http://www.veselerozpravky.sk/
    publikované: 06.01.2015 22:20:25 | autor: ivanK (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014