Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pomôžme Tatrám..., Zachráňme Tatry...., Tatry na kolenách....

Otázky vyvolané titulkami

Čo vo Vás, vo Vašich myšlienkach s odstupom času vyvolávajú takéto titulky z novín, časopisov, rozhlasu, televízie, alebo reklám na Internete?

Voláte ešte na uvedené telefónne čísla, alebo zasielate finančné prostriedky na uvedené kontá v bankách?

Rozmýšľate nad tým koľko práce je potrebné vynaložiť na odstránenie následkov ničivej výchrice? Alebo skôr kalkulujete aký zisk by to mohlo priniesť.

S tým všetkým sa potýkam každý deň. Každý deň so mnou "zatrasie" takáto výzva. Lenže "zatrasie", chvenie prestane a život ide ďalej. Veď som už zavolala na uvedené číslo, svoj príspevok som dala.

Ale včera som si uvedomila jednu vec. Kto vlastne všetku tú prácu vykoná? Peniaze sú jedna vec, ale likvidácia polomov, výsadba nových stromov je vec druhá (tajne dúfam, že zdravý rozum a láska k prírode zvýťazí nad chamtivosťou a víziou nových zjazdoviek a luxusných hotelov). Peniaze to predsa nespravia.

Tieto myšlienky vo mne vyprovokoval krátky šot zo sústredenia mužstva Slovana v Tatrách. V rámci trénigu chalani pekne obliekli pracovné oblečenie a poďho odpratávať kalamitné drevo. Sami priznali, že je to väčšia zaberačka ako posilovňa. Všetci jednotne oblečení vo vatovaných pracovných oblekoch s ušankami na hlave a veľkými bielymi nápismi na chrbtoch "SLOVAN" a číslami dresu (mimochodom mne osobne veľmi sympatickými). Pokiaľ to nebol len reklamný ťah vedenia klubu a ja chcem veriť že nie, je to nádherný príklad i pre ostatných. Nie nemyslím, že by mali teraz všetky športové kluby  jednotne nastúpiť na brigádu do Tatier. To nie. I keď...  Nie je to zlá myšlienka. A keď sme už pri tom čo ostatné firmy? Čo keby miesto zaslania peňažného príspevku poskytli materiálnu pomoc? Každý takú akú môže. Oblečenie, náradie, pokiaľ má tak pracovníkov, lebo každá ruka dobrá.

Dostala sa mi do uší informácia, že polomové drevo bolo prakticky rozpredané v priebehu niekoľkých dní a mnohí spracovatelia sa ani nedostali do poradovníka na odvoz (možno to je len novinárska kačica). Takže tento problém bol rýchlo vyriešený. Ale čo s odpadom  zo stromov - konármi ihličím, kôrou, ...? Podľa informácií v televíznych novinách rôznych staníc sa tento páli na mieste. A čistučký tatranský vzduch dostáva poriadne na frak. Čo tak ponúknuť odvoz tohto odpadu na vhodné skládky, prípadne na druhotné spracovanie? Kto môže dať takúto ponuku ako náhradu za určitý finančný obnos zaslaný na príslušné konto?

Kto ponúkne naftu do motorových píl, do lesných mechanizmov miesto zaslaných peňazí?

Pretože predpokladám, že peniaze zo zbierok idú na takéto účely, zaplatiť pohonné hmoty, náradie, oblečenie, jedlo a podobné vybavnie.

Veľmi mi bola sympatická iniciatíva Slovanistov. Vyprovokovali vo mne mnoho otázok a tak trochu som sa aj zahanbila, keď som tak závažný problém hodila za hlavu príspevkom zaslaným prostredníctvom telefonátu. A hanba je mi stále. Už som asi stará, keď som zabudla na akcie , keď sme ešte ako študenti chodievali sadiť stromčeky do lesa. Vždy v máji, každý deň časť triedy šla pomáhať pri výsadbe stromkov. Ostatní písali v škole poznámky a pomáhali dohnať učivo tým, ktorí chýbali. Urobil sa kus roboty, zabavili sme sa a máme dodnes na čo spomínať.

Ak to bude čo len trochu možné, rada by som Tatrám pomohla takouto formou, aj keď už nie som študentka, byť v predklone niekoľko hodín tiež už nie je pre mňa maličkosť, ale prečo neskúsiť aj takúto formu "dovolenky" v Tatrách.


Zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. tatry -ta dva
    Pekne po poriadku, radsej pojdem trosku popracovat, ako sponzorovat akciu nemenovaneho operatora, ktoremu uz nedoverujem. Takze ja nevolam, nesmskujem.

    Do motorovej pily sa leje benzin, dedo je drevorubac :) Nafta ide do LKT (lesny kolesovy traktor), a do nakladnych aut, co odvazaju drevo. Spalovanie je prirodzeny postup, ktory vyuziva i samotna priroda na ocistenie sa a skvalitnenie pody. Extremne to ten pseudotatransky vzduch neposkodi.

    Slovanisti spravil, povedzme si to uprimne, imidzovu akciu.

    A k tym studentom sadiacim stromceky - pozri sa do Tatier, ako to nakoniec dopadlo to sadenie stromcekov studentami. Ale to iba ako Joke.
    publikované: 15.12.2004 09:52:32 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pre dmiba
    Tento článoček bol tak trochu vyprovokovaný otázkou z príspevku " Koľko je veľa peňazí". Tato myšlienka je, priznávam, pre mňa dosť provokatívna. Možno je to tým, že pochádzam z prostredia, kde sa všetko točí okolo peňazí. Pritom čo vlastne peniaze sú? Len vyjadrenie hodnoty, ja hovorím nereálne vyjadrenie skutočnej hodnoty.
    Snažila som sa, asi neohrabane, vyjadriť túto myšlienku na príklade Tatier. Čo tam má hodnotu a čo nie. Osobne obdivujem úsilie ľudí, ktorí pracujú na odstraňovaní škôd i tých ktorí sa mi snažia pomôcť bez toho aby sa zviditeľnili. Lesy, stromy, voľná príroda sú mojou láskou i keď som panelákové dieťa. A verím, že takýchto ľudí je u nás väčšina.
    Ešte sa chcem poďakovať za upozornenie na chybu. Už si budem pamätať, že do píly ide benzín, tak ako si od istého momentu pamätám, že kmotrove auto jazdí na naftu. Potrebovala som súrne ísť niečo vybaviť do okresného mesta, autobus mi nešiel a taxík nie a nie zohnať, tak som zavolala kmotrovi, že ak je doma a nemá nič súrneho aby ma tam zaviezol. Trochu sa vykrúcal veď som mu kazila volný čas. Tak som zaargumetovala, že sa nemusí báť, benzín mu zaplatím. Z druhej strany telefónu sa ozval mohutný smiech a medzi ďalším záchvatom smiechu mi stihol povedať, že veru by on ľahko obišiel. Jeho auto totiž jazdí na naftu.
    Ale odviezť ma odviezol.
    publikované: 16.12.2004 08:23:29 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Krásne...
    ... ale pozrime sa pravde do očí. Nie celé Tatry sú "dole" tak ako to všade vidno. Jedna vec sú fotografie, zábery kamery a pod. Druhá vec je ísť tam, pozrieť sa, presvedčiť sa aké to vlastne je. Aj napriek tomu, že veľká časť krásneho lesu je dolu, ešte tam les je.

    Je pravdou, že všetky stromy sú polámané vo výške asi tak jedného metra a podobne, ale veci sa majú tak, že veštko zlé je na niečo dobré...

    Je mi jasné, že zachovanie lesov by bolo oveľa lepšie. Ja sám dokonca protestujem proti tomu, aby sa robili nejaké veľké zmeny. Ale myslím si, že ani ty a ani ja a ani nikto z ľudí do toho asi moc nenakecá. Slováci sú sračky (sorry). Nikto sa nepostaví pred buldozér, ktorý bude ničiť ďalší hektár lesu len preto, aby spravili novú lanovku alebo mohli postaviť hotel. Buďme úprimný. Spravia to. Rozšíria v tatrách cestovný ruch...
    publikované: 16.12.2004 14:39:57 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014