Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nad Tatrou sa blýska... II.

...ABY TATO VLADA POCHOPILA, ZE NACHADZAT PENIAZE BUDE BUDE BUDE BUDE MUSIET AZ DO POSLEDNEJ KVAPKY JEJ KRVI!!! A RADSEJ NECH ZDOCHNE, MRCINA, AKO KEBY TO NEMALA ROBIT! http://www.sme.sk/c/3330760/Parkov-ma-byt-menej.html
Úvodom tohto vyhlásenia vyjadrujeme vďaku a uznanie všetkým, ktorí sa napriek riziku postihov usilujú ochraňovať prírodné hodnoty vzácnych území národného a európskeho významu na Slovensku. 
My, občania Slovenskej republiky, ktorí považujeme ústavou garantované právo na priaznivé životné prostredie za jedno zo svojich základných práv a slobôd, vyjadrujeme znepokojenie nad priebehom udalostí v Tichej a Kôprovej doline v súvislosti s odstraňovaním kalamitného dreva. Skutočnosť, že táto činnosť sa realizovala so súhlasom orgánov Ministerstva životného prostredia SR, poukazuje na to, že ich súčasné vedenie nenapĺňa jedno zo svojich základných poslaní, ktorým je ochrana prírody. Oceňujeme, že Slovenská inšpekcia životného prostredia neoprávnené zásahy v oboch dolinách zastavila.
Na verejnosť prenikli zásadné protesty veľkého počtu odborníkov, vrátane pracovníkov Štátnej ochrany prírody SR, voči súčasnému smerovaniu tejto inštitúcie. So znepokojením zaznamenávame aj účelové pozmeňovanie odborných stanovísk nadriadenými orgánmi, ústupčivosť vedúcich predstaviteľov MŽP SR voči aktivitám investorov na území národných parkov, pomalý postup pri kompenzáciách majetkovej ujmy neštátnych vlastníkov lesov, netransparentné vypracovanie novej zonácie Tatranského národného parku, ktorá umožní výstavbu v najcennejších tatranských dolinách, či spochybňovanie kritického listu z Európskej komisie, ktorá dala jasne najavo svoj nesúhlas s poškodzovaním prírodných hodnôt.
Demokraciu chápeme ako spoločenskú, sociálnu a politickú rovnoprávnosť občianstva.
Rozhodovanie politikov a štátnych úradníkov, ktoré ignoruje a spochybňuje hlasy odbornej verejnosti a zástupcov environmentálnych organizácií, svedčí o nedemokratickom uplatňovaní moci.
Orgány verejnej správy majú využívať poznatky verejných, vzdelávacích, vedeckých a kultúrnych inštitúcií, výskumných pracovísk, občianskych, stavovských a profesijných organizácií a zapájať ich do riešení otázok koncepčnej a legislatívnej povahy, obzvlášť, ak sa občania aktívne hlásia k účasti na riešeniach. V záujme rozvoja demokracie, spravodlivosti a spoločenského zmieru má verejná správa vytvárať primeraný priestor pre odbornú i verejnú diskusiu a riadiť sa pri rozhodovaní jej závermi.
1. Žiadame ministra životného prostredia Jaroslava Izáka o vyvodenie osobnej zodpovednosti za vzniknutú situáciu, ako aj o naplnenie zmyslu pôsobnosti rezortu životného prostredia v súlade s Ústavou SR, zákonom o ochrane prírody a krajiny, procesným právom, ako aj medzinárodnými dohovormi a záväzkami SR voči EÚ.
2. Žiadame orgány verejnej správy o dôsledné uplatňovanie demokratických princípov riadenia a dodržiavanie litery i ducha zákona.
3. Žiadame poslancov Národnej rady SR, vládu SR a predstaviteľov samosprávnych krajov, miest a obcí o zvýšenú pozornosť ochrane a zachovávaniu nenahraditeľného prírodného bohatstva Slovenskej republiky.
 
Bratislava, 28. mája 2007
 
Vyhlásenie môžete podporiť zaslaním emailu s menom, priezviskom, informáciou o vykonávanej profesii / zamestnaní a mieste trvalého bydliska na adresu verejnost@gmail.com, subject: Podpora Nad Tatrou sa blýska II.

Postdobá cyber antidrama | stály odkaz

Komentáre

  1. Hm..
    No čo k tomuto dodať...ekoteroristom sú žlčovité horlivé prejavy vlastné...
    1. Minister sa vyjadril, že o možnosti zníženia počtu NP uvažuje. Urobil to zrejme z viacerých dôvodov, napríklad aby pritlačil na vládu za účelom navýšenia rozpočtovej kapitoly ministerstva. Alebo aby vyvolal diskusiu.
    2. Prekvalifikovanie NP na CHKO neznamená zánik prírodného bohatstva a otvorenie dverí pľundrovaniu NP. Znižuje sa stupeň ochrany, to áno, ale v rámci veľkoplošných chránených území existujú rôzne zóny ochrany a existujú aj maloplošné chránené územia ako rezervácie, areály, pamiatky, ktoré majú vyšší stupeň ochrany ako samotný NP či CHKO.

    Zatiaľ asi toľko.
    publikované: 05.06.2007 10:55:00 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. RE: HM...
    Si super, Ty ekopacifista. Vidiet, ze si v tom doma, uz Ti verim. XXXIIXIXXIXXII
    publikované: 05.06.2007 12:56:17 | autor: vseved (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Vševed
    No tvoj nick hovorí za všetko...vďaka za hodnotný príspevok do diskusie.
    publikované: 05.06.2007 13:08:12 | autor: Maťo (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. RE: VŠEVED
    PRESNE TAK.
    publikované: 05.06.2007 14:25:37 | autor: vseved (e-mail, web, autorizovaný)
  5. nadych - vydych
    Roky chodim ako turista do prirody, pomerne vela cestujem a zretelne vidim, ze priroda dostava vdaka ludskym aktivitam neludsky zabrat. Kedze sme ako ludia sucastou prirodnych procesov, mali by sme venovat intenzivne myslienky tomu, ako s prirodou zachadzame a co by sme mali zmenit, ak nechceme, aby sa nam to v kratkom case vratilo sposobom, ktory da zase riadne zabrat nam, ludom. Prajem vsetkym nadych cisteho vzduchu... (-:
    publikované: 09.06.2007 22:20:04 | autor: pannonicus (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014