Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Všetko, čo sa týka človeka, visí na tenkej nitke

Povedal klasik Ovidius. Možno na svojom odeve zbadal uvoľnený gombík.

Dnes to, čo povedal Ovidius o kostenom gombíku, hovoria psychológovia, ktorí by sa tiež radi stali klasikmi, o online textovej komunikácii. Že jej chýba to a ono - hlasová modulácia, gestá, mimika - že ľudia sú z nej vystresovaní, majú pocit nepochopenia .... hm, kedy vôbec majú pocit pochopenia, snáď pri sexe niektorí a v tom prípade hovoria psychológovia hlásajúci zlý vplyv virtuality na psychično bezbranného človeka pravdu, že textom ešte nikto nikoho normálne nep... čo som to chcel, aha, že ľudia sa sťažujú, že si v textovej komunikácii často nerozumejú. Ale veď si navzájom vypisujú odkedy vzniklo písmo, a to je riadne dávno. A že sa predtým, ako si začali vypisovať papierové listy, poznali? A trúfne si niekto povedať, že niekoho pozná?

Čiže nič nové ani prevratné sa internetovou komunikáciou neudialo. Len sa to zefektívnilo. A preto je aj viac nepochopenia. 

    

Počul som, že v Haife ochorela levica. Osoba takpovediac zo širšej rodiny. Dlho skrývala príznaky ochorenia, pretože prejaviť v prírode chorobu znamená stať sa korisťou predátorov alebo byť obmedzovaný v sociálnych väzbách, prípadne byť z nich úplne vyčiarknutý. Je to inštinkt každého živého sociálne žijúceho tvora, človeka nevynímajúc, neukazovať nič, čo ho diskvalifikuje. Keď sa však človek dostane do prostredia, ktoré mu umožní vyjadrovať sa anonymne, bez ohrozenia reálnych sociálnych väzieb, niekedy neodolá, aby sa so svojimi neštandardnosťami nezdôveroval. V tom sa internet podobá prúdu podvedomia, do ktorého ľudia vyplavujú to, čo by svojim fyzicky prítomným blížnym neoznámili ani za nič. Ani písomne. Zažívajú ilúziu spojenia svojej mysle s myslou úplne cudzieho človeka/ľudí, s ktorým komunikujú, snové stavy. Neviem, možno im to pomáha, aby sa lepšie vyznali sami v sebe - nie je to ľahké, ani príjemné  - ale aj vo virtuálnom svete rovnako ako v realite platí, že vo veci pochopenia sa neoplatí mať veľké očakávania. Za počítačmi sú reálni ľudia. So všetkým, čo k tomu patrí. 

Stále žijeme v hmotnom svete mäsa a kostí, v tom je všetko po starom. Občas sa vám v ňom podarí vytvoriť silné väzby aj s ľuďmi, s ktorými nie ste spojení génmi ani majetkom a udržať si ich po dlhú dobu. Ale vo virtualite - tam v zásade existujú len väzby slabé. Ako by povedal Ovidius, všetko, čo sa na internete týka človeka, visí na extrémne tenkej nitke.

            

Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. ---
    Ja by som povedal, ze mozno.
    A mozno aj naopak.
    publikované: 20.04.2006 07:37:06 | autor: Arthur Avalon (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. .
    Jak naopak.
    Sa po mne opičíš v nezrozumiteľnosti.
    .
    Dajme tomu, že som to pochopil a hovorím na to mačacie toto: aj slabé virtuálne väzby môžu vydržať roky, ak sa do nich nezačnú premietať zžieravé emócie a z toho plynúce očakávania.
    Nitky sa menej trhajú podla mňa medzi takými, čo sa buď bavia v čisto racionálnej rovine alebo majú spoločný zmysel pre humor.
    Čo?
    publikované: 20.04.2006 08:24:22 | autor: Šimon Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ---
    Co je humor?
    publikované: 20.04.2006 09:26:19 | autor: Arthur Avalon (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. .
    Keď sa nad týmto svetom pousmeješ namiesto toho, aby si sa rozplakal.
    Rozplakať ľudí je ľahké. Ľudia sadojímajú radi. Jéj, aká milá mačička - a aká opustená, bú.
    publikované: 20.04.2006 09:45:38 | autor: Šimon Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Jéj,
    aká milá mačička.
    A aká vypasená. Panička ma iste za úlovok pochváli. Len musím dať pozor, aby som nepotrhal ten _krásny_trblietavý kožuštek.

    Odovzdám odkaz, kocúrik. Prípadné chybné pretlmočenie ospravedlňujú druhové komunikačné rozdiely. :p
    A neboj, ja mám mačky rád.
    publikované: 20.04.2006 16:27:12 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Aha, Mikymauz
    Ešte chýba čvirovej femalaKit.
    Rád, rád ... poznám jedného, čo sa roznežnieva nad misou jaterníc, ako má rád prasiatka:p
    publikované: 20.04.2006 18:44:03 | autor: Šimon Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Mňam,
    zbiehajuú sa mi slinky...
    Jar je kráásna. Prečo to tí ľudia nevedia pochopiť? Stále len "poď", "nečuchaj toľko", "daj jej pokoj"... Aach, Kitty...

    Šunkes, oblízal by som ťa od ušiek k chvostu. Zatiaľ to všetky mačičky prežili bez ujmy na zdraví, vieš? Aj sa so mnou spriatelili. Niektoré.

    Keď prasiatko uhynie, škoda ho len tak nevnivoč zahrabať do zeme.
    Odchádzam snívať. Čau ŠŠ.

    publikované: 20.04.2006 19:16:38 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Nemusí to byť iba tenká nitka,
    napríklad Polívkova koza visela na hrubom špagáte. A ako sa ho bytostne týkala! Veď on to všetko iba pre ňu... ňu ňu ňu... napríklad taký ňujork. Tam majú také nitky, ktoré vedú až... vlastne sú to dosť hrubé špagáty. Ktovie či bol Ovídius v ňujorku. Ktovie či vedel o tých špagátoch. A ktovie či majú v ňujorku mačky. A ktovie či majú v ňujorku kozy. Také pekné oblé kozy, kozičky. Kde sme to... aha, špagáty. Skrátka, ako vravel Jánošík, čím hrubší špagát, tým viac sa človeka týka.
    publikované: 21.04.2006 01:13:06 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. buheh
    To nevravel Jánošík, to hovoril plukovník Charles Lynch, čo sa v prípadoch moc ňeňimral, klepol kladivkom a Pověste ho vejš, proste súdnictvo bolo rýchle a efekívne, žiadne zbytočne naťahovačky Bol to on, nebol to on, žiadne výdavky zo štátneho rozpočtu na prevádzku lochu, trikrát denne teplá strava ... sa divím, že to tu v rámci reforiem už dávno nie je implementované, ale vlastne sa nedivím, lebo veľa čiernych Pajerov a krabicových terénnych Mercedesov by skončilo v sirotincoch.
    .
    Jánošík hovoril o chladivej prenikavosti. On mal v Očovej prvý roduverný sexšop a mal kvôli tomu poťahovačky, ale nesúdil ho náš miestny Lynch, ale istá JUDr. Traubergová alebo tak dajako, čo bola inak jeho zákazníčka s vernostnou kartou, trieskala po stole kusom kovu, že Sám si vyskúšaj, ako tento nepodarok funguje ... a potom vstal zmŕtvych ... ech, nejako sa mi to pletie.
    publikované: 21.04.2006 06:08:02 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014