Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slobodne, len tak.............O Hríbovi...alebo druhé podanie

Dvakrát nevstúpiš do tej istej rieky, hovorí text gréckeho filozofa. Keby žil dnes, asi by trochu poopravil svoj vlastný citát. Prečo? Jednoducho preto lebo Na Slovensku je to tak. Je to tak, pretože i napriek tomu, že sme malý národ, akosi sa nevieme zmestiť do vlastnej primeranej kože. Všetko je nám pritesné, aj tá koža, ktorú nám darovala matka príroda.

Slovákovi Hríbovi je tesná každá koža a navyše je neuveriteľné, že vie rušiť citáty filozofov. Nedávny kolobeh informácií o Kauze Rúfus je toho jasným dôkazom. Pre občerstvenie pamäte ide o  reláciu Bez lampy v Slovenskom rozhlase, kde sa v deň pohrebu slovenského básnika moderátor Hríb kriticky vyjadril k občanovi Rúfusovi. Podčiarkujem občanovi, pretože Hríb asi nečítal jeho „básničky“ /termín použitý Hríbom/ a mám silné nutkanie pochybovať o tom, či Hríb vôbec niekedy básničky čítal. Spochybnil jeho morálny kredit slovami: „Ja ho mám spojeného s tým, že v tých najťažších rokoch Slovenska bol na zlej strane." Na repliku reagoval jeho sputnik Kušnierik „Každý sa mýlime, niekedy." Hríb dodal: „Nebol to omyl, to bolo vedomé." Dialóg ukončil Kušnierik slovami: „Nech mu dá Pán Boh večnú slávu."

Je neuveriteľné koľko slov, viet a článkov vygenerovalo týchto pár viet. Iste, keby odzneli v krčme, tak by to zostalo medzi chlapmi, ale odznelo to vo vysielaní Slovenského rozhlasu, ktorý podobne ako Slovenská televízia zápasia neustále o prežitie a s nepochopením verejnosti. Neraz nie vlastnou vinou. Bez lampy, druhé rozhlasové podanie televízneho formátu Pod lampou, bolo ďalšou zastávkou Štefana Hríba v elektronických médiách. Tretí servis vypálil v Jojke. Som zvedavý, aký argument pre zrušenie relácie použije tento raz, keď príde čas. A ten v médiách príde vždy.

Keď som sa prvý krát vyjadroval k veľkolepému odchodu Hríba zo Slovenskej televízie, kde si zastal svojho obľúbenca Kordu a na protest zrušil reláciu sám, netušil som, že je to pre pána šéfredaktora .týždňa pracovná metóda. Vtedy sa mi aj napriek tomu, že to bolo neštandartné riešenie, zdal jeho krok sympatický, trochu revolučný, ale najmä zásadový. Zrušením rozhlasovej podoby jeho taklshow začal moderátor Hríb okolo seba rozhadzovať obvinenia a nálepky bez nároku na honorár. Od „komunistického“ ministra až po lokajské správanie topmamažmentu Slovenského rozhlasu sa niesli jeho posolstvá naprieč médiami. Po čase  to začínam vnímať ako neprimeraný alibizmus. Tak trochu mi pripomína našich politikov. Vždy si nájdu nepriateľa a obálku s posolstvom od svojho predchodcu. Hríbova novinárčina je čiastočne vendetou a z polovice nadprácou pre jeho vlastné ego. Je dobré, keď je človek sebavedomý, je zlé, keď je k sebe nekritický. U Hríba je to však, žiaľ, jeho osobnostná črta. Škoda, pretože na Slovensku máme málo sebavedomých, slušných, profesionálnych a charakterných novinárov. U Hríba platí len to prvé. Jeho nadpráca pre časť politického spektra,  preferovanie vlastnej ideológie a samoľúbosť potláčajú schopnosť zorganizovať debatu, ktorá je zaujímavá nielen svojim obsahom, ale aj formou.

V Slovenskej televízii to bol teatrálny odchod, v Slovenskom rozhlase je to však len úbohá komédia, kde hlavná postava obviňuje a kope do každého s iným názorom. Už to nie je obrana. Pripomína mi to skôr búchanie päsťou bývalého ministra poľnohospodárstva do stola v kravíne, kde si chcel vybúchať jeho vlastnú pravdu o chybách, ktoré ho stáli ministerské kreslo. Hríb búchal slovami ako na Silvestra. Namiesto skromného ospravedlnenia po zrušení relácie začal konštruovať akýsi príbeh o spiknutí voči jeho osobe Supernovinára. Zrušenie nebolo dôsledkom nízkej počúvanosti rádia, ale jeho „hrdinského“ postoja k pravde a  politického presvedčenia. To tvrdí on.

O čo vlastne išlo?

Hríb v rozhlasovej relácii hodnotil človeka, ktorý i napriek tomu, že bol komunistom a že jeho básne vydávali nielen v politických novinách, si zachoval ľudskosť, pokoru a vieru. To mu ani komunizmus a ani dnešný kapitalizmus nevzal. Hríb obviňuje v kritike nielen básnika, ale vlastne všetkých skôr narodených občanov,  že sme žili v totalite. Dokonca sme proti tomu neurobili nič. Čo vtedy urobil Hríb? Nič, ako mnohí ďalší. Nebol síce v strane, ale mlčal, na rozdiel od Rúfusa, ktorý nemlčal. Navyše básnik dával v každej dobe ľuďom kúsok šťastia a viery v podobe slova v tej najkrajšej podobe, v poézii. Aj keď bol komunista, neznížil sa natoľko, aby v priamom prenose, vo svojej vlastnej relácii dal priestor demagógii kresťansko-demokratického hnutia /akéhokoľvek hnutia/ v kauze televízneho dokumentu o pogrome na židovského lekára, nepostavil sa na stranu kultúry v prostredí verejnoprávnej nekultúrnosti, ktorú pomenovali v Slovenskej televízii krízovým manažmentom. Klania sa pred bývalým prezidentom USA, G. Bushom, ktorý zasial pod zástavou obrany civilizácie semeno vraždenia a násilia a priviedol svet do celosvetovej hospodárskej krízy. Posudzuje veci, ktorým nerozumie a ktoré navyše nemá rád. Nerád porovnávam, ale cítim pod lampou dych Mojsejovcov.

Štefam Hríb ma sklamal. Hovorím to nie ako kritiku. Je to len smutné konštatovanie, že opäť zlyhal ďalší slovenský novinár. Pred pár rokmi som prestal čítať a kupovať noviny. Nemienil som sa podieľať na súboji ideológií cez články superpriemeru slovenskej žurnalistiky. Presedlal som na internet. Tu mám šancu, neviem dokedy, že nájdem aj niečo úprimné, pravdivé a nenásilné, čo sa dá čítať. U Hríba to už hľadať nebudem ani pod Lampou.

 

Ľubo Belák,

ktorý nikdy nebol v komunistickej strane, ani v HZDS a ani v SDKU

 

V Bratislave 7.2.2009


Kultúra | stály odkaz

Komentáre

  1. je to tak
    musím ti povedať, že úplne s tebou súhlasím, lebo toľko bordelu, čo navymýšľali a narobili média a kvázi- nezávislí novinári, sa nedajú vyčísliť.. ale vieme ako to je, kto do toho cpe prsty a fúka do ohňa...takže nejaká to myšlienka o bratstve a demokracií mi už tiež lezie na nervy, samozréjme si môže povedať svoj názor, ale nech to má aj hlavu, a nevyťahuje teraz nejaké nepodložené domnienky....takže len toľko....píšeš dobre zrorumiteľne a jasne, držím prsty..
    publikované: 08.02.2009 09:43:52 | autor: melkor (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Ľubo Beláku, si môj človek:-))
    Pod lampou býva najsamväčšia tma, to mi moja babička vraveli. Rád som pozeral aj telku, do neskorého, či asi skorého rána. Milujem ľudí, čo majú na to, aby sa podelili so svojím, a trebárs a svojským, názorom.Minimálne ťa donútia zamyslieť sa. A to je dobre.
    Hríba nemusíš. Tož dobre. Väčšina velikánov žila ruku v ruke so zneuznaním, zomierali biedni, osamelí. Dnes ich posmrtne oslavujú, literárni vedci objavujú čaro ich prežitkov všedného dňa, oslavujú nad ich hrobmi veľkosť básnika.
    Majster Rúfus bol predovšetkým vnímavý Človek. Keď vám nevadí komunista za prezidenta, čo si kaplnku nechá vybudovať, keď vám nevadí absolvent diverzného kurzu, keď nevadí ani členstvo v HJ, tož nekopte ani do Básnika.
    Pán Hríb nedospel. Ako novinár je profesionálne pripravený. Ako diskutér sa dáva v šanc , svojou voľbou si vybral. No a čo? Šak spravíme nejaký iný nízkonákladový formát, ta ne?
    publikované: 08.02.2009 09:44:45 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Ľubo Beláku, si môj človek:-))
    Pod lampou býva najsamväčšia tma, to mi moja babička vraveli. Rád som pozeral aj telku, do neskorého, či asi skorého rána. Milujem ľudí, čo majú na to, aby sa podelili so svojím, a trebárs a svojským, názorom.Minimálne ťa donútia zamyslieť sa. A to je dobre.
    Hríba nemusíš. Tož dobre. Väčšina velikánov žila ruku v ruke so zneuznaním, zomierali biedni, osamelí. Dnes ich posmrtne oslavujú, literárni vedci objavujú čaro ich prežitkov všedného dňa, oslavujú nad ich hrobmi veľkosť básnika.
    Majster Rúfus bol predovšetkým vnímavý Človek. Keď vám nevadí komunista za prezidenta, čo si kaplnku nechá vybudovať, keď vám nevadí absolvent diverzného kurzu, keď nevadí ani členstvo v HJ, tož nekopte ani do Básnika.
    Pán Hríb nedospel. Ako novinár je profesionálne pripravený. Ako diskutér sa dáva v šanc , svojou voľbou si vybral. No a čo? Šak spravíme nejaký iný nízkonákladový formát, ta ne?
    publikované: 08.02.2009 09:45:54 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Prepáčte, mi, neviem prečo, asi zasa sa niečo oné...
    nescel som dva razy. Som od mala skromný a pekný :-)))
    publikované: 08.02.2009 09:47:13 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Miťko, ako ja! :-))
    :-)
    publikované: 08.02.2009 09:50:19 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. skvele napisane
    neda sa nic len suhlasit
    publikované: 08.02.2009 10:25:24 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Rozprávočka, moja, obľubená:-))
    Tvojmu očku tiež neľahko je uniknúť. Rozprávočku nedeľnú, takú našu, milú, a trebárs o dedečkovi Hríbečkovi nedáš? Určite máš.
    Nebuď skúpa!
    Už by som si aj ja. Ale som sa nezdržal, tak musím 6 hodín čakať.
    Mám ja jednu. V hlave je hotová, serverínko Wawowý nestíha.
    Pekná Rozprávka je nad zlato, predsa. A naviac je nedeľa. Kedysi dávali aj na rádijku nedeľné Rozprávky, nepamatáš? Asi nie, lebo si nielen pekná, ale i primladá rozprávočka.

    publikované: 08.02.2009 10:26:29 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Miťko, ale keď ja teraz ako tá Snehulienka v sklenenej rakve spím
    a čakám na svojich trpazlíčkov - rozprávočky, aby sa ponáhľali ku mne, sklenenú rakvu vzali a do zámku za nejakým princom odhopsali! Cestou mi vytrasú z krku otrávené jabĺčko, čo mi zlá macocha dala, a ja budem písať osto šesť, možno aj o sto sedem!
    :-)))
    publikované: 08.02.2009 10:29:54 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Rozprávočku o Snehulienke som kedysi prerozprával pre dospelákov,
    no mám aj o Snehuliakovi, čo hulí, všetko, čo mu pod ruku príde:-))
    Ako král Miloslav som Snehulienku aj s penálom nechal vyniesť na hradné nádvorie, že aby sa troška vyluftovala. Ač zakrytá deklom, žila si v kóme, akokeby sa nechmelilo.
    Jabĺčkovicu si nedaj, vojdi do tela mého a nerob somariny, sa u nás zvykne. Ale, na druhú stranu máš pravdu.
    Je to jed!!
    Tak sa vytešujem ako malý chlapec, Rozprávočka!!!
    publikované: 08.02.2009 10:43:59 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Miťko, však kým si v tej sklenenej rakve oddýchnem, odpočiniem a dosýta sa vyspím,
    môžeš ma kľudne s rozprávkami zastupovať.
    Bude sa mi odfukovať ľahšie, keď budem vedieť, že mám zástupcu.
    :-)))
    publikované: 08.02.2009 10:50:42 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Rozprávočka, veď to neni ide:-))
    Kto môže Teba? A zastúpiť? No teda!
    Že Ty si s trpajzlíkama zasa sa nechala obľúdiť! Ešte neni sú doma, takže moje odozrenie, v spojitodti s Tvojou nápadnou ospanlivosťou, má určitý racionálny základ, nechcem ale v v žiadnom prípade prejudikovať, lebo ich poznám, sú to hajzli, čo zvedú aj Ježibabu, keď na to príde, Mařenku držej v domění, že Jeník tančí u tyče, potom jí nenormálne zneužijou, Ježibaba nepoví, protože nám omládla o sedum rokú, ťažko sa to šetrí. No ale, na druhú stranu, keď to zoberieš, Ježibaba omladnutá, evidentne spokojná, Marienka spokojná, Jeník vybesnený, trpajzlíci neviem kde, aspoň je kľud, né?
    publikované: 08.02.2009 11:36:47 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Pekne si to napísal
    toto napísali v Sme 1.2.2009, je tam názor Hríba, Zemkovej a Maďariča
    http://www.sme.sk/c/4289277/dalsi-koniec-hribovej-lampy.html
    a toto som napísal ja 2.7.2005 pred štyrmi rokmi
    http://prso.blog.sme.sk/c/15149/Manipulatori-verejnej-mienky.html
    publikované: 08.02.2009 20:27:46 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Eneko, Milane?, si šikovný človek,
    dobre, že si dal tie linky. Kto chce, môže prečítať. Máš to srovnané a dávam Ti za pravdu.
    Riešili sme tu teraz dosť odťažité veci, lebo si mal asi inú prácu. To je nomální na blogu.
    O psychologickej vojne sa taktne mlčí. Lebo zúri, besnie ako sa patrí na mierový život v Európe.Kto neverí, ať nevchádza do dverí.
    Keď jeden skúsený publicista napíše, že zabíjajú civilistov namiesto vojakov, keď ja napíšem, že tak sa nám tu protiprávne zabíjejí lidi, a nik to nečíta, každému je to niekde, tož potom je to asi tiež nomálne:-))
    Fajn, že si sa ozval.
    publikované: 08.02.2009 20:52:20 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014