Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kde bolo, tam...

Dva týždne v raji...
           Slovenskom raji... koho by neoslovila táto myšlienka? Zbalili sme batohy a vzali nohy na plecia. Teda pravdupovediac, odkráčali jedného chladného rána na železničnú stanicu v severnej Trstenej. Batohy každým krokom ťaželi. Piesku v presípacích hodinách ubúdalo. Ale my stihli posledné zapískanie, zdvihnutie placky, uvedenie kolies do pohybu...
            Nečakane prisadol si k nám človiečik navyše. Tak po nábere posledného člena našej výpravy cestujeme piati. I keď tváre navzájom známe, nemáme rovnaký smer. Jeden z prísediacich onedlho vystúpi. Je otázne či ho po tomto kroku ešte niekedy uvidíme, ale nádej umiera... to predsa poznáte. Posledné objatie, posledný pohľad, posledné zamávanie a silueta nášho priateľa poľskej národnosti mizne za zákrutov do ktorej vbehol vlak. My s ním.
            Na ceste do diaľav čas uteká pomaly. Ešte aj osemdesiat minútové meškanie, čakanie uprostred koľajníc nás nebaví. Kde je stroj zvaný rýchlik? Prečo zas mešká? Namiesto odpovede stačí fakt, že ide z Trnavy... Pomáhame ľalii rásť.
            Staničná zvučka. Priškrtený hlas oznamuje: „Na štvrtú koľaj prichádza rýchlik...“ Náš rýchlik. Tak holky, batohy na plecia, už to dlho nepotrvá.
 
*    *    *
 
            Veľká žltá budova. Hm, iba ja ich vidím viac??? Našťastie len jediná nosí deviatku a tabuľku s nápisom „Správa NP Slovenský raj“. Sme tu správne, aj keď s vyše hodinovým meškaním, ktoré nebolo zapríčinené našou vinou.
            Malé zvítanie a následne prevoz všetkých desiatich rangerov pred základnú školu v Hrabušiciaciach. Jedna z miestností tejto budovy stane sa pre týchto páru vyvolených na celé dva týždne domovom. Učiteľky na základke to predpovedali.
            Dve miestnosti. Väčšia, cez „sezónu“ slúžiaca očividne ako malá telocvična, resp. gymnastická miestnosť, a menšia, premenená na kuchynku s televízorom. Boj o žinienky. Poslední berú čo zostalo. Rátanie lístkov, vypisovanie listín, vysvetlenie práce, náplne naších nasledujúcich dní. A potom... Ostávame sami. Odkázaní jeden na druhého, druhý na tretieho...

Zápisky z raja | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014