Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Korzety, ruiny a satanistický pentákel

Kino Sherlock Holmes je zvláštny spektákel pre členku generácie zrodenej za socíku. V úboho obsadenom hľadisku som zhliadla celovečerný dobrodružný film s bombasticky náročnou výpravou, trikmi a dokonalými hereckými kreáciami.  Kedysi by bolo nemysliteľné, aby takýto film vyvolal tak nízky záujem.  Kríza spojená s určitou diváckou otupenosťou dokázala urobiť z predstavenia bezvýznamnú udalosť v mojom živote...ách. No čo. Ale podívaná bola fajn. Taká bondovská.

S tým, že filmu to vzalo určitú gentlemanskú gracióznosť som sa vyrovnala.  Holmesa som si predstavovala ako maníka sediaceho v starožitnom kresle s fajkou v ústach a pracujúceho hlavne rozumom. Teraz to scenárista otočil celé na hlavu a z Holmesa a jeho asistenta urobil akčných hrdinov, keď medzi dvoma akciami boli ťažko tri sekundy času na analýzu a syntézu faktov...  Z pôvodného osobnostného profilu detektíva zostali len suché šplechy britského humoru.

Okrem málo viktoriánskeho temperamentu sa do filmového šou podarilo vsunúť i podstatne iný vzťah medzi Sherlockom a doktorom Watsonom. Predstavila som si ich vždy vo vzťahu génius s fajkou v puse a submisívny vykonávateľ Watson. Teraz z tejto tradicionalistickej dvojky vznikol pár rovnocenných makačov, ktorí každý rovným dielom prispievajú k pohýnaniu expresného rýchlika deja.

K dokonalému dobrodružnému príbehu mi v scenári chýbal zjav krásnej ženy, ktorá by sa nemihala tak akosi na okraji udalostí ale riešila intímny a emocionálne potentný vzťah. Dej bol absolútne podriadený vyriešeniu kriminálneho prípadu, na osobný život protagonistov tam nezvýšil jednoducho filmový čas... Nesťažujem si príliš, len podotýkam, že plnokrvný dobrodružno-historický film s najvyššími ambíciami by mal obsahovať aj túto dôležitú zložku, ktorou je láska medzi hlavnými postavami vyvíjajúca sa s určitými peripetiami a znásobujúca tak napätie potrebné pre tento druh kina. Alebo žeby som bola príliš romantická?

Madonnin exman sa prekvapujúco zapojil do najvyššej kategórie tvorcov tohto žánru minúc pri tom nepochybne kopu peňazí. Možno sa mu i vrátia, lebo film je kandidátom na opakované pozeranie dévédečok/originálnych/, keďže je v ňom more detailov, ktoré sa nedajú vychutnať práve kvôli rýchlym prestrihom scén jednorazovo. Apropos, všimli ste si ten prídomok?  Dúfam, že vypadne  zo šuplíka bývalých do prvej rady elitných režisérov čo najskôr. :P

Robert Downey Jr. ako Sherlock a Jude Law ako Watson sú bez konkurencie, u ženskej protagonistky som si zapamätala hlavne jej luxusné spodné prádlo. Korzety, ruiny a satanistický pentákel sú zatiaľ najvýraznejšie obrázky, čo mi zostali v pamäti. Pôjdem si to ale ešte raz mrknúť.

Trailer je v ľavom stĺpčeku blogu.




trailer

KINO | stály odkaz

Komentáre

  1. cokomilka trafila si to úplne presne
    je to tak, mala som ten istý pocit a ešte k tomu pridávam, že kino bolo plné, a vzťah medzi mužom a ženou som si sama vykreslila, páčil sa mi veľmi a tiež si ho ešte pôjdem omrknúť, kvôli detailom o ktorých sa zmieňuješ, a čo mi unikli.
    publikované: 11.01.2010 13:14:36 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. jasom bola v auparku na tom,
    bolo to prázdne a smutné... keď neblúdi v hľadisku fluidum tvorené napätím divákov, nemá to tie správne grády.
    publikované: 11.01.2010 13:18:01 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. čokomilka , máš pravdu kino keď je poloprázdne
    uberá na zážitku..
    publikované: 11.01.2010 13:25:36 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Čokomilka...
    človeku nedá pozrieť si film už len kvôli tvojej kritike. Pekne si popísala pocity z filmu. Mnohí vidia len akčák - a nech to fičí... Mal by som si pozrieť ten korzet, či je dosť dobový... (-:
    publikované: 11.01.2010 13:45:35 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  5. lasky, filmík ti odporúčam
    :p
    publikované: 11.01.2010 13:52:39 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. no jo, Holmesa mám na zozname :-)
    skvelá recenzia Čoko:-)
    Guy zainvestoval a asi nielen chechtáky :-)
    publikované: 11.01.2010 19:37:10 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014