Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vojaci sú dirigovaní aj rozkazmi, ale civili len Zbierkou zákonov

...Nepadajú bomby, nikto nám nevypína elektrinu, máme teplo, vodu, netrpíme hladom, ľudia nezomierajú pri streľbe a bombardovaní, budovy stoja, vlaky a autobusy jazdia, zásobovanie funguje, podniky pracujú. Prečo potom vláda nedokáže konať tak, ako to od nej vyžadujú slovenské zákony ?

Čím viac sa blíži hodina „H“  platná pre začiatok celoplošného testovania, tým viac nepresných, nezákonných a doslova protichodných vyhlásení sa v médiách na Slovensku objavuje. Podľa mňa, jedným z nositeľov, takých správ je aj pán minister obrany, ktorý je zrejme premotivovaný a zabudol, že je iba ministrom obrany a rozkazy môže vydávať len pre ozbrojené sily, ale nie pre civilov. Stručne povedané, rozkazy plnia vojaci, ale civilom velí, obrazne povedané len Zbierka zákonov.  

Uvediem príklady. Pán minister obrany, dnes niekoľkokrát potvrdil to, čo tu deklarujem. Napríklad povedal, že rodičia na testovanie môžu priviesť aj deti do 10 rokov. Alebo tiež, že... „ Ľudia nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť plošného testovania, ak ostanú v karanténe.“ Pritom  v Zbierke zákonov je napísané, že .... „Testovať sa buvšetci obyvatelia Slovenskej republiky starší ako 10 rokov.“  (Uznesenie vlády č. 665/2020.) Tiež niekoľkokrát povedal, že pri celoplošnom testovaní  odchytíme tisíce infikovaných. ... „Nie je to o tom, že nám testy ukazujú, kto má nákazu v tele. Oni nám presne identifikujú infekčných ľudí.“ Úplne opačný výrok sme ale dnes počuli z úst virológa pána Klempu po stretnutí s pani prezidentkou, ktorý označil výrok, že ... „týmto testovaním vychytávame infekčných ľudí“, za veľmi nešťastný.

V tomto kontexte zaznejú, ako skutočne veľmi zaujímavé, aj slová pána profesora Mazáka. ... „Nepopieram. Viaceré námietky voči čistote právnych, legislatívnych riešení pri boji proti koronavírusu majú svoje opodstatnenie. Obsahom je zavše oprávnený protest proti porušovaniu základných práv a slobôd. Nezriedka sa otvárajú otázniky okolo kompetencií niektorých inštitúcií, najčastejšie je spochybňovaný Úrad verejného zdravotníctva. Reklamuje sa úroveň uznesení vlády, naposledy pri vyhlasovaní núdzového stavu. Právnici majú hody. Toľko potravy pre žaloby, návrhy, námietky a oponentúru už dávno nebolo.“

A o čo  mi ide ?  O nič viac a nič menej, len o to, aby predovšetkým politici, ak si už nevedia predstaviť svoj život bez televíznych kamier, vždy začínali svoje príkazy, zákazy, nariadenia a podobne vetou: ... „ Zákon, vyhláška, nariadenie, výnos,  (skratka, všeobecné záväzné predpisy)  od toho a toho dátumu stanovujú nasledovné:  .... Vláda vyhlasuje núdzový stav, ...Vláda obmedzuje slobodu pohybu, ... Vláda nariaďuje testovanie!  A podobne. Pritom každý si to môže preštudovať po zverejnení v Zbierke zákonov. Až takýto postup sa dá považovať za zmysluplný, férový, právne čistý, ale najmä  zrozumiteľný pre každého občana, ktorému je predovšetkým určený.

Samozrejme viem, že je núdzový stav. Je to vážna situácia, ale nie je chvalabohu vojna. Nepadajú bomby, nikto nám nevypína elektrinu, máme teplo, vodu, netrpíme hladom, ľudia nezomierajú pri streľbe a bombardovaní, budovy stoja, vlaky a autobusy jazdia, zásobovanie funguje, podniky pracujú.  Prečo potom vláda nedokáže konať tak, ako to od nej vyžadujú slovenské zákony ?  Pritom hoci nerád, ale tiež pripomínam, že čas na nácvik už vláda vyčerpala a to v prvej vlne riešenia boja proti COVID – 19.  Vtedy sa dalo pochopiť, že  nová vláda sa musí v mnohých veciach učiť, ale dnes to už tiež neplatí.  Ak vedenie tohto štátu chce, aby mu národ veril aj naďalej, musí začať postupovať tak, ako to prikazuje ústava, zákony a ostatné všeobecne záväzné právne predpisy. To bude podľa mňa základný a rozhodujúci predpoklad k tomu, aby sme všetci jednotne dotiahli boj s ochorením COVID – 19 do úspešného konca. A platí to aj pre blížiace sa, celoplošné testovanie nášho obyvateľstva.  Chladnú hlavu a prístup k Zbierke zákonov všetkým praje doko.


Zákony | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014