Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď na rozhovor stačí jeden alebo o tom ako sa z ministra zdravotníctva stal svedok Jehovov

Pri dverách stoja dvaja muži, domáci pán sa pýta „ čo chcete?“ Muži odpovedajú: „Sme svedkovia Jehovovi, chceme sa len porozprávať.“ „A koľkí ste?“ „Dvaja.“ „Tak sa rozprávajte.“
Nie, nie priatelia, to nie je vtip. Sem tam sa stáva, že ľudia vo vedúcich funkciách náhle a z nenazdajky ráno vstanú dajú si chleba s masťou ako praví patrioti a náhle: je to tu. Obklopia ich paranoje, trpia stihomamom a nedajbože ich spasiteľský komplex prechádza do syndrómu mesiáša- trpiteľa- u nás na našom malom Slovensku sa to stáva nanešťastie často.
Pán Minister zdravotníctva očividne dnes prešiel prerodom. On typický ranostaj, otec rodiny, 2 psov, 4 aut, 2 víl a viliek / hovorkyňu Katku Z. nepočítajúc/ ráno otvoril oči na svojej posteli tvorenej dubovým masívom vykladaným  hlavami úhlavných nepriateľov- neveriacich psov, saracénov, homosexuálov, lesbičiek a lekárov čo podali výpoveď – aj tou mojou samozrejme –preto to viem lebo mu tam visím– teda otvoril oči a čo vidí? Výsosť poľany? On na Poľane nikdá nebol – on je ze Skalice – tredelníky od mala žuje ako koza slamu. No druhý pokus: Minister oči otvorí a čo vidí? Nevidí lebo má v oku tŕň a ten mu spôsobuje selektívnu slepotu, hluchotu a retrográdnu amnéziu. Pobalil si veci a hurá na papriku – dávajú  v detskej fakultnej na obed -  razom šup ho napapať sa.
Tak teda dnes bol náš pán Minister u nás v detskej Fakultnej nemocnici.
Veľmi som sa naňho tešil, aj zuby som si umyl – aj  keď nie je párny deň, aj som sa navoňal hoci nie je nedeľa. Ale som sklamaný, musím sa Vám milí moji zdôveriť. Nechcel nás vidieť. Odkázal mne aj mojim kolegom„...takto som si to nepredstavoval...“  
Srdce mi puká, trhá mi kútik, v oku mi blikoce blefarospazmus – najkrajšie slovko medicíny – priam uliate pre čarodejnicu Saxanu – Blefarospazmus rex – ať se promnením v prdel jeptišky...skrátka jedným slovom: ROZTRHOL MI SRDCE VO DVOJE.
A pritom mi každý deň šepká sladko cez televízor: „záleží mi na tebe, na každom jednom lekárovi, na všetkých Vás, dajte mi možnosť aby som Vás presvedčil.“
Ale keď on -nazvem ho familiárne - Ivanko ľúbi plnenú papriku a s plným bruchom sa určite lepšie bačuje ako nalačno. Napapať sa k nám došiel, nie na pytačky s lekármi  - plebsom kadejakým úplatkárskym – tfuj aj by som sa opľul tak sa sám sebe bridím – úbohý ťavý trus.
My sme ho síce čakali, od rána mi v žalúdku motýliky behali, moja kolegyňa chodila každých 30 min. cikať od stresu, slávnostne som si prehodil prehadzovačku na druhú stranu, koberce sme natiahli od nevidím do nevidím, ale ... „on si to takto nepredstavoval“ – nedošiel.
Vedeli by o tom rozprávať aj ľudia z Prievidze, ktorí na jeho počesť urobili živú reťaz z ľudských tiel  snáď v dojme, že sa zapíšu do Guinessovej knihy rekordov, no on pán veľkomožný – vlastne pán minister sa k nim nedostal. Mal vtedy záchvat sociopatickej úzkosti a stihomamu a tak v nemocnici vyčíňal mor, ktorý poslal do zabudnutia urológiu, ORL, ortopédiu.
My sme tiež spravili živú panorámu z viac ako 120 lekárov, ktorí chceli vidieť pána ministra LIVE. Jeho očká, raťafáčik, prstíčky zlodejské – ale vlastne čo to trepem prstíčky svetské. Ale on proste nie a nie. Jeden z ďalších záchvatov sociofóbie? Nie, nie priatelia – on došiel na plnenú papriku. Keď sú pánske rozbroje aj sluhovia do zbroje ... !!! a my naivní sme obetovali našu pol hodinku –obedovú prestávku a ono pánko veľkomožný práve tam ... v jedálni papá až sa mu trasie brada.
Len nechápem jednej veci:
„...Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa dnes ( 4. novembra 2011) stretol s lekármi Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave...“  http://www.health.gov.sk/?tlacove-spravy&sprava=minister-medzi-lekarmi-v-dfnsp
dlhý život pán minister, kandidujte na prezidenta, či priam – megaprezidenta- a keby som Vás nepoznal máte aj naviac : intergalaktického megaprezidenta. Ja som dokonca presvedčený, že keby Vás točili na Španielskej čižme aj tak vaše posledné slová budú : „ja vás mám všetkých rád, ale čo tu robia tí lekári? Prečo nie sú pri lôžkach našich najmenších pacientov !!!
Pán minister ak máte halucinácie, ilúzie či už zvukové, sluchové, optické alebo personálne vyhľadajte odbornú pomoc. Pripájam adresu:
MUDr. DOLFY Zajac
Námestie ex-ministrov č.5
Tramtária 96901
 
S pozdravom,
Blefarospazmus rex – ať se promnením v prdel jeptišky!!!

zdravotníctvo | stály odkaz

Komentáre

  1. real...ked život vie nasrať
    aj ked smutné..podané vtipne
    publikované: 05.11.2011 19:22:27 | autor: rada (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Anton Pavlovič Čechov
    smiech cez slzy...

    alebo Jožko Púčik a jeho kariéra Ivana Stodolu...
    publikované: 05.11.2011 21:34:10 | autor: tentguru (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Minister medzi lekármi v DFNsP
    4.november 2011

    Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik sa v piatok 4.novembra 2011 stretol s lekármi Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave. Hlavnou témou diskusie boli hromadné výpovede lekárov a transformácia nemocníc na akciové spoločnosti. K tomuto dňu podalo výpoveď 112 lekárov DFNsP, pôvodne ich bolo 121. „Dnes sme sa stretli v situácii, keď tretina slovenských lekárov vstúpila pod odborárskou vlajkou do štrajku. Keď zjednoduším vaše požiadavky, ide v zásade o viac peňazí na platy a viac peňazí do nemocníc. Osobne túto požiadavku považujem za nanajvýš legitímnu a v rozumnej, akceptovateľnej miere som ochotný hľadať kompromisné riešenie“, povedal v príhovore k lekárom minister Uhliarik a ďalej pokračoval: „Mrzí ma však, že odborári si za svojich rukojemníkov zobrali pacientov, v tomto prípade najmenších. Preto apelujem na vás, lekárov, ktorí ste doteraz svoj život zasvätili starostlivosti o pacientov, aby ste bojovali za svoje požiadavky, ale v žiadnom prípade nie tak, aby to ohrozilo pacientov.“ Pokiaľ ide o transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti, minister zdôraznil, že je to významný proces, v ktorom ide o zmenu k lepšiemu, o kvalitatívny posun slovenského zdravotníctva.
    Minister zdravotníctva na stretnutí poďakoval lekárom za všetko, čo robia pre najmenších pacientov v DFNsP, a to aj napriek tomu, že podmienky na výkon ich povolania nie sú vždy ideálne.

    = Pri čítaní tohototu textu - okopírovaného z tej webstránky Ministerstva zdravotníctva SR -, pociťujem príkry rozpor s Tvojou reportážou, Tentguru, prečo ste si ho teda nepodali v tej jedálni? Možno aj tá paprika by mu zabehla a bol by s ním pokoj :)
    publikované: 18.11.2011 14:28:48 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ano ano to bolo srandiciek
    bolo to velmi prijemne vecer sa vidiet v spravach ako na neho cakame a nedockali sme sa a potom zrazu vide tlacovka kde hovori minister ako sa snami stretol... skoro som si vidlickou lice prevrtal od uzasu...pri tom ako som jedol este papriku z obeda kedze som si ju nechal zabalit na veceru ...lebo som nestihal a celkovo ma aj chut presla na obed...


    toto je reportaz inej doktorky :
    http://subova.blog.sme.sk/c/261815/Stretnutie-ministra-Uhliarika-s-lekarmi-DFNsP.html

    vidim ze ta stale situacia v DFNsP zaujima ...
    publikované: 18.11.2011 14:49:11 | autor: tentguru (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Vidieť v správach...
    Neuveriteľnééé... ako si môže niekto dovoliť takto vymýšľať že ste spolu diskutovali... pritom on v jedálni tlačil do hlavy papriku Zatiaľ čo vy ste naň - ako uvádza tá iná doktorka: cca 300 lekárov z "malých" i "veľkých" Kramárov -, čakali v posluchárni, nuž neuveriteľné! Pozri čo mi prišlo do mailu:

    VôBEC NEJDE O LEKÁKOV

    Tu ide o privatizáciu zdravotníckych zariadení postavených z daní občanov ešte za socializmu. Ide o megabiznis, ide o miliardy Eur, ide o moc nad politickými stranami, politikou, parlamentom a vládou. Ide o moc nad človekom.

    Privatizovať bude PENTA.

    Tá Penta, ktorá financuje SDKÚ a KDH.
    Tá Penta, pre ciele ktorej vznikla možnosť vzniku súkromných zdravotných poisťovní. Penta sľubovala špičkové zdravotníctvo. No v skutočnosti potrebovala iba peniaze poistencov. Penta koncentrovala svojich poistencov do Dôvery s kmeňom tuším 1,4 milióna poistencov.
    Tá Penta, ktorá ovláda sieť lekární Dr. Max.
    Tá Penta, ktorá ovláda časť laboratórií.
    Tá Penta, ktoré vstupuje do farmaceutických spoločností.

    Kruh sa uzatvára. Penta ovláda poisťovňu, lekárne, laboratóriá, lekárov aovládne nemocnice. Doterajšie peňažné toky v zdravotníctve sa usmernia jedným smerom - do pokladne Penty.

    Pre Pentu je zdravie tovar a občan zdroj poistného, teda príjmov.
    Cieľom Penty nie je kvalitné zdravotníctvo, ale zisk. Čím nižšie výdavky bude mať Penta na občana -pacienta, tým vyšší bude mať Penta zisk.

    To, čo sa na Slovensku deje, je amerikanizácia zdravotníctva. Občan -pacient zanedlho dostane za základné zdravotné poistenie iba ošetrenie v prípade život ohrozujúcich úrazov a ochorení. Na to naozaj Slovensko nepotrebuje toľko lekárov.
    Ibaže za všetko ostatné sa bude platiť. A nepôjde o eurá, pôjde o stovky, ba tisícky Eur. Zanedlho vzniknú poisťovne na priplatenie si k povinnému zdravotnému poisteniu. Zrejme sa dovtípite, že aj Penta aspoň jednu zriadi.

    Normálne by bolo bývalo, aby pre každého bolo povinné zdravotné poistenie v štátnej poisťovni a nadštandard si mohol každý priplatí podľa hrúbky jeho peňaženky. Sú vyspelé krajiny sveta, kde to tak funguje.

    Z pohľadu obyčajného občana ide, čo sa reformy zdravotníctva týka, o brutálny krok späť. Ja si pamätám časy, keď v našej školskej detskej ambulancii ordinoval lekár denne od 7.00 do 8.30 a zubný lekár ordinoval dvakrát týždenne od 7.00 do 10.00. Pamätám si závodné ambulancie priamo v podnikoch. Pamätám si povinné štítkovanie a povinné zdravotné prehliadky, kúpeľnú liečbu a sanatóriá..... Kto vtedy nežil, ten neuverí.

    V novembri 1989 išlo o zmenu pre lepší život. Ibaže život väčšiny občanov sa podstatne zhoršil. O stave zdravotníctva a školstva to platí stonásobne.

    Toto sme chceli?

    Tu nejde o nostalgiu za "starými dobrými časmi", tu ide o krutú pravdu. Nepodsúvajte mi kydy o tom, že vtedy sme si my prejedli svoju budúcnosť. Lebo potom si krajiny západnej Európy svoju budúcnosť doslovne prežrali! A teraz chcú, aby sme im to my zaplatili! Všetko ide podľa dávno pripraveného scenára..

    = No niečo hrozné čo sa tu dozvedám...
    publikované: 21.11.2011 09:45:41 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Penta kúpila nemocnice, chystá sa prepúšťať
    http://spravy.pravda.sk/penta-kupila-nemocnice-chysta-sa-prepustat-fkm-/sk_domace.asp?c=A111012_091956_sk_domace_p09

    hu | 12.októbra 2011, 9:19

    Investičná spoločnosť Penta len pár dní po tom, čo ohlásila rozšírenie svojho pôsobenia v slovenskom zdravotníctve, začala s prvými krokmi. Po lekárňach a zdravotnej poisťovni najnovšie odkúpila desať regionálnych nemocníc. Koľko za ne zaplatila, tají.

    Do nemocničnej oblasti sa Penta dostala kúpou podielu vo firme Estate Consult, ktorá je stopercentným vlastníkom spoločnosti Svet zdravia. Tá v súčasnosti prevádzkuje nemocnice v Humennom, vo Svidníku, v Spišskej Novej Vsi, Rožňave, Trebišove, Michalovciach, Partizánskom a vo Vranove nad Topľou s detašovanými pracoviskami v Medzilaborciach a v Stropkove. "Výška transakcie nebude zverejnená a jej ukončenie podlieha súhlasu Protimonopolného úradu Slovenskej republiky," informoval partner Penty, ktorý zastrešuje všetky jej investície v zdravotníctve, Eduard Maták.

    Podľa odborníka Slovenskej akadémie vied Pavla Kárásza môže vstup Penty do týchto nemocníc viesť k prepúšťaniu zamestnancov a k obmedzeniu dostupnosti starostlivosti pre niektorých pacientov. "Môže to znamenať komercionalizáciu a reštrukturalizáciu nemocníc. Ak sú tieto neefektívne, môžu v nich začať prepúšťať a zoštíhľovať tak, aby z toho Penta mala zisk. Pre pacientov to môže znamenať zdraženie a tým aj obmedzenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti, pre solventnejších Slovákov však možno aj skvalitnenie niektorých služieb," povedal Kárász.

    Prepúšťanie pripúšťa aj samotná Penta. Nemocnice totiž začnú centrálne nakupovať, rovnako aj centrálne zabezpečovať obslužné činnosti ako napríklad upratovanie, pranie, stravovanie. Práve tam sa zrejme ľudia musia pripraviť, že prídu o miesta.

    "Na základe predbežných analýz predpokladáme, že uskutočnením potrebných reštrukturalizačných opatrení dôjde najmä k nadbytku zamestnancov v podporných a obslužných činnostiach," povedala pre Pravdu PR špecialistka spoločnosti Lea Krčmáriková.

    Dlhy spomínaných desiatich nemocníc sa k 30. júnu tohto roka vyšplhali na dokopy 18,5 milióna eur. Tržby za prvý polrok dosiahli vo výške 42,1 milióna eur.

    Penta už niekoľko rokov pôsobí na slovenskom trhu s liekmi prostredníctvom siete lekárni Dr. Max, je aj vlastníkom poisťovne Dôvera. Zopár bývalých zamestnancov dokonca v súčasnosti pôsobí na ministerstve zdravotníctva. Medzi nimi riaditeľka sekcie farmácie a liekovej politiky Michaela Gajdošová či Matúš Tekel, šéf odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky, ale aj riaditeľ odboru informatiky na ministerstve Peter Kažík. Z Dôvery vyšiel aj súčasný predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Ján Gajdoš či generálny riaditeľ štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marian Faktor.
    publikované: 21.11.2011 10:14:17 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  7. WikiLeaks: Penta si kupovala poslancov
    http://ekonomika.etrend.sk/ekonomika-slovensko/wikileaks-penta-si-kupila-zdravotnicku-reformu.html

    05.09.2011 / leg

    Schválenie zdravotníckej reformy v roku 2004 malo zaváňať korupciou. Poltucet zákonov, ktoré pripravilo ministerstvo zdravotníctva pod vedením Rudolfa Zajaca, prešiel pomerne hladko vďaka nezávislým poslancom. Interná správa ambasády Spojených štátov amerických na Slovensku, ktorú zverejnil portál WikiLeaks, poukazuje na podozrenie z kupovania hlasov zákonodarcov, ktorého sa mala dopustiť finančná skupina Penta.

    Zajacovu zdravotnícku reformu schválil parlament pred siedmimi rokmi na druhý pokus, keď poslanci prelomili veto prezidenta Ivana Gašparoviča. Ten ju považoval za málo sociálnu. Séria radikálnych zákonov prešla v októbri 2004 pomerne hladko vzhľadom k tomu, že vtedajšia koalícia nemala v snemovni istú väčšinu. Za každý zákon sa vyslovilo vyše 80 poslancov.

    Depeša americkej ambasády z apríla 2005 spája vtedajšie hlasovanie s korupciou. „Zdrojom podozrivým z kupovania hlasov bola finančná skupina Penta,“ píše sa v správe podpísanej vedúcim veľvyslanectva USA Scottom Thayerom. Podľa údajne spoľahlivého zdroja s kontaktmi na Pentu mala finančná skupina zložiť za každý z bližšie neurčeného počtu hlasov nezávislých poslancov dva milióny korún (66 388 eur).

    V depeši sa tiež spomína, že Penta spoločne so sieťou ňou kontrolovaných firiem ovláda tri z piatich zdravotných poisťovní, má v pláne prevziať stovku lekární a pokúša sa odkúpiť aj nemocnice. Reforma mala okrem iného legalizovať franchisingové siete lekární. Rovnaký zdroj uviedol, že Penta chce využiť franchisingové dohody a zdravotné poisťovne pod jej kontrolou k tomu, aby nahnala zákazníkov do svojich lekární a zatlačila tak na konkurenciu.

    „Nevieme posúdiť autentickosť uvedenej správy, no považujeme ju za kombináciu úplných nezmyslov a popletených informácií. Prirodzene kategoricky odmietame akékoľvek náznaky toho, že by naša investičná skupina oplyvňovala prostredníctvom finančnej motivácie poslancov NR SR," reagoval na sme.sk hovorca Penty Martin Danko.

    Zajacova reforma znamenala koniec éry bezplatného zdravontíctva na Slovensku. Zaviedla poplatky za recept i u lekára, definoval sa rozsah zdravotníckych služieb hradených z verejného poistenia. Umožnila transformáciu zdravotných poisťovní z verejných inštitúcií na akciové spoločnosti a vytvorila priestor na dobrovoľné pripoistenie. Jedným zo zákonov bol zriadený Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

    © 2011 TREND Holding, sro
    publikované: 21.11.2011 10:23:24 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Penta vstupuje do regionálnej nemocničnej starostlivosti
    11.10.2011, 14:05
    BRATISLAVA - Penta, stredoeurópska investičná skupina, kúpila obchodný podiel v spoločnosti Estate Consult, ktorá je 100% vlastníkom spoločnosti Svet zdravia.

    Tá je prevádzkovateľom desiatich nemocníc v mestách Humenné, Svidník, Spišská Nová Ves, Rožňava, Trebišov, Michalovce, Partizánske a Vranov nad Topľou s detašovanými pracoviskami v Medzilaborciach a v Stropkove. Výška transakcie nebude zverejnená a jej ukončenie podlieha súhlasu Protimonopolného úradu SR.

    "Desať rokov skúseností v slovenskom zdravotníctve nás utvrdzuje v tom, že regionálne nemocnice dokážu fungovať efektívnejšie a prinášať kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. A to za podmienok, ktoré budú lepšie pre pacientov, ale aj personál," povedal Eduard Maták, partner investičnej skupiny Penta, ktorý zastrešuje všetky jej investície v zdravotníctve.

    Vlaňajšok ukončili spomínané nemocnice so stratou 2,66 milióna eur, za 1. polrok tohto roka dosiahli stratu 1,02 milióna eur. Pritom celkové záväzky celej skupiny nemocníc boli k 30. júnu tohto roka vo výške 18,5 milióna eur. Tržby nemocníc spolu za 1. polrok tohto roka dosiahli 42,1 milióna eur.

    Penta je stredoeurópska investičná skupina založená v roku 1994. Pôsobí v sektoroch private equity a v realitnom developmente. V oblasti private equity spravuje jediný fond svojich piatich partnerov, akcionárov spoločnosti.

    Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac než 25.000 pracovníkov a konsolidované tržby skupiny dosiahli v roku 2009 výšku 2,2 miliardy eur. Penta investuje predovšetkým do oblasti energetiky, retailu, zdravotníctva, leteckej výroby, strojárstva, privátneho bankovníctva a zábavného priemyslu. Informovala o tom Penta.
    publikované: 21.11.2011 10:30:53 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Zabudol som uviesť zdroj
    publikované: 21.11.2011 10:32:11 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  10. hm, penta gram - okultisti idu dál...
    nejako ta to strhlo... :)

    ale medzi slepými je aj jednooký kráľ...


    samozrejme zas nieco napisem ked sa mi prihodi --- mam nariadene cerpat dovolenku ...tak si nebudm kazit po dnesnej sluzbe cas kreslenim Pentagramov...

    publikované: 21.11.2011 11:46:06 | autor: tentguru (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Ťa to strhlo...
    Nuž obávam sa toho - valí sa to ako tsunami. Amerikanizácia zdravotníctva je fakt des. Napríklad za prevoz sanitkou z nemocnice do nemocnicnice, si účtovali 3 tisíc dolárov. Bola zima a cez moju tetu - osoba ktorá mi to rozprávala a bola tým pacientom -, neprehodili ani deku. Bola iba v pyžame a celú cestu mala obavu či sa jej neotvoria dvere a ona z nej nevypade, tak jazdili. A potom ten účet z nemocníc. V tej prvej (kde nemohli vykonať patričný zákrok) to bolo - ak ma pamäť neklame -, 34 tisíc a v druhej (kde ju ošetrili) 52 tisic. Horibilné sumy! Kokos, čo na tom toľko stojí? V každej strávila jeden deň. Vybrali jej 4 krvné zrazeniny. Žiadala aj vyúčtovanie, položkovite, ale neúspešne. Keby bol aj jej manžel nezamestnaný a nemal špeciálnu poistku, zruinovalo by ich to - finančne.
    publikované: 21.11.2011 12:59:55 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  12. 2+2=4
    ozaj, Tentguru, kam pôjdeš? Čo budeš robiť ak vyprší výpovedná doba a vypadneš? Veď tým (orwellovým) sviniam to hraje do karát! Takto ušetria na mzdových nákladoch.
    publikované: 21.11.2011 13:05:32 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  13. ja myslim,
    ze penta by mala dosiahnut zrusenie zdravotnej starostlivosti a nechat lud platit len odvody a ze by mala prevziat pohrebne ustavy a ryzovat z toho,lebo by vedela dosiahnut zvysenie klientskeho prilivu.lekari by sa mohli rekvalifikovat na pohrebakov a zachovaju si fleky.lebo vsak kto ich potrebuje?maximalne tak chori pacienti.a koho ti zaujimaju...?
    publikované: 21.11.2011 16:30:21 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Finanční žraloci
    Bonnie, velice dobrý nápad, Tentguru, čo Ty na to, išiel by si k pohrebákom? - Ani k takým ako je ten váš rezortný minister, však mám pravdu, to fakt má 4 autá a 2 vily? Z čoho? Ako ich zarobil?
    publikované: 21.11.2011 18:55:17 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  15. vsak ja
    som to nemyslela na tentguru doktora,ze nech ide k pohrebakom,ale tak obecne,vsak kde budu ti doktori robit,ked im zrusia vsetky nemocnice,vsetci sa do blavy a kraj.nemocnic nepomestia.a logicky,pohrebnictvo bude kvitnut,vsak aj keby sa pacosom dalo pomoct,kym sa dostanu na poradovnik, bude po nich,obzvlast,ak sa este ucinnejsie nalimituju vykony a zdr.material a nedonesu si svoj z lekarne dr.max...
    publikované: 21.11.2011 19:41:37 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Však ja som to nemyslela...
    A ja som myslel že to myslíš ironicky, Bonnie... Zrejme nás čaká amerikanizácia zdravotníctva a Ty dávaš do placu len chujoviny. S oným průsgumákom, veď vieš ktorým, si môžeš podať ruky.
    publikované: 21.11.2011 21:11:37 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  17. vsak
    ironicky,ale obavam sa,ze presne tam moje ironicke vizie speju a potom to uz smiesne nebude.okrem toho,toto ma do ameriky daleko,k comu sa schyluje u nas,podla info,co mam ja,ju v postupoch dehumanizacie predbiehame,pretoze tu mame vacsi bordel a lepsie prilezitosti pre tunely a narod dobrosrdecnych,naivnych,pasivnych pakov,co si to nechaju lubit a dopraju zlodejom,aby im skakali po hlave.som tym taka znechutena,ze neviem,ake ine nechujoviny by som mala davat do placu,aby si bol spokojny.a tiez myslim,ze mi nemusis radit,s kym si mam podavat ruky
    publikované: 21.11.2011 21:36:57 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Dávať do placu...
    Bonnie, to nebola rada. To bol prejav sklamania. Myslel som si že máš väčšie pochopenie pre položenie človeka v národe tých oných dobrosrdečných, naivných, pasívnych pakov čo si nechajú lúbiť resp vnútiť autoritárske správanie sa iného (k tomu takzvaným oprávneným subjektom vyslaného) paka. Napríklad toho "vrátnika" čo nevedel podať rozumné vysvetlenie že ako štikanie si kartičkou cez otvorené dvere može zabránť ukradnutiu počítačov z pracoviska. Tiež toto je dehumanizácia - zdobytčovanie zamestnanca. A to je nám oveľa bližšie než machinácie finančných žralokov ktorým zrejme slúži aj ten minister zdravotníctva o ktorom vládny úrad píše ako v DFNsP diskutoval s lekármi hoci pravda je asi taká (ako Tentguru tvrdí) že prednejšie mu bolo pochutnať si na paprike v ich závodnej jedálni než aby zavítal do posuchárne kde ho už čakali v hojnom počte. Jednoducho sa (ľudovo povedané) na nich vysral. a Ty tu ironicky predostieraš vízie ktoré si však on & company nevpúšťaju ani do päty. A prečo by aj mali keď za nimi stoja aj také osobnosti ako napr aj Miloslav Novotný -:
    http://robentin.blog.sk/detail-nekolegialni-zbabelci.html?a=2270c8296531ee48813881cdc54ad681
    publikované: 22.11.2011 12:07:45 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  19. rob,to
    prehanas.nemyslim si,ze zrovna ja som pricina tvojho sklamania.nemam velke pochopenie pre tych pasivnych,co si nechaju nieco lubit,alebo vnutit,ale naucila som sa to trpne tolerovat a vyhybat sa situaciam,kde by som na tom musela spolupracovat.ked nechces byt pasivny pako,ani revolucionar,ktory sa proti tomu systemu stavia,musis si najst vlastnu cestu,ako s tym budes narabat.neni to zrovna jednoduche,ale ved co uz je?:-)chcela som ti povedat,ze nechapem,preco spajas svoje stikacky so situaciou v zdravotnictve,ale potom som v tom isty suvis nasla.napriek tomu si myslim,ze to je tak siroke pole,ze nema zmysel na nom operovat.kym sa ludia neprebudia z pasivity,nedosiahnes vobec ziadne zlepsenie a zbytocne nieco riesis.ani ja nie,ale ja to neriesim,ja,ako vravis,len vypustam,odkvapkavam,lebo to mozem, i ked to k nicomu nie je dobre.nedocielim,aby sa minister nenapchaval v nemocnicnej kantine namiesto ohlasenej diskusie s nastupenymi lekarmi v aule,ani to,aby nepanackoval zralokom a neumoznoval im rozkradat financne prostriedky v systeme zdravotneho poistenia,atd.mozem akurat vypustit viziu,kam to povedie.a logicky,kam inam,nez do plynu?nebudu mat dost,kym nebudu zastaveni...
    publikované: 22.11.2011 13:37:21 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Kým sa ľudia neprebudia...
    Bonnie, svojím základným postojom k človeku (nachádzajúceho sa v položení aké som nadhodil v podnadpise toho blogu čo som Ti dal sem do pozornosti) si celkom a úplne podobná onej armádou z(de)formovanej osobnosti - to v tomto si ma sklamala. V boji za vpravde kolegiálne vzťahy (napr aj medzi tým "vrátnikom" a ostatnými pracovníkmi) by som s Tebou asi márne rátal, nemyslíš?
    publikované: 22.11.2011 14:15:25 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Aby sa minister nenapchával...
    Uhliarik sa ukázal v DFNsP - ak nie ministerstvo zdravotníctva na svojej webstránke lež Tentguru vraví pravdu -, ako čurák, neriešim, jeho vizitka.
    publikované: 22.11.2011 14:25:16 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Kým nebudú zastavení...
    Bonnie, - aby som Ťa parafrázoval -, kým sa Ty & company neprebudíte z pasivity - z pasivity voči "vrátnikom" s akým sme sa napr my z Lcmg stretli v T-Mobile (na Hattalovej ulici) kvôli tým dverám -, nedosiahneme vôbec žiadne zlepšenie a teda dajaký iný kolega Uhliarik sa vždy bude môcť na všetkých _zvysoka vysrať.
    publikované: 22.11.2011 14:40:25 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  23. rob,
    ja myslim,ze ked reagujes komentom pod nejakym clankom,mal by si sa asi prioritne venovat jeho teme a nie tahat krizom krazom po blogu stale a neustale svojho vratnika a stikacky.
    co sa mna tyka,myslim,ze prebudena som dost,vidi sa mi,ze som akurat malo nabudena a sucasne sa mi vidi,ze to nie je tvoj problem a nemusis ma riesit,ani hodnotit,ako vediem kolegialne vztahy.neinklinujem k eskalovaniu problemov a konfliktov,problemy sa snazim riesit pokojne a efektivne,nevidim zmysel mojho zivota v hadani sa s vratnikmi.keby som bola tvoja kolegyna a poziadal by si ma o pomoc s vratnikom,asi by som ti pomohla,ale v pripade,ze by si rozbehol svoj boj vo forme,akou si to urobil,s najvacsou pravdepodobnostou by som ta poslala do haja,lebo by sa mi nechcelo byt ucastnikom takej hlupej kauzy...
    a vobec,myslim,ze pod tymto clankom by si mal nechat priestor problematike,ktora sa tu riesi,jednak je to zdvorile voci tentgurovi,jednak mi pride situacia v zdravotnictve daleko zavaznejsia ako nejaky vratnik na hattalovej a jeho stikacky.ale rob si co chces,teba aj tak nic nezastavi...
    publikované: 22.11.2011 18:44:05 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Sa prioritne venovať jeho téme...
    hm... Pozrime sa teda o čom je tá reportáž pod ktorou tu teraz debatujeme, hm. Poukazuje sa v nej na istého kolegu Uhliarika čo prišiel medzi lekárov do DFNsP vlastne ukázať im (aj nám - ostatným občanom tohto - ako Miloslav Novotný zvykne vravieť -, prvobytne kapitalistického štátu) ako zvysoka - z ministerskej stoličky na nich serie, no nevyzerá to tak? Zatiaľ čo ho čakajú v auditóriu, v jedálni si pochutnáva na paprike :) a potom Tentguru (tu medzi nami na blogu) - a myslím že aj v mene ostatných tam spolu s ním zhromaždených kolegov z "malých" aj "veľkých" Kramárov -, krotí svoj hnev že to čo za orwellovu sviňu - ako zvyknem prezmenu vravieť ja -, je tento človek? Správa sa k nim akoby nám/ mu/ im - finančným žralokom vôbec nezáležalo na ľuďoch čo tam pracujú. Má ich hlboko a dobre v paži ako ten náš "vrátnik" na Hattalovej ulici. Nuž a ja rozoberám ten Tvoj & company (mentálny) postoj k nemu. Respektíve k onomu takzvanému oprávnenému subjektu ktorý ho vyslal oznámiť nám smernicu že ako treba (kvôli bezbečnosti) chodiť cez otvorené dvere. Nie štikanie si kartičkou je tu problém. Imho iba debil to môže nevidieť. Ale odpúštam Ti, Bonnie...
    publikované: 23.11.2011 09:47:59 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Uhliarik a odborári sa nedohodli ani v pondelok v noci
    aneb: Reakcia na napchávanie sa paprikou

    http://www.sme.sk/c/6148708/uhliarik-a-odborari-sa-nedohodli-ani-v-pondelok-v-noci.html

    Šéf lekárskych odborov nechcel čakať. Od ministra si prišiel osobne vypýtať termín.

    BRATISLAVA. Lekárski odborári sa v pondelok dobýjali na ministerstvo zdravotníctva. Tvrdili, že minister Ivan Uhliarik (KDH) s nimi odmieta rokovať.

    „Ideme za pánom Uhliarikom, ideme ho zavolať na rokovanie,“ kričal pred ministerstvom šéf odborárov Marian Kollár. Po dvoch telefonátoch z recepcie ho minister na chvíľu prijal a dohodli sa, že sa stretnú podvečer.

    Pred večerným stretnutím Uhliarik povedal, že je pripravený sa s odborármi dohodnúť, hoc by mali rokovať aj do rána. K dohode však ani po šesťhodinovom rokovaní nedospeli.

    „Fakticky sme nedospeli k žiadnej dohode ani pri jednej z našich požiadaviek,“ vyhlásil po rokovaní šéf odborárov Marian Kollár.

    Odborárom pritom prekáža najmä to, že im minister nechce ponúknuť žiadne legislatívne záruky. „Sme v mimoriadnej situácii... Naša ambícia ostáva i naďalej taká, aby sme riešili problémy slovenského zdravotníctva komplexne, bohužiaľ ani dnes sa nám to nepodarilo,“ dodal Kollár.

    Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik však po rokovaní taký skeptický nebol. Podľa neho lekári akceptovali aktuálne pozastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ale aj riešenie problémov z hľadiska dodržiavania Zákonníka práce a požiadavku na dofinancovanie zdravotníctva.

    „V týchto bodoch sme sa viac menej dohodli, v otázke platov sme sa zatiaľ nedohodli,“ uviedol minister. Odborári takéto závery odmietli a tvrdili, že sa v rokovaniach neposunuli.

    Minister pritom verí, že k dohode s lekármi napokon predsa len príde a že zdravotná starostlivosť nebude ohrozená. Dohodu nevylučujú ani lekári. Najbližšie rokovanie by malo byť už v stredu [to znamená dnes - poznamenal Robentin] u premiérky.

    Minister pritom upozornil, že po novom odborári v prípade neschválenia osobitného zákona o ich odmeňovaní žiadajú rast platov iba pre lekárov, ktorí podali výpovede. Odborári tvrdia, že je to iba poistka pre lekárov, ktorí by začiatkom decembra ostali doma a v prípade dohody by neskôr museli podpisovať nové pracovné zmluvy.
    publikované: 23.11.2011 10:03:32 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  26. AUDIO: Lekári vtrhli Uhliarikovi do pracovne
    aneb: Reakcia na napchávanie sa paprikou (2)

    http://tv.sme.sk/va/22693/lekari-vtrhli-uhliarikovi-do-pracovne.html

    Ja tomu Kollárovi & company držím palce.
    publikované: 23.11.2011 10:16:16 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Prebudená som dosť...
    Bonnie, a uvedomuješ si ako - akým spôsobom napr aj taká prebudená a uvedomelá osobnosť akou je napr aj Miloslav Novotný, vlastne (verím že nechcene) napomáha panovaniu orwellových svíň?
    publikované: 23.11.2011 11:08:21 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Nevidím zmysel môjho života v...
    To ani ja milá Bonnie. A myslím že ani Tentguru. Ale jednako mu ten kolega Uhliarik na ministerskej stoličke pije krv! Vôbec sa nečudujem Kolárovi a ostatným že mu išli vtrhnúť do pracovne. Imho iba premúdrelý svetuškár by sa mohol pohoršovať nad tým ich "neslušným" správaním.
    publikované: 23.11.2011 11:25:06 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Začína ísť o životy. Lekári sa s ministrom nedohodli
    http://aktualne.centrum.sk/domov/zdravie-skolstvo-spolocnost/clanek.phtml?id=1247512

    11:20 | 22.11.2011 | Aktualizované | Stanislava Harkotová

    BRATISLAVA - Rokovali vyše päť hodín. Prekárali sa o bodoch memoranda, ktoré má vyriešiť situáciu v zdravotníctve. K dohode medzi ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom a predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia ale nakoniec nedošlo.

    "Zatiaľ pán predseda LOZ odmietol podpísať memorandum, ktoré navrhlo ministerstvo zdravotníctva," povedal na margo dlhej diskusie s Marianom Kollárom minister. Uhliarik podľa svojich slov verí, že po 1. decembri nedôjde k ohrozeniu zdravotnej starostlivosti.

    Šéf lekárskych odborárov Kollár už toľko optimizmu nemal. "Je päť minút po dvanástej," povedal. Poznamenal, že rezortné memorandum nemohlo združenie akceptovať, pretože neobsahuje garancie a záruky, že sa budú požiadavky v praxi plniť.

    Podľa rezortu zdravotníctva lekárske memorandum vyžaduje množstvo legislatívnych zmien, ktoré ale parlament počas svojho pôsobenia do predčasných volieb nestíha prijať. Lekári pripomenuli, že ich štyri požiadavky sú známe takmer trištvrte roka a vláda sa doposiaľ nezaoberala ani jednou.

    KOLLÁR: DOZREL ČAS RIEŠIŤ ZDRAVOTNÍCTVO

    Uhliarik opäť lekárom ponúkol plat vyšší o 300 eur. "Táto ponuka stále platí. V štátnom rozpočte v kapitole zdravotníctvo sme schopní zagarantovať tieto peniaze," povedal.

    Lekári ale zdôrazňujú, že ich akcia nie je o plošnom navýšení miezd, ale o zmene celého systému, kam patria aj mzdy adekvátne povolaniu lekára. Tie by mala zaručiť hodinová mzda vo výške 7 eur. Majú za to, že vyšší plat zamedzí odlivu lekárov zo Slovenska.

    "Ak položí niekto otázku, prečo tieto veci riešime teraz, keď je kríza, tam je len jedna odpoveď, riešime to už 20 rokov. Respektíve neriešime. Možno práve teraz je tá doba, kedy si ľudia v rámci komplexu slovenského zdravotníctva povedali: ´Nie, už dosť. Poďme to vyriešiť´," tvrdí Kollár.

    Okrem platov lekári tlačia na stopku transfomácii nemocníc a na to, aby zdravotné poisťovne platili na výkony ich reálnu hodnotu.

    DRAGULA: MUSIA USTÚPIŤ. OBAJA

    Na situáciu sa s obavami díva aj prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. Ten vyzval šéfa zdravotníctva aj odborárov, aby ďalej netraumatizovali spoločnosť a dohodli sa. "Vyzývam oboch partnerov, aby našli kompromis a aby obidvaja ustúpili zo svojich požiadaviek," citovala šéfa SLK agentúra SITA.

    Ministerstvo zdravotníctva SR podľa neho podcenilo výpovede viac ako 2 000 lekárov, keď opakovane vyhlasovalo, že sa nič nedeje, a že vie zabezpečiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

    Upozornil, že hrozia problémy nielen s poskytovaním plánovanej, ale aj akútnej starostlivosti. "To už nie je hra ani žarty. To je hra o ľudské životy," tvrdí Dragula.

    SITUÁCIA SA ZAČÍNA KOMPLIKOVAŤ

    Kým obe strany sedia za rokovacím stolom, situácia v nemocniciach sa vyhrocuje. Do odchodu lekárov ostáva deväť dní. Žilinský kraj sa ocitá na pokraji kolapsu. Nemocnice v Tvrdošíne, Čadci, Liptovskom Mikuláši a Dolnom Kubíne odkladajú operácie na dobu neurčitú.

    Dokonca hovoria, že v decembri bude v regióne ohrozená aj akútna zdravotná starostlivosť. Ak sa v kraji stane napríklad vážna autonehoda, život pacienta bude ohrozený. Bez lekárov totiž ostávajú oddelenia ako chirurgia, intenzívna medicína a anesteziológia. Kolapsový stav hlásia aj niektoré pôrodnícke oddelenia.

    Ministerstvo tvrdí, že zodpovednosť ponesie kraj. "Minister zdravotníctva žiadal zástupcov VÚC o rokovanie trikrát, žiaľ, ani raz neprišli. Na jedno rokovanie prišiel iba predseda trenčianskeho VÚC Milan Sedláček," povedala hovorkyňa MZ SR Katarína Zollerová.

    Podľa Petra Visolajského z LOZ však naopak Uhlarika pozývali na rokovanie aj niektorí župani. "Pán minister pozvania odignoroval," povedal.

    ĎALŠIE VÝPOVEDE

    V pohotovosti sú už aj rýchle zdravotnícke služby. Žilinskému kraju budú s prepravou vážnych stavov pomáhať aj vrtuľníky. Podľa rezortu by pomôcť mali najmä Ružomberok a Martin. Aktuálne.sk však už pred časom informovalo, že Martin kapacitne pacientov iných nemocníc nezvládne.

    Vo viacerých nemocniciach už lekári vo výpovednej lehote čerpajú dovolenky, na niektorých oddeleniach lekári, ktorí nedali výpoveď, na protest vypovedajú služby. Stále platí okolo 2 100 lekárov, ktorí k 1. decembru končia.

    K výpovediam sa najnovšie pridala ďalšia nemocnica - neziskovka Lučenec. Pred dvomi mesiacmi riaditeľ nemocnice Július Höffer tvrdil, že jeho lekári na výpoveď nemajú dôvod. Teraz mu výpoveď na stôl zložilo 35 lekárov. Ako informovala agentúra TASR, odmietajú najmä stav, keď zdravotné poisťovne samy určujú ceny zdravotníckych úkonov bez ohľadu na to, koľko peňazí musí na ne vynaložiť nemocnica.
    publikované: 23.11.2011 13:00:28 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Hrozná správa
    Chytá ma panika ako vtedy poslucháčov rozhlasovej adaptácie hry "Mars útočí" - tých ktorí ale nevedeli že to nie sú riadne správy. Takto znova môžme vidieť čo sa stáva - do akej katastrofy to všetko speje keď sú orwellove svine stále pri moci.
    publikované: 23.11.2011 13:21:43 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  31. dik za linky,
    kukla som si.moj dojem je,ze uhliarik je riadny trapak a ma obdivuhodny zaludok.tlacit v zavodke papriku a vydavat mediam vyhlasenia,jak usilovne rokoval s lekarmi,co nanho cakali,ale sa ho nedockali,zatvarat sa s vyvolenymi v pracovni,nic nevyriesit a proklamovat,jak silno pokrocili rokovania,to asi vyzaduje pridat si zavse nejake specialne korenie vo forme silne halucinogennych hubiciek...marne sa snazim najst si odpoved,co ten clovek robi na svojej stolicke,preco tam este je...???
    publikované: 23.11.2011 13:45:43 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Lekári: Uhliarika už týždne naháňame ako líšku
    http://aktualne.centrum.sk/domov/zdravie-skolstvo-spolocnost/clanek.phtml?id=1247465

    19:15 | 21.11.2011 | Aktualizované | Stanislava Harkotová

    Bratislava - Lekárskym odborárom došla trpezlivosť. Po tom, čo im šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) po médiách poslal vlastné memorandum, zamierili priamo do jeho kancelárie a dožadovali sa rokovania.

    Kritizovali, že do výpovedí lekárov ostávajú posledné dni a Uhliarik zatiaľ neprejavil vôľu situáciu vyriešiť.

    "Tri týždne ho naháňame ako líšku, ktorá je v nore," nechal sa počuť predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Pripomenul, že od rezortu lekári doposiaľ nedostali konkrétny návrh a jasné garancie. "Dostali sme niečo akoby v hmle bez garancií a bez toho, aby sa posúdilo, aký dopad to bude mať na systém," povedal Kollár.

    Rezort má ale na ochotu rokovať iný názor. Podľa chronológie rokovaní, ktorú MZ SR poskytlo médiám, sa šéf zdravotníctva s lekármi, riaditeľmi nemocníc či predstaviteľmi zdravotníckych služieb a VÚC stretol za posledné dva mesiace minimálne 15-krát.

    Po tlaku LOZ si Uhliarik nakoniec rokovanie s odborármi naplánoval na pondelok večer.
    Uhliarik chce dohodu s lekármi. Pripravil memorandum
    Lekári doručili ministerstvu vlastné memorandum
    Dve memorandá

    Šéf zdravotníctva v uplynulých dňoch LOZ zaskočil. Vo štvrtok v deň štátneho sviatku predniesol memorandum, na ktoré uvalil ultimátum. Buď ho lekári príjmu, alebo nie. Lekári na vlastnom memorande pracovali do neskorých večerných hodín v stredu. Otvorene hovoria o tom, že ministerstvo si dalo námahu vypracovať svoje memorandum zo stredy na štvrtok v nočných hodinách.
    K téme:



    VšZP pridá malým nemocniciam. Má však podmienku
    Podľa Mikloša nemocnice dlh nebudú vedieť splácať
    Uhliarik odchádzajúcich lekárov v diskusii nepresvedčil
    Uhliarikove prepočty: Lekári chcú priemerný plat 3541 eur
    Lekári pri lôžku zarobia na hodinu menej ako hostesky


    Na svete sú tak dve memorandá. V niekoľkých základných bodoch sa ale líšia.

    V prvom rade ide o požiadavku, aby sa lekári vo výpovedi mali možnosť vrátiť na svoje miesta. Na tom trvá LOZ. Rezort však túto požiadavku nezohľadnil.

    Obe strany sa rozchádzajú aj v pohľade na transformáciu. Tou sa má podľa Uhliarika zaoberať nová vláda. Transformácia ale jasné nie nedostala. Odborári naopak žiadajú úplnú stopku premeny štátnych nemocníc na akciovky.

    Ministerské memorandum ďalej hovorí o tom, že "minister požiada zdravotné poisťovne o zvýšenie platieb pre nemocničných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na rok 2012 potom, ako bude schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2012."

    Lekári ale deklarujú, že poisťovniam sa má prikázať, aby začali uhrádzať reálne ceny výkonov. Podľa niektorých riaditeľov totiž zdravotné poisťovne preplácajú asi 60 percent z toho, čo si u poskytovateľov objednajú.

    AKO JE TO S PLATMI

    Búrlivá diskusia sa po pozastavení transformácie nemocníc na akciové spoločnosti roztočila najmä okolo platov lekárov. V médiách Uhliarik odborárom vyčítal, že žiadajú navýšenie o 600 až 1 300 eur. Podľa ministra ide o grécku cestu, s ktorou nebude súhlasiť. Nakoniec vo svojom memorande prisľúbil, že ich plat navýši v dvoch vlnách - o 200 a následne o 100 eur.

    Podľa lekárov ale plošné paušálne pridanie situáciu v zdravotníctve nevyrieši. "My štyri mesiace hovoríme o zmene financovania systému zdravotníctva. Táto akcia nie je len o platoch," povedal podpredseda LOZ Pavel Oravec.

    Lekári podľa svojho memoradna mienia zaručiť plynulý rast platov v nasledujúcom roku na 1,35 až 2,7-násobok priemernej mzdy. Základný plat lekára by sa tak pohyboval na úrovni 1 035 eur až 2 070 eur v závislosti od jeho odbornosti. V roku 2013 by to malo byť už na úrovni 1,5- až 3-násobku priemernej mzdy.
    publikované: 23.11.2011 13:45:51 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  33. [opravené/ z-úhľadnené, sorry] Lekári: Uhliarika už týždne naháňame ako líšku
    http://aktualne.centrum.sk/domov/zdravie-skolstvo-spolocnost/clanek.phtml?id=1247465

    19:15 | 21.11.2011 | Aktualizované | Stanislava Harkotová

    BRATISLAVA - Lekárskym odborárom došla trpezlivosť. Po tom, čo im šéf rezortu zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) po médiách poslal vlastné memorandum, zamierili priamo do jeho kancelárie a dožadovali sa rokovania.

    Kritizovali, že do výpovedí lekárov ostávajú posledné dni a Uhliarik zatiaľ neprejavil vôľu situáciu vyriešiť.

    "Tri týždne ho naháňame ako líšku, ktorá je v nore," nechal sa počuť predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár. Pripomenul, že od rezortu lekári doposiaľ nedostali konkrétny návrh a jasné garancie. "Dostali sme niečo akoby v hmle bez garancií a bez toho, aby sa posúdilo, aký dopad to bude mať na systém," povedal Kollár.

    Rezort má ale na ochotu rokovať iný názor. Podľa chronológie rokovaní, ktorú MZ SR poskytlo médiám, sa šéf zdravotníctva s lekármi, riaditeľmi nemocníc či predstaviteľmi zdravotníckych služieb a VÚC stretol za posledné dva mesiace minimálne 15-krát.

    Po tlaku LOZ si Uhliarik nakoniec rokovanie s odborármi naplánoval na pondelok večer.

    DVE MEMORANDÁ

    Šéf zdravotníctva v uplynulých dňoch LOZ zaskočil. Vo štvrtok v deň štátneho sviatku predniesol memorandum, na ktoré uvalil ultimátum. Buď ho lekári príjmu, alebo nie. Lekári na vlastnom memorande pracovali do neskorých večerných hodín v stredu. Otvorene hovoria o tom, že ministerstvo si dalo námahu vypracovať svoje memorandum zo stredy na štvrtok v nočných hodinách.

    Na svete sú tak dve memorandá. V niekoľkých základných bodoch sa ale líšia.

    V prvom rade ide o požiadavku, aby sa lekári vo výpovedi mali možnosť vrátiť na svoje miesta. Na tom trvá LOZ. Rezort však túto požiadavku nezohľadnil.

    Obe strany sa rozchádzajú aj v pohľade na transformáciu. Tou sa má podľa Uhliarika zaoberať nová vláda. Transformácia ale jasné nie nedostala. Odborári naopak žiadajú úplnú stopku premeny štátnych nemocníc na akciovky.

    Ministerské memorandum ďalej hovorí o tom, že "minister požiada zdravotné poisťovne o zvýšenie platieb pre nemocničných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na rok 2012 potom, ako bude schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2012."

    Lekári ale deklarujú, že poisťovniam sa má prikázať, aby začali uhrádzať reálne ceny výkonov. Podľa niektorých riaditeľov totiž zdravotné poisťovne preplácajú asi 60 percent z toho, čo si u poskytovateľov objednajú.

    AKO JE TO S PLATMI

    Búrlivá diskusia sa po pozastavení transformácie nemocníc na akciové spoločnosti roztočila najmä okolo platov lekárov. V médiách Uhliarik odborárom vyčítal, že žiadajú navýšenie o 600 až 1 300 eur. Podľa ministra ide o grécku cestu, s ktorou nebude súhlasiť. Nakoniec vo svojom memorande prisľúbil, že ich plat navýši v dvoch vlnách - o 200 a následne o 100 eur.

    Podľa lekárov ale plošné paušálne pridanie situáciu v zdravotníctve nevyrieši. "My štyri mesiace hovoríme o zmene financovania systému zdravotníctva. Táto akcia nie je len o platoch," povedal podpredseda LOZ Pavel Oravec.

    Lekári podľa svojho memoradna mienia zaručiť plynulý rast platov v nasledujúcom roku na 1,35 až 2,7-násobok priemernej mzdy. Základný plat lekára by sa tak pohyboval na úrovni 1 035 eur až 2 070 eur v závislosti od jeho odbornosti. V roku 2013 by to malo byť už na úrovni 1,5- až 3-násobku priemernej mzdy.
    publikované: 23.11.2011 13:52:51 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  34. Čo ten človek robí na svojej stoličke...
    Bonnie, on je tam zrejme presne na to čo teraz robí - ignoruje že lekárom nejde ani tak o tie platy ako o systémové zmeny Ale bez transformácie na akciovky.
    publikované: 23.11.2011 14:04:02 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  35. Ja to vidím takto
    Lekári sa usilujú vstúpiť do procesu rozhodovania o systémových zmenách v zdravotníctve Zatiaľ čo minister Uhliarik & company sa ich chystajú odovzdať do rúk finančným žralokom (a tí s nimi - s celým systémom zdravotnej starostlivosti už spravia iné poriadky a _toho sa obávajú. A nielen oni...).
    publikované: 23.11.2011 14:33:20 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  36. akosi
    stale nevidim,ze by na tej stolicke sedel kvoli obcanom,pacientom,lekarom,co by sa teda logicky ocakavalo od ministra tohto rezortu,nie?
    mne pride,ze jeho ministerska misia je uplne ina...
    publikované: 23.11.2011 14:50:21 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  37. ved to
    a on sa z kresla ministra plynule presunie do cela nejakej utesenej zralocej akciovky.nie je tu na to niekde tipovacka?by som si klikla:-))
    publikované: 23.11.2011 14:52:49 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  38. Uhliarikov kôň
    Lekarom by som zvysil platy podla ich poziadaviek ale len pod podmienkou, ze kazdy z nich sa pisomne zaviaze, ze nebudu brat od ludi uplatky, pozornosti a sponzorske dary. :Mildo11 [22.11.2011 12:25] - z diskusie na sme.sk pod tu {23.11.2011 10:03} skopírovaným novinárskym článkom.
    publikované: 23.11.2011 14:56:22 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  39. mne to pride
    urazlive voci lekarom.pytala som sa priatela,preco si sa stal anesteziologom?odpo:vies,pacosi furt sachuju s nejakymi flaskami,obalkami,baksismi,hovoril som si,ze ludia na jis-ke su v kome,alebo tak rozbiti,ze im to ani na um nepride s tymto otravovat a ja nebudem vystaveny pokuseniu:-)
    pytala som sa dalsieho,aky ma nazor na uplatky,sponzorske dary?odpo:som totalne proti tomu,aby nejaka chudera chora babka davala dokopy nejake grose a strkala ich lekarom.ale sponzori,firmy?preco nie,ti na to maju,nech daju oddeleniam,aby sa mohla nakupit nova technika,vycestovat na vzdelavacie sympozia a pobyty,ktore si nemozme sukromne financovat a rozpocet nemocnice na to nema,z toho potom maju osoh hlavne pacienti...
    aj medzi lekarmi su vselijaki,ale su medzi nimi aj takyto,ktori svoju pracu vykonavaju ako poslanie,s plnym nasadenim a "srdcovo"a pytat od nich taketo podpisy mi pride zvrhle.preco sa radsej nieco nespravi so zakonom,ze zdr.poistovne nemaju tvorit zisk,ale distribuovat prostriedky z verejneho zdrav.poistenia tak,aby nepreplacali len 60%vykonov a nemali pacientov na niekolkorocnych cakackach,etc....
    publikované: 23.11.2011 15:13:26 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  40. Mi príde zvrhlé...
    áno Bonnie. a ten Mildo11 je zrejme hluchý keď nepočuje štrajkujúcich lekárov ako ne-natŕčajú ruku (že zvýšte nám platy) lež usilujú sa o rozhýbanie systémových zmien a to v hodine 12-ej keď im/ nám hrozí že hlavné slovo majú dostať finanční žraloci. Usilujú sa aj o našu záchranu. Lebo amerikanizácia zdravotníctva {21.11.2011 12:59} je fakt des.
    publikované: 23.11.2011 15:30:00 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  41. lekari
    to maju tazke.su s pacientami prepojeni ako spojene nadoby,akokolvek sa zhorsia/zlepsia podmienky a situacia na jednej strane,rovnako sa to prejavi na druhej strane.ludia by si mali uvedomit,ze lekari bojuju nielen za seba,ale aj za pacientov.a to sa im bude tazko darit,ked sa to zaujmove skupiny snazia zakamuflovat a postavit lekarov presne do opacneho svetla -ze im ide len o ich platy a ze ohrozuju pacientov.pretoze pacientov i lekarov ohrozuje uplne nieco ine...
    publikované: 23.11.2011 15:57:04 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  42. Ministerská misia...
    Keď sa to tak vezme, Bonnie, čo je napr Radičovej hlavným úspechom? Náš príspevok do €urovalu - pád vlády - a napokon pozastavenie tej transformácie o ktorej tu teraz ide reč, hm...
    publikované: 23.11.2011 15:57:33 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  43. skus
    to viac rozviest...
    publikované: 23.11.2011 16:01:39 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  44. Viac rozviesť...
    ach Bonnie. K tomu poviem len toľko že cesty Pána sú nevyspytateľné, :) stačí taká odpoveď? - ps: Komentovali sme v rovnakú minútu, všímaš?
    publikované: 23.11.2011 16:10:17 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  45. nestaci,
    ale co uz:-)
    nevsimla som si,az ked si ma upozornil:-)co to znamena?mam si podat lotto?:-))
    publikované: 23.11.2011 16:12:18 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  46. Si ma upozornil...
    Bonnie, ja sa tu na blogu pokúšam rozviesť resp dokázať ako - akým spôsobom napr aj Ty vlastne (verím že nechcene) napomáhaš panovaniu orwellových svíň, ani to {23.11.2011 11:08} si nevšímaš?
    publikované: 23.11.2011 17:47:46 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  47. to
    by ma celkom zaujimalo,ako tomu ja osobne napomaham,ale nezda sa mi,ze by to patrilo do komentov pod tymto clankom.
    a tiez by ma zaujimalo,ci si si isty,ze tomu panovaniu nenapomahas i ty?
    a este by ma zaujimalo,ci existuje niekto,kto tomu nenapomaha?
    publikované: 23.11.2011 18:14:37 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  48. By ma celkom zaujímalo...
    okej Bonnie, to Ti rád ukážem. A odpoviem aj na tie ďalšie dve otázky. To všetko pod tým {22.11.2011 12:07} blogom napísaným na počesť 22 výročia našej Veľkej "proti-social"-istickej revolúcie. Teda prijmi moje srdečné pozvanie
    publikované: 23.11.2011 19:04:28 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  49. to
    je rozumny navrh a mile pozvanie,diky,idem:-)
    tentguru pa a sorry,ze sme ti to tu zamorili OT-eckami:-)
    publikované: 23.11.2011 19:25:36 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  50. OT-čka
    A to čo do frasa je?
    publikované: 23.11.2011 23:26:01 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  51. Ešte k platom
    Slovensko nie je na tom ekonomicky tak dobre, aby to mohlo urobiť zo dňa na deň. Ale lekári chcú garancie len v tom, že s tými platmi sa v budúcnosti bude niečo robiť a predloží sa vízia, že platové ohodnotenie lekárov na Slovensku raz bude podobné, ako je tomu napríklad na západe.
    - Richard Raši (Smer-SD), exminister zdravotníctva

    Domnievam sa že toto je ten správny pohľad na to o čo lekárom ide v súvislosti s ich platovými požiadavkami, Tentguru, čo povieš, však sú to tie garancie, však tu nejde o okamžité uspokojenie, všakže nie? Podľa môjho názoru vám naozaj ide o zapojenie sa do tohto procesu za ktorý už aj štrajkujete lebo tou započatou transformáciou nemocníc na akciovky nastala situácia nanajvýš vážna.

    Zdroj citátu:
    http://aktualne.centrum.sk/domov/zdravie-skolstvo-spolocnost/clanek.phtml?id=1246572
    publikované: 24.11.2011 01:43:25 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014