Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Namiesto spánku

Som humanisticky založený človek. Pri prírodných vedách trochu strácam seba samého, hoci ma upokojuje relatívna istota ich výrokov. Technika ma nezaujíma vôbec. Keď sa kolegovia bavia o autách alebo o lietadlách hrozne sa nudím a cítim sa hlúpo. Možno keby som si  z tej oblasti niečo naštudoval, chytil by som sa a začalo by ma to baviť. Ale nemám na to vôbec chuť ani čas. A vôbec, mám už 31 rokov. Zmýlil som si obor. Som strojný inžinier. Nie je to tak, že voľakedy ma to bavilo a postupne sa mi to spriečilo. Nikdy ma to nebavilo. Ku strojarine som sa dostal náhodou - vďaka mojej pasivite a tomu, že aj môj otec je strojný inžinier. " Kto sa dá na cudzie remeslo, akoby prelieval vodu sitom." Keď si uvedomím, že celú svoju budúcnosť strávim zápasením s problémami, ktoré sú mi ukradnuté, tak je mi zle od žalúdka, alebo nespím, tak ako teraz.  Ale čo iné môžem robiť? " Šuster drž sa svojho kopyta". Po večeroch sa ukľudňujem čítaním filozofie. Je to akýsi kompromis medzi mojím technickým vzdelaním a humanistickým založením, pretože filozofi  sa snažia presné uchopenie reality, bez príliš poeticko-umeleckého jazyka, takmer ako vedci a technici, ale pritom ich texty nie sú neosobné a cítiť za nimi človeka.

či pracovať alebo nepracovať | stály odkaz

Komentáre

  1. Pre vlastnú spokojnosť môžeš urobiť všetko..
    Dnes je podstatné,že si inžinier..nie je podstatne,že aký..
    nájdi uplatnenie tam,kde ťa to baví..
    pretože takáto existencia nemá cieľ..
    ako si toto mohol vydržať 31 rokov?

    švagor je vyučený maliar. izbový,aby bolo jasne. aj maliara robil. šikovný bol..a kreativny..vymyšlal všelijake šablony..nech steny nie su len biele,alebo len valčekove..Jeho kreativita naberala obrátky..Dostal sa k drevu..Ako lakýrnik..Vedel s lakmi robiť zazraky..Dnes ma prosperujúcu stolársku dielňu..A nie je ten taký podnikateľ,ktorý sa vozí na paradnom aute a chodí v obleku. Od rána do večera je v monterkach zaprašených pilovinou. Ale je šťastny..Vieš prečo?...Lebo stolarina mu dáva viac priestoru k naplňaniu vlastneho "chcem.."...Skrátka ho to baví..))))))

    tak vezmi si príklad..
    Držím palce,nech sa ti podarí dostať sa tam,kde ti to bude prinášať radosť.
    publikované: 07.08.2007 04:55:58 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Nielen chlebom je človek živí...
    Ak by som chcela pokračovať v Tvojich porekadlách, tak by som Ti pridala aj toto: Nielen chlebom je človek živí. U Teba to však vyznieva trochu ironicky, pretože zrejme si to plne uvedomuješ, keďže sa zaoberáš aj inými otázkami ako sú existenčné. Tebe by možno bolo občas treba pripomenúť uvedené porekadlo bez slovka "nielen". Venuješ sa láske k múdrosti - filozofii - a pritom nemáš radosť z práce, ktorou sa "musíš" živiť. (Vyplýva to z kontextu Tvojich slov.) Na osobnom príklade Ti chcem ukázať, že človek sa musí neustále vracať na zem, nemôže len lietať v oblakoch. Pracujem v oblasti spravodajstva a publicistiky a zažiadalo sa mi vrátiť sa k svojej niekdajšej láske k tvorbe poézie a prózy. Blog sa mi zdal na to vhodný. Je to malá predpríprava na splnenie sna stať sa spisovateľkou. Lenže tvorba pre blog ma natoľko pohltila, že som prestala pociťovať zodpovednosť voči každodennej práci, ktorá ma živí. Dostala som výstrahu od šéfstva, že mám si tu potom pýtať aj výplatu. Musela som dať spiatočku. Toto Ti píšem nad rámec svojho predsavzatia dať si väčšiu pauzu od blogu. Nedalo mi (v dobrom) nepripomenúť aj Tebe, že ak sa filozofii nejakým "zázračným spôsobom" nebudeš venovať natoľko, že by Ťa uživila, ber ju iba ako koníčka, ktorý sa bude objavovať popri Tvojej hlavnej pracovnej náplni a nie naopak. Hľadaj prípadne niečo príbuzné čo by Ťa oslovilo a zároveň aj uživilo. Veľa šťastia pri správnom rozhodnutí.
    publikované: 07.08.2007 06:23:52 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. spisovatelka a s pravopisnými chybami?..
    a dokonca na dvoch miestach v tom istom slove? toto nemôže byť náhoda. 8))))))
    publikované: 07.08.2007 06:40:03 | autor: všímavy (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Máš pravdu, mala som na mysli sa človek živí, ale on je vlastne tým živý...
    Únava, únava? Vďaka za postreh.
    publikované: 07.08.2007 06:46:45 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014