Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenska vina vo vojne

Neboli sme za vojnu vinní ale charaktery sa prejavili.

Pred polnocou 6. 5. 2005 som pocuval na SRo Nocne dialogy s p.Dusanom Kovacom. Pocuval som dristy ludi, ktori volali do radia a skryto nadavali p. DK za Michala kovaca starsieho, velebili  Jozefa Tisa a trepali rozne ine hovadiny.

Poslal som e-mailom dve otazky, ktore sa uz nedostali do poradia:

1. Zaujimavo funkcny bol postoj niektorych cinovnikov 3.rise po jej pade. Mohol byt gen. polny marsal Paulus generalom v strukturach NATO, ak by nezostal na Vychode?

2. Myslim si, ze pokoj a relativny  blahobyt si Slovensko vykupilo obetovanim Zidov Nemecku. 80 tis. ludi teda bolo poslanych minimalne do neludskych podmienok preto, aby sa na Slovensku mohlo relativne kludne zit. Casto som pocuval ako malo stali veci dennej potreby (napr. topanky), normalne sa studovalo na vysokych skolach  a pod. Pohlad na vystavu potravinarskych vyrobkov niekedy v r.1943 je snad este aj teraz inspirativny. Podla viacerych informacii  prezident J. Tiso (nech sa potesia aj ludaci) chodil po Slovensku uplne kludne bez okazaleho doprovodu ochrankarov, co ho ale vobec neospravedlnuje za to akemu režimu bol vodcom (ludaci nech sa poseru).

Pokusim sa reagovat na svoje podnety sam:

1.Nemci boli tak vyborne vycviceni, ze boli schopni sluzit akemukolvek rezimu. A nove struktury po 2. sv. vojne brali dobrych odbornikov. Studena vojna tlacila a a ani jedna strana nechcela odhadzovat (vsetkych) odbornikov. Sovietskej kozmonautike a aj americkej vede to prospelo. Vojenske, policajne a spravodajske struktury dvoch nemeckych statov tiez nestali na znalostiach ideologickych spisov. Takze mal ten Paulus smolu, ze ho zajali pri Stalingrade a potom prerobili na NDR-áka. Mohol sa este pekne uplatnit v struktruach Bundeswehru a pri budovaní NATO, do ktorého sme toť nedávno slávne vstúpili.

Z tohto pohladu, co uz vina takeho Slovacika, ktorý arizoval "obchod na korze"?  Svina sice mala ale predsa len svina!

 

2. Ak bol clovek za Slovenskeho statu biely a katolik, mohlo to byt aj dost dobre. Aj luterani prezili, aj ked neboli celkom "in". Z hladiska bezneho zivota struktury verejnej moci fungovali, urady si plnili povinnosti, sudy v beznych veciach sudili aj celkom spravodlivo, trh bol celkom dobre zasobeny...   

Len bol uplne nekrestansky dany volny priechod ludskym zlym vlastnostiam pod kuratelou katolickej cirkvi. Prezili sme. Ale byt na to hrdi asi nemozeme.

Zijuci nostalgicki ludaci, rovnako ako zvazaci a "mladi" komunisti, prezili svoje stastne obdobie v zlom historickom období. Pri troche sebakritiky a  nadhľadu by už s tym nemali zaťažovať. Zem to z nich aj tak vyťahá. -ban-

 


2.svetová vojna | stály odkaz

Komentáre

  1. No...
    zaujímavé, ale zabudol si podotknúť to, či mal Tiso na výber. To so židmi bolo hnusé, ale ak by "dobrovoľne" nepodpísal "spoluprácu" s NSDAP, tak by Nemci Slovensko napadli a možno by sa "vyvoleným" štátom nestalo Poľsko, ale Slovensko...
    publikované: 07.05.2005 12:07:53 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. alebo...
    ..by sme dnes boli sucastou Velkeho Uhorska a odpadol by nam problem s madarskou mensinou, lebo sami by sme boli mensinou v madarsku;)

    Co si ja pamatam z obrodeneho dejepisu, kedze ma november zastihol v tretom rocniku gymnazia, Tiso dostal na vyber:
    1. spolupracovat s Nemcami
    2. Slovensko predaju Nemci spolupracujucim Madarom

    Co by si ti volil ty na jeho mieste? Pokial sa dejepis medzicasom zmenil, tak potom sorry, ale ja sa dejepisom aktualne nezaoberam, aj ked ma svojho casu bavil.
    publikované: 09.05.2005 09:56:30 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014