Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dokonalosť

„Niektorí ľudia strávia celý život hľadaním dokonalého kvetu a pri tom si nikdy neuvedomia, že všetky kvety sú dokonalé.“ Takto nejako znie jedno z posolstiev vo filme Posledný samuraj. Dokonalosť – niečo, po čom túži mnoho ľudských sŕdc.

„Keby vo mne nebola Mliečna dráha, ako by som ju mohol vidieť alebo poznať?“ (Chalíl Džibrán, Piesok a pena) Tento citát vystihuje veľa. Dokonalosť musí byť samotnou súčasťou nás, aby sme ju boli schopný nájsť a spoznať. Asi najťažšie je spoznať pravú podobu dokonalosti. Pod týmto si mnohí predstavujú niečo krásne, v mnohých očiach je dokonalosť synonymum pre absolútnu krásu. A človek po takejto kráse túži. A snaží sa ju nájsť.

No mnohokrát si pri tom neuvedomíme, že tá dokonalosť, krása, po ktorej tužíme, je súčasťou nás samotných. A ak je súčasťou nás, tak je vo všetkom, v čom ju chceme nájsť, je v každej chvíľke života, počas ktorej ju budeme hľadať. Ak tá dokonalosť predstavuje naše šťastie, tak samotná cesta, hľadanie, už je tým šťastím, po ktorom túžime. „Krása žiari jasnejšie v srdci toho, kto po nej tuží, než v srdci toho, kto ju vidí.“ (Chalíl Džibrán, Piesok a pena) A aj keď na tej ceste mnohokrát padneme, zažijeme sklamania, časom sa ukáže, že to všetko bolo možno potrebné, aby sme tú dokonalosť pochopili úplne, pretože človek nemôže poznať šťastie, ak nepozná nešťastie.

Pri hľadaní takejto dokonalosti vždy urobíme nejaké chyby, ktoré vedú potom k týmto pádom. No padáme aj preto, aby sme sa znovu mohli postaviť. Postaviť na nohy a znovu pokračovať v hľadaní. A z týchto pádov by sme sa mali poučiť. Už len kvôli sebe, kvôli iným, a nakoniec aj kvôli hľadaniu.

Časom zistíme, že to všetko je súčasťou príbehu o šťastí, ktorý sa volá život. A pre mňa šťastím je láska, ktorú hľadám.


Pohľady do života | stály odkaz

Komentáre

  1. :))
    "Pri hľadaní takejto dokonalosti vždy urobíme nejaké chyby, ktoré vedú potom k týmto pádom." - nenazvala by som to celkom CHYBAMI, len proste hladame nespravnym smerom
    publikované: 23.01.2006 08:17:47 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hladanie
    Ked lasku prestaneme hladat, tak ju najdeme.
    publikované: 23.01.2006 10:08:09 | autor: orifiel (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ...
    niekedy to nie su chyby... v tom mas pravdu... ale niekedy su.

    Hladat lasku... u mna to neznamena silit sa ju najst... proste tymto vyjadrujem len to co chcem a po com tuzim.
    publikované: 23.01.2006 14:23:35 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. no to ma poser!
    toto ma až skoro zamrazilo- „Krása žiari jasnejšie v srdci toho, kto po nej tuží, než v srdci toho, kto ju vidí.“ (Chalíl Džibrán, Piesok a pena), pretože je to niečo ako dejavue, pred pár dňami som si to PRESNE takto preberal, šlo teda o konkrétnejší príklad ale, kurňa, zdá sa mi, akoby som to vymyslel ja...ale fakticky to musí byť známa vec, keď to povedal už Chalíl
    publikované: 23.01.2006 16:08:49 | autor: b. (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. šebeš rulz:)
    fajn
    je dobry pocit, ze existuje dajaky clovek v šebeši ze rozmyšla aj o takychto veciach
    publikované: 24.01.2006 04:35:31 | autor: noakamYL (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Krása
    Pěkně napsané a musím souhlasit, že krása pochází z nitra. A když se člověk cítí dobře tak to z něj i vizařuje. No ale i tak používám někdy nějakou tu kosmetiku i když se snažím minimálně a nedávno jsem si udělala radost a koupila si tady pár krému a pudr https://www.naqed.cz/product-category/make-up/ a musím říct že spokojenost.
    publikované: 12.11.2021 07:42:00 | autor: Johanka88 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Krása
    Zajímavý článek, podle mě krása člověka rozhodně ale nespočívá jen v jeho nitru, protože každý člověk je pro někoho jiného někým krásným. K dokonalosti bez chloupků lze dojít třeba takto - https://epilace-laserem.cz/, což může být jeden z maličkých kroků k tomu, abychom se cítili ve svých vlastních očích dobře, protože na tom záleží nejvíce :)
    publikované: 30.11.2021 16:44:19 | autor: Agáta (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014