Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dáme sa zaočkovať proti COVID-19 ?

...v prvej vlne sa asi nebudú očkovať deti do 18 rokov, ani tehotné matky. Tiež to nebudú ani tí, čo koronavírus prekonali a neubehlo viac ako 3 mesiace od jeho prekonania...

Momentálne máme zákaz vychádzania, zatvorené sú obchody, ale prekáža nám aj obmedzenie pohybu a slobodného konania. Je to dôsledok stále sa  zhoršujúcej situácie okolo ochorenia COVID -19, keď tisíce ľudí aj na Slovensku, trpia alebo trpeli týmto ochorením. Podľa renomovaných  vedcov, východiskom z tejto veľmi zložitej situácie je vakcinácia obyvateľov. Vakcíny už sú  takže, od 27. decembra 2020 sa začne očkovanie aj na Slovensku. Ja si myslím, že je to veľmi potešujúca správa pre nás všetkých. A je dobre, že verejnosť sa začína o toto očkovanie viac zaujímať.  Ale ako to už býva nie všetci sa chcú dať zaočkovať. Z rôznych dôvodov sa ho boja. Preto sa do vysvetľovacej kampane zapojilo aj vedenie EÚ. Citujem z jej dokumentov: „Vakcinácia je jedným z najväčších úspechov verejného zdravotníctva. Na celom svete zachraňuje každý rok najmenej 2 až 3 milióny ľudí a mnohých ďalších ľudí ochraňuje pred ťažkým postihnutím a chronickými chorobami. Hoci EÚ aktívne a dôrazne podporuje očkovanie, nemá záujem ani úmysel ukladať členským štátom takúto povinnosť. O koronavíruse koluje množstvo dezinformácií. Je dôležité, aby ste v tejto súvislosti získavali aktuálne informácie výlučne z hodnoverných zdrojov. “ Priznám sa, že konšpiračné weby nečítam a neznáme, či podozrivé maily mažem neotvorené. Takže o dezinformáciách sa dozvedám z druhej ruky. A to od odborníkov, ktorí o tom varujú verejne, na spoľahlivých médiách. Preto ma zaujali nasledujúce fakty, ktoré zverejnil Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied,  Bratislava. Tento týždeň totiž, vykonali prieskum na vzorke 1 000 respondentov, ktorým dali nasledujúce otázky:

1. Ak by dnes bola k dispozícii vakcína na nový koronavírus schválená EÚ, dali by ste sa zaočkovať ? Áno povedalo 22,3 %. Neviem 27,8%. Nie povedalo 49,9 %.

2. Čo je dôvodom vášho odmietavého alebo nerozhodného postoja k očkovaniu proti koronavírusu ? Boli ponúknuté tieto situácie:

* Akákoľvek vakcína môže spôsobiť väčšie problémy než koronavírus  - povedalo 26,6 %.

* Nemyslím si, že vakcína na koronavírus dokáže pomôcť – povedalo 19,2 %.

* Nedôverujem farmaceutickým firmám – povedalo 21 %

* Koronavírus nie je taký škodlivý ako sa nám snažia nahovoriť - povedalo 9,9 %

* Nemôžem sa dať očkovať z iných zdravotných dôvodov – povedalo 8,8 %

* Iné uviedlo – 11,6 %

3. Vyjadrite súhlas (áno) či nesúhlas (nie) s nasledujúcimi výrokmi:

* Príznaky ochorenia sú len dôsledkami vplyvu žiarenia z 5G sieti –  áno 7,5 % nie 60,8 %.

* Nie sú žiadne dôkazy, že koronavírus skutočne existuje - áno 15,2 % nie 61,4 %.

* Očkovanie proti koronavírusu je prípravou na čipovanie ľudí - áno 21,9 % nie 53,8 %.

* COVID-19 je bežné vírusové ochorenie podobné chrípke - áno 29,6 % nie 42 %.

* Súčasná epidémia je len celosvetovou snahou o povinné očkovanie - áno 32,2 % nie 39,5 %.

* Hlásenia počtoch mŕtvych na koronavírus sú nadhodnocované - áno 38,6 % nie 33,7 %.

* Koronavírus bol pravdepodobne vyrobený v laboratóriu - áno 49,2 % nie 22,5 %.

Otázky aj odpovede sú zaujímavé a zdravo uvažujúcemu občanovi môžu pomôcť pri rozhodovaní o tom, či sa dá alebo nedá zaočkovať. Naviac, ak už vieme, že na Slovensku ale aj inde vo svete, nebudú v prvej vlne očkovať deti do 18 rokov, ani tehotné matky. Tiež to nebudú ani tí, čo koronavírus prekonali  a neubehlo viac ako 3 mesiace od jeho prekonania. K tomu aby sme v EÚ ale aj na Slovensku dosiahli kolektívnu imunitu, sa odporúča celkovo zaočkovať čo najviac ľudí, niektoré údaje hovoria o minimálne 60 % až 70 % obyvateľov. Šušká sa, že úplne medzi prvými na Slovensku sa asi dá zaočkovať pán profesor Krčméry. Z histórie tiež vieme, že Ján Adam Rayman z Prešova, už pred 300 rokmi ako prvý v Európe, začal s očkovaním proti čiernym kiahňam. Pritom ako prvú úspešne zaočkoval svoju 2,5 ročnú dcérku, ktorej takto zachránil život. Následne jeho metóda pomohla na celom svete zachrániť milióny detí a takmer vyhubiť toto nebezpečné ochorenie. Aj dnes sa o zaočkovaní musí rozhodnúť asi každý sám, ale predtým by sme si mali dať poradiť od múdrejších a skúsenejších. Všetkým vinšujem, nech nás v živote poteší nielen betlehemské svetlo, ale aj svetlo nádeje z úspešného očkovania proti COVID-19. doko 

P.S. Ľudstvo predsa od nepamäti vďačí za pokrok, najmä hrdinstvu a obetavosti, svojich múdrych a odvážnych jedincov.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014