Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cesnakové štedrovečerné oblátky

Rozhodla som sa Vám ponúknuť naše Štedrovečerné konzumné zvyky. Pred pár rokmi, keď riaditeľoval, mojej materskej fabriky, človek národnosti cigánskej, tak mi pri spomínaní povedal i delikatesu......viem, že sa to konzumuje aj v iných krajoch, ale v mojom sa to nejedlo

Oblátku vianočnú, na štedrovečerný deň, keď bude všade ticho, vy

 budete okolo stola

 netrpezlivo sedieť a na tú čarovnú chvíľu otvárania podarúnkov

čakať,  lyžičkou medu

pokvapkajte.

 Po celom ováli, aby ho dosť bolo. To aby po celý rok od vás zlé sny utekali a aby sa vám len sladké prisnili!

Na pomedovanú oblátočku pokrájajte plátočky  cesnáčika. Nesmie byť obsušený. Ani plesňový.

  Musí byť biely a tvrdý a aj dobre veliký. Z vlastnej záhradky musí byť vyzbieraný, aby to zdravie,

ktoré zo zdravej zeme nasal, do vášho poživačného tela odovzdal. A tak vám po celý rok zabezpečil

dobrú v črevách klímu a zaručenú antipatiu letných komárov.

O mandliach sa nám voľakedy dávno ani nechýrovalo a nie aby sme

ich na oblátočky dávali a papkali. Tak sa tvárte, že ich nevidíte.

Keď už budete mať na tej pomedovanej oblátočke plátočky cesnačika, prikryte ich tenkými

mesiačikmi jabĺčka. Najlepšie zeleného zlatavého.  

                                                                                                                                          

Môže byť i takéto červené jabĺčko plné lásky!

Jabĺčko na strome rástlo, slnkom a dáždikom sa  živilo.  A tú
obrovskú energiu, ktorú slnku ukradlo, nech vám odovzdá. Tá
vlhkosť z dažďa sa v sladkosť a lahodnú chuť premení  a vždy 
 nech vás v každom dňa v  roku svojou zázračnou chuťou osvieži!

A keď už budete mať na tej pomedovanej oblátočke plátočky

cesnaku s tenkými

 mesiačikmi zlatého jabĺčka, prikryte ho druhou pomedovanou

oblátočkou. To preto, aby

ani zdravie z cesnaku, ani sladký sen z medu ani lahodná chuť

z jabĺčka od vás neušli

 a do lona druhých ľudí sa neusadili.

Verte, že strach  o kilečká mať  nemusíte, keď vám jazýček
s bruškom aj druhý krát,
po tej delikatese,
budú pišťať.

 

 

 


Tak toto dievčatko, to som ja Vasilisa 26 | stály odkaz

Komentáre

  1. Vas, toto nepoznam,
    no tak krasne si to podala, ze neodolam:))
    publikované: 05.12.2010 18:40:57 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Symbolika
    potravín a zvykov v Štedrý večer má svoju silu-ja verím-a možno aj inokedy.
    publikované: 06.12.2010 11:18:58 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  3. hanka,
    vyskúšaj, neoľutuješ!
    ďakujem
    publikované: 06.12.2010 18:47:54 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. vyfack-naiv
    ano, máš pravdu symbolika aj symbolika potravín, má svoju silu. To je i tým stolovaním. Určite je na Štedrý deň bohatšie, ako v bežnú nedeľu a tá atmosféra blikajúcich svetielok ju ešte umocňuje.
    Ďakujem
    publikované: 06.12.2010 18:49:57 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. aj ja toto
    zavediem,uvidim,co mama na to,ale mne sa to lubi,treba inovovat:-))
    publikované: 06.12.2010 20:33:10 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Bonnie,
    najprv vyskúšaj a potom zavádzaj! Keď chutí cesnak so syrom a orechami, bude chutiť i s medom, tomu verím
    publikované: 07.12.2010 17:56:54 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. jasne,vas,
    to su nahodou zdrave a gustiozne kombinacie,zivo si to predstavujem,len mam aktualne cesnaku,cibule,zazvoru,chrenu,citronu trochu vyse hlavy,jak to do seba zbesilo cpem...bojujuc proti bacilom:-))
    publikované: 07.12.2010 18:35:06 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Bonnie,
    tak teda zmeň receptár na med a karamelové mlieko
    publikované: 07.12.2010 19:28:50 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. med chapem,
    vas,ale to karamelove mlieko?jak sa robi?a nezahlienuje?
    publikované: 07.12.2010 21:36:16 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Bonnie,
    mlieko ako také veru zahlieňuje. Len neviem, či aj dnešné, odstredené. Urobíš karamel s cukru-kryštálového-pridáš lyžičku masla a zaleješ mliekom. Pozor! Veľmi kypí!
    publikované: 08.12.2010 17:47:21 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. hm,
    a to je dobre,alebo liecive?sa mi nechce ho len tak po sporaku nahanat,ak by bolo zle a nezdrave,aspon nieco dobre by z neho malo byt:-))
    publikované: 08.12.2010 17:52:55 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Bonča
    Keď je to chutné nemôže to byť nezdravé, keď to správne nadávkuješ
    publikované: 08.12.2010 17:59:18 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. i,ved o to
    mi ide,ak je to zle,nech je to aspn zdrave a ak je to nezdrave,nech je to aspon chutne.co som blba,aby som konzumovala nieco nezdrave a zle?:-))
    publikované: 08.12.2010 18:03:46 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Je to dobré
    :D
    publikované: 08.12.2010 18:08:12 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Bonnie, chichi
    ako môžeš byť taká nedôverčivá k sladkému? Ako Ivi píše, je to dobré a omasťuje priedušky. Ja by som s mojimi návrhmi, čo som ti ponúkla, už aj koňa vyliečila a ty sa brániš a brániš. Keď som napísala , že kypí, tak si to musíš urobiť vo väčšej nádobe, menej.
    publikované: 08.12.2010 19:39:35 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  16. znacim si,
    ze mam vyskusat a potvrdit/dementovat:-)
    publikované: 08.12.2010 20:31:41 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014