Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vajcia

Popri mlieku a mäse patria z hľadiska výživy k najdôležitejším potravinám. V obchode sa pod pojmom vajce rozumie len slepačie vajce.

Triedenie a označovanie vajec. Rozdeľujú sa podľa:
1. vonkajších znakov (čistoty, celistvosti škrupiny, ...)
2. vnútorných znakov (prítomnosti nákaz, zafarbenia žĺtka,...)

Na konzumné účely sa dodávajú vajcia:
- čerstvé výberové triedené
- čerstvé triedené vajcia
- chladiarenské triedené vajcia
- konzervované triedené vajcia

Každé triedené vajce sa označuje nezmazateľnou, varuvzdornou, zdravotne vyhovujúcou farbou.

Zloženie vajca:
1. žĺtok
2. vápenná škrupina
3. podškrupinová blanka
4. vzduchová bublina
5. chalázy
6. riedky bielok
7. hustý bielok

Vajcia je vhodné ukladať špičkou dole, aby vzduchová bublina bola hore. Vajcia uložené opačne (špičkou hore) sa trikrát rýchlejšie kazia.


Tovaroznalectvo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014