Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cirkus okolo zákazu automatických zbraní

Minister vnútra Daniel Lipšic z KDH uvažuje o sprísnení legálneho vlastníctva zbraní a už začali kotkodákať tí, čo by podľa môjho názoru mali byť ticho.

Totiž pripravovaný zákaz držania automatických zbraní a ich odovzdanie znepokojili športových strelcov aj zberateľov.

Po novele zákona o zbraniach a strelive už nebudú môcť vlastniť automatické zbrane ani športoví strelci a zberatelia. Terajší legálni majitelia zbraní budú musieť povinne absolvovať psychotesty každých päť rokov.

Veď, čo je na tom také hrozné? Športoví strelci predsa nemusia držať svoje zbrane doma a zberatelia nech si držia svoje zbrane doma, ale ja by som urobil také opatrenie, že by som ich spravil dočasne nefunkčnými a tie segmenty, ktoré by boli dôležité k používaniu týchto zbraní by museli mať zberatelia uložené trebárs na polícii.

Lenže tu jasne vidieť, že kam sa ministerstvo uberá: samozrejme najlepšie by bolo, aby nevlastnil nikto nijakú zbraň a takto by štát mal pokoj aspoň v tom, že by sa nemusel obávať toho, že dôjde k podobnému prípadu ako v DNV, lenže myslím si, že ak niekto na Slovensku chce niekoho zlikvidovať strelnou zbraňou, tak to v dnešnej dobe môže ľahko spraviť aj vzduchovkou prerobenou na malorážku. Takže si myslím, že všetko okolo toho je len obyčajný cirkus.

Politici by sa skôr mali zamyslieť nad tým, že pondelňajší masaker v Devínskej Novej Vsi môže prerásť až do celospoločenskej krízy vzťahov Rómov a slovenskej väčšiny. A toto si myslí aj Parlament Rómov SR.

 

Strelec v pondelok vystrieľal šesť členov rómskej rodiny, zomrela aj jedna nestranná obeť a sám strelec. Parlament Rómov po skúsenostiach z minulosti, ale hlavne na základe posledného zločinu považuje tento skutok za ďalšie veľmi výrazné a spoločensky nebezpečné jednanie voči Rómom na Slovensku, ktoré sa môže vyhrotiť do spoločenskej krízy v oblasti spolunažívania občanov rôznych národností v SR, hlavne rómskej národnosti a majority," tvrdí predseda Parlamentu Rómov SR Ladislav Fízik.

Parlament Rómov si myslí, že štát nevenuje dostatočnú pozornosť extrémistickým skupinám a jednotlivcom, ktoré sú zamerané voči Rómom a Rómov vo verejnosti predstavujú ako jedinú príčinu sociálnych a ekonomických problémov v štáte. Štát nevie prijať účinné opatrenia, ktoré by postupne riešili súčasné problémy, dodáva Fízik.

"Je to dané i tým, že rómska inteligencia a ľudia, ktorí majú záujem riešiť problémy, sú postupne vylúčení z rozhodovania, ako bude žiť rómska národnostná menšina. Trvale upozorňujeme, že spolunažívanie Rómov a majority je narušené a to z oboch strán a vôbec nie je divné, že jednotlivec alebo skupina môže nezákonne zobrať právo do svojich rúk. Z minulosti sú známe takéto konkrétne prípady, ktorým je nutné v budúcnosti spoločne zabraňovať. Sú známe prípady, že niektorí príslušníci ozbrojených zložiek SR inklinujú k extrémistickým až rasistickým tendenciám vo vzťahu mimo iného i k Rómom," upozorňuje Fízik.

Parlament Rómov tvrdí, že navýšením stavov policajných zložiek pri osadách sa situácia nevyrieši. Naopak potvrdzuje sa história, že rómska otázka sa rieši silovo bez ohľadu na význam účinnej preventívnej činnosti.

 

Aj by sa dalo súhlasiť s tým, čo tvrdí Fízik, ale ja by som sa ho rád opýtal, prečo takto nereaguje Parlament Rómov SR aj v prípadoch, keď aj občania z ich etnika vraždia majoritných občanov a v podstatne vo viacerých prípadoch ako sa to stáva v prípade majority?


Azda iba hra ,,na niečo“ | stály odkaz

Komentáre

  1. tu vôbec nešlo o rasizmus, Lacko,
    myslím, že je jedno, či ti život znepríjemňuje cigáň, vietnamec alebo beloch, jednoducho išlo o ukončenie neustáleho buzerovania zo strany zastrelených, to, že to dotyčný strelec prehnel, je už iné kafe... mylím, že mal páky na to, aby im dal dobre rozbiť huby, aby dali pokoj... každopádne ma prekvapilo, že má niekto v legálnom držaní samopal, naivne som sa domnievala, že takéto zbrane vôbec civilisti nemávajú... nuž čo, kúpim si aspoň bejzbólku... ale nie, nechcem ani tú, lebo by som s ňou hneď niekoho vyšvácala... mať zbraň je pokušenie ju použiť...
    publikované: 02.09.2010 16:59:24 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  2. matahari
    to, čo prebiehalo v jeho hlave, tak to sa už nik nedozvie a v že mal zbraň legálne: ak sa nemýlim tak sa o tom hovorilo, že on chodieval aj na strelnicu, že bol niečo ako vojak v civile, či,čo? Jednoducho on mohol vlastniť zbraň, ale tí jeho susedia určite neboli svätí, veď práve dnes som videl titulok, že sa nimi zaoberala polícia v roku 2005.
    publikované: 02.09.2010 17:08:10 | autor: lserenca (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014