Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Majstrovstva sveta juniorov budu na Strbskom Plese?

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) ponúkla vysokotatranskému stredisku na Štrbskom Plese organizáciu juniorských majstrovstiev sveta v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii 2009.

LYŽOVANIE: Šanca na usporiadanie MSJ ´09 na Štrbskom Plese stále žije

ŠTRBSKÉ PLESO 11. novembra (SITA) - Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) ponúkla vysokotatranskému stredisku na Štrbskom Plese organizáciu juniorských majstrovstiev sveta v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii 2009. Pôvodne určené francúzske stredisko v Chamonix sa totiž organizácie vzdalo, pretože rekonštrukčné práce nevyhnutne potrebné pre organizovanie takéhoto podujatia, s ktorými Francúzi začali ešte na jar, do stanoveného termínu začiatku šampionátu určite nestihnú zrealizovať. „Slovensko má tie majstrovstvá prisľúbené, bude ich organizovať. Všetko je už pripravené, začal už pracovať aj organizačný výbor. Treba ešte doriešiť nejaké technické veci,“ s optimizmom hovorí športová riaditeľka Slovenského lyžiarskeho zväzu (SLZ) pre severské disciplíny Michaela Filipková.
S rovnakým entuziazmom sa vyjadril aj primátor mesta Vysoké Tatry, pod ktorého správu po nedávnom rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky opäť Štrbské Pleso patrí, Ján Mokoš. "Mesto Vysoké Tatry sa k organizácii majstrovstiev sveta postaví určite pozitívne a ja osobne tiež. Túto informáciu mám veľmi krátko, ale myslím, že bude ešte dosť času na to, aby som presvedčil poslancov, nech sa tejto šance chytíme. Mne sa táto myšlienka páči a verím, že ju podporíme,“ povedal pre agentúru SITA prvý muž vysokotatranského magistrátu. Zdržanlivejší postoj však zatiaľ zaujíma ministerstvo školstva, pod ktorého kompetencie patrí aj šport. "Dôležité je to, či si Štrbské Pleso na organizáciu takéhoto podujatia trúfne. My sme zatiaľ nedostali konkrétne požiadavky. Keď to však bude naozaj realitou, určite aj my pomôžeme,“ sľubuje minister školstva SR Ján Mikolaj.
Takéto podujatie určite nebude lacnou záležitosťou. Veľa bude záležať od počasia, ktoré náklady môže výrazne zvýšiť, ale v priaznivých podmienkach môže byť situácia aj opačná. Michaela Filipková odhaduje náklady na štyri až päť miliónov korún. "Keby sme neverili, že je to realizovateľné, určite by sme do toho nešli. Chceme však dokázať aj FIS, že sme schopní zachrániť ich nemilú situáciu, že dokážeme zorganizovať takéto podujatie. Ak nám vyjdú finančné garancie, podarí sa nám získať nejakých sponzorov a ak sa do toho zainteresuje aj mesto Vysoké Tatry, budeme schopní prostriedky nazbierať, aby sme všetky náklady dokázali pokryť,“ tvrdí športová riaditeľka SLZ.
Mesto Vysoké Tatry však zatiaľ s výraznejšou finančnou injekciou pre MSJ nepočíta. "Práve v týchto dňoch dokončujeme rozpočet mesta na budúci rok. Ja navrhujem, aby v ňom bolo vyčlenená suma tristotisíc korún práve pre tieto majstrovstvá. Ale keby sa podarilo nájsť aspoň stotisíc, bola by to dobrá položka pre to, aby sme zabezpečili tento šampionát,“ myslí si Ján Mokoš.
Riešenie tohto azda najväčšieho problému však ministerstvo školstva nevidí tak dramaticky. Šéf rezortu ponúka jednoduchý recept. "Myslím, že problém s finančnými prostriedkami nebude. Takéto aktivity prilákajú sponzorov. Podľa mňa by sa celý šampionát mal dať financovať zo sponzorských peňazí. Štát by mal pomôcť so zabezpečením športovísk a prípravou našich reprezentantov na účasť. Mesto Vysoké Tatry sa musí rozhodnúť, či je to reálne. My vynaložíme maximálne úsilie. Dnes však ešte neviem povedať, nakoľko je to reálne a nakoľko len idea,“ nechal sa počuť Ján Mikolaj.
V organizačnom výbore pre majstrovstvá sveta juniorov v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii bude pracovať aj predsedníčka Rady ministra pre šport Janka Gantnerová. "Štát deklaruje svoj záujem o šport. Chce, aby šport, a zvlášť vrcholový, rástol. Musíme si uvedomiť, že keď chceme dotiahnuť vrcholový šport na takú úroveň, aby naši reprezentanti boli schopní držať krok s najlepšími, je potrebné organizovať významnejšie podujatia. Možno budeme teraz počúvať kritické slová, že načo takéto majstrovstvá organizujeme, keď nemáme pretekárov. Ale práve toto je moment, kedy môžeme mladým adeptom ukázať zmysel zotrvať pri športe, zmysel zotrvať aj pri takých športoch, možno spoločensky menej zaujímavých. V každom prípade chceme ten šport u mladých podporiť,“ prezentovala svoj názor bývalá vynikajúca lyžiarka, piata zo zjazdu na ZOH 1984 v Sarajeve. Podľa nej by teda nešlo len o zviditeľňovanie Štrbského Plesa či Vysokých Tatier.
"Vysoké Tatry sú už dávno v lyžiarskom svete zviditeľnené. Je pravdou, že v poslednom období sa tu spalo. Naši priaznivci však vedia, že už v auguste boli na Štrbskom Plese preteky Kontinentálneho pohára v letných skokoch na lyžiach (podla mna to boli preteky Fis Cup a nie Kontinentalneho pohara, ale zrejma SLZ ma presnejsie informacie lepsie;)).  Či toto bude začiatok druhej vlny? Áno, môžeme to tak nazvať,“ rozhodne zakončila Janka Gantnerová.
Ak by FIS po potvrdení garancií slovenskou stranou naozaj MSJ Štrbskému Plesu pridelila, tie by sa uskutočnili ešte pred seniorským šampionátom v Liberci (18. februára - 1. marca 2009), predbežným termínom je týždeň od 2. do 6. februára 2009. Definitíva o pridelení by mala padnúť v najbližších dňoch.



Majstrovstva sveta | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014