Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pochod víťazstva (Parad Pobiedy) - Moskva 9.5.2015

... myslím si, že milióny financií vynaložených na túto okázalú šou sa dali v Rusku iste využiť hospodárnejšie, ...aj fotografie

    Určite, nie každý mal možnosť, v priamom prenose sledovať slávnostnú vojenskú prehliadku na Červenom námestí v Moskve. Ja som si našiel čas, aj internetový kanál, ktorý dával priamy prenos z tejto udalosti. Chcel som totiž na vlastné očí vidieť priebeh tohto, dopredu dlho avizovaného a svojim spôsobom,  mnohými politikmi a médiami odsudzovaného aktu. Aký mám z toho ja dojem?

1. Z hľadiska technického, to bolo vynikajúco pripravené a do poslednej bodky precízne zrežírované vystúpenie ruských ozbrojených síl, pred svetovou verejnosťou. O tom, že je to skutočne fakt, svedčí napr. aj taká „drobnosť“, že režisér prenosu mal možnosť umiestniť kvalitné kamery na také miesta, kam sa v minulosti nedostal, kvôli utajeniu, nikto. Kamery boli namontované nielen na pozemnej vojenskej technike, ale dokonca aj na prelietavajúcich lietadlách, či vrtuľníkoch. Dokonca aj počasie si vládcovia Kremľa prikázali zabezpečiť priamo ideálne.  Takže, celkový  dojem z tejto vojenskej šou, bol skutočne výnimočný a jedinečný. Hodnotil by som ho známkou - výborná.

2. Politický cieľ tohto predstavenia, je podľa mňa jednoznačný v tom, že ukázal všetkým vládcom na celom svete vojenskú silu,  kvalitu a množstvo vojsk a modernej výzbroje Ruska ako svetovej mocnosti. Ak si prezident Putin dával za cieľ ohúriť svet, tak sa mu to podľa mňa podarilo na 100 %.  To, že si to uvedomoval už počas prenosu, bolo vidieť na mimike jeho tváre, kde sebavedomým, hrdým, ba priam pyšným výrazom, dával jasne najavo, že je s priebehom osláv nadmieru spokojný.

3. Je ale pravdou, že napriek tomu, čo som napísal vyššie, do úplnej spokojnosti ruského prezidenta predsa čosi chýbalo. Podľa mňa, k dokonalému triumfu mu chýbala len taká maličkosť, akou je fakt, že sa mu nepodarilo dosiahnuť to, aby si vychutnal úžas najdôležitejších svetových lídrov  na vlastné oči, priamo na tribúne. Totiž okrem prezidenta Číny, nebol na tribúne prítomný žiadny ďalší čelný predstaviteľ inej významnej svetovej mocností.

4. K aktu položenia obrovského venca k Pamätníku neznámeho vojaka, sa okrem delegátov z tribúny, síce pripojil aj náš predseda vlády Fico a český prezident Zeman, ale podľa mňa, im organizátori tohto aktu dali jasne najavo, že sú z hľadiska významu, až niekde na konci.

Na potvrdenie napísaného pripájam niekoľko obrázkov získaných z internetu.

Pekný zvyšok víkendu praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

  1. Pochod víťazstva
    ...ja si myslím, že až taká škoda tých vynaložených prostriedkov to nebude. Určite tí, čo neboli na tribúne, čumeli v svojich úradoch na veľkoplošnú obrazovku s lupou v ruke, jak puk...
    publikované: 10.05.2015 10:15:49 | autor: Milan Faltin (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014