pre tych co by lakalo miesanie chlastu s letnou zmesou, tzv. ostrekovacovica ako
zimna zmes (vzhladom k tomu ze u susedov zavital metyl a pancodej),
100% alkohol (etanol) mrzne pri -115 st.
50% alkohol mrzne pri -32st.
30% alkohol mrzne pri -15st.
20% alkohol mrzne pri -9st.
10% alkohol mrzne pri -4st.
Na letnej zmesi zvyčajne uvádzajú že je do -5st. berme to ako fakt
Pri zmiesani 0,5l Vodky 52% + 4,5l letnej zmesi znizi bod mrazu na -7st.
== 5% alkohol + schopnost letnej zmesi odolavat mrazu
1l vodky 52% + 4l letnej zmesi sa znizi na -9st.
== 10% alkohol + schopnost letnej zmesi odolavat mrazu do -5
1,5l vodky 52% + 3,5l letnej zmesi sa znizi na -11st.
== 15% alkohol + schopnost letnej zmesi odolavat mrazu do -5
aby sme sa dostali na takych slovenskych -20st., treba 30% koncentrat,
t.j. takych slovenskych 3 litrov 52% vodky zmiesat s 2l letnej zmesi.
ZAVER:
Kto sa chce pripravit na zimu, asi radsej zavita v obchode, kde predavaju
nemrznucu zmes, nez by stravil hodiny v podzemnej garazi obchodneho centra.
Nerucim za nasledky, ktore by mohli byt sposobene tymto prispevkom!
Konajme zodpovedne, ostrekovace su vazna vec, a to plati viac pocas zimy.
Pozn. vypocty su orientacne, jednoduche, bez odbornej znalosti chemie.
Zimna voda do ostrekovacov
09.03.2017 11:09:51
Komentáre