Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jednanie LOZ o zvýšenie platov. Úspech, či nátlak a vydieranie ?

30.11.2022... z celého srdca prajem lekárom, aby nemuseli za svojou prácou utekať za hranice, preto im určite patrí aj zvýšenie ich platov, ale ...

Lekárski odborári si zobrali viac, ako mali. Z princípu by to nemali dostať. Dostali nás však do takej situácie, že sme nemohli konať inak, keď sme nechceli, aby zomierali ľudia Vyhlásil to šéf poslaneckého klubu Michal Šipoš v reakcii na schválenie navýšenia platov lekárov v parlamente. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková po hlasovaní povedala, že odmeňovanie má byť motivačné, nie plošné i s tým, že požiadavky odborárov hraničili s vydieraním. Rokovania na najvyššej úrovni sa vedú pod nátlakom hromadných výpovedí lekárov, ktoré môžu vážne ohroziť zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov na Slovensku  Napísal Peter Stachura, bývalý štátny tajomník na ministerstve zdravotníctva. Toto všetko sa deje v čase, keď máme na Slovensku, stále v platnosti dve vyhlásené mimoriadne situácie.

Od soboty 26. februára 2022 od 12:00 hod je v Slovenskej republike vyhlásená mimoriadna situácia. Vláda ju na návrh ministra vnútra vyhlásila v sobotu dopoludnia v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie SR pred vojnou na Ukrajine. Cieľom je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie či zmiernenie následkov tejto mimoriadnej udalosti.

Mimoriadnu situáciu v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom vyhlásila vláda na Slovensku od 12. marca 2020.

Možno že si dáte otázku, tak ako ja. Ako je to možné, že vláda dopustila takú to situáciu? Totiž, či sa to niekomu bude páčiť alebo nie, ale fakt je ten, že vláda sa sama dostala do matu. Mala dosť času nato, aby LOZ upozornila, že vyjednávať bude, ale podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní. Ten nepozná inštitút hromadných a organizovaných výpovedí. Po ďalšie, vláda mala dosť času nato, aby v Zákonníku práce opravila ust. § 67 o výpovedi zamestnanca tak, aby sa nedalo zneužiť napr. v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie ! Dnes znie toto ust. takto: § 67 „Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu.“ Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace. (§ 62) Sami vidíte, že takáto definícia si doslova o pokušenie pýta. Pritom výpovede už raz lekári organizovane dali a to v roku 2011. Odvtedy vlády na Slovensku neurobili nič, aby sa takéto výpovede nezopakovali ! Podľa mňa, predstavitelia LOZ aj teraz urobili len to, čo im táto vláda dovolila.  Ale, čo sa stane, ak odvolanie  výpovedí niektorých lekárov, ich zamestnávatelia nebudú  akceptovať  ?  Ako  vláda doplní týchto lekárov?

A úplne na záver. Politici by mali v tejto súvislosti zvažovať používanie slov "vydieranie"  a "nátlak", lebo ide o trestné činy. A ak majú podozrenie, že boli skutočné spáchané, treba kontaktovať príslušné orgány a nie traumatizovať občanov Slovenska.  Svetu mier a pokojný advent praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014