Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bude Strbske Pleso svetovym centrom zimnych sportov?

3 skokanske mostiky (v tom jeden pre deti), bezecke trate (zimne aj letne), sortrekova hala a curlingova hala...vizja architekta Michala Kuvika alebo bliska buducnost Strbskeho Plesa?

 zdroj: http://www.skoky-tatry.co.cc/index.php 

Architekt MICHAL KUVIK z kancelárie Archinet vypracoval projekt, ako by mohol vyzerať Športový areál Štrbské Pleso v budúcnosti. Mostíky by prešli zásadnou zmenou.

Keby sa projekt realizoval, ako by mohol vyzerať skokanský areál?

Stredný mostík by sa trochu doladil, aby sme ho zosúladili s ostatným okolím. Profil by ostal rovnaký, len by mal novú fazónu. Veľký mostík je projektovaný ako presklená oceľová konštrukcia. Uvažovali sme aj o malom mostíku pre deti, ktorý by bol súčasťou veľkého. Nakoniec sme sa rozhodli, že malý mostík, by sa mal vybudovať pod rozhodcovskou vežou.

Zmení sa aj okolie, napríklad nové tribúny pre divákov?

Tie by boli úplne iné ako v súčasnosti. Pre 15-tisíc ľudí a navrhli sme ich ako komplex, v útrobách počítame ako všade vo svete s bufetmi, službami, servisom, lyžiarskou dvoranou slávy.

V súčasnosti sa skokani vyvážajú na mostík lanovkou pre zjazdárov. Ako riešite tento problém?

Od tribún by išiel po pravej strane, čiže vedľa HS-100 "vláčik" hore pod nájazdovú vežu. Niečo podobné, ako má  Innsbruck. V Innsbrucku sme boli konzultovať dvakrát, aby sme videli, ako to vyzerá. Debatovali sme s tamojšími odborníkmi, povedali nám, čoho sa máme pri projekte vyvarovať. Bude to systém, pri ktorom skokan skočí, vojde do vnútra tribúny, kde je servis, a za tribúnou by sa už začínal vláčik.

Váš projekt nerieši len mostíky, ale celý športový areál na Štrbskom Plese. Čo by tam malo ešte pribudnúť?

Medzi hotelmi Patria a Fis je lúka, stredom ktorej vedie príjazdová cesta. Tam som naprojektoval šortrekovú, čiže rýchlokorčuliarsku halu s krátkou dráhou, a štvordráhovou curlingovou halou. Obe by mali byť prepojené polyfunkčným objektom s reštauráciami, saunami, fitness a podobne. Haly sme riešili podobne ako mostíky - išli sme sa pozrieť do zahraničia. Najlepšia šortreková je v Budapešti, tak sme sa tam boli inšpirovať. Na curling sme sa boli pozrieť v Prahe. Vedľa je ešte polyfunkčný objekt s obchodmi, službami, ubytovaním a medzi nimi bulvár.

Keď je tam bulvár, znamená to, že jediná príjazdová cesta by už stredom lúky nešla?

Nie, bolo by to len pre peších. Cestu som navrhol okrajom, popri potoku.

Čo bežecký areál?

Tiež bude zmenený, aby získal všetky certifikáty. Okrem toho sa na leto počíta s vybudovaním zeleného ekoasfaltového inline okruhu pre bežcov na lyžiach, biatlonistov a vozíčkarov.

Novými objektami by sa však významne zvýšila kapacita a ľudia by nemali kde parkovať. Súčasné parkovisko pri hoteli FIS by určite nestačilo...

Parkovanie je riešené pod zemou. Bude tam 700 miest pod budovami a bežeckým areálom. Z podzemného parkoviska budú mať športovci a servismeni prístup priamo ku športoviskám, lyžiari budú môcť prejsť ku vlekom. Je to navrhnuté tak, aby sa hore nemotali autá. Ten areál je dobrý a nebol by potom problém urobiť šampionát hocijakého rozsahu.

Existuje vo svete podobný areál?

Myslím si, že nie a určite nie v takej nadmorskej výške. Buď sú bežecké areály, alebo skokanské, ale tu bude všetko, vrátane biatlonu, curlingu, šortreku, zjazdového lyžovania. Podľa mňa by to bol jedinečný areál, s ktorým by sa urobila veľká diera do sveta.

Niektoré ukážky návrhov nájdete v našej fotogalérii.

.....................................................................................

Tu najdete original:

http://www.skoky-tatry.co.cc/index.php?option=com_content&view=article&id=183:projekt-pre-trbske-pleso-ma-ambiciu-urobi-dieru-do-sveta&catid=32:rozhovory&Itemid=96  


Ine | stály odkaz

Komentáre

  1. :-))
    A to v ktorom tisícročí.... ? Sorry, zväčša sú to iba sľuby...developeri nasľubujú aj modré z neba... rovnako ako budovanie a rekonštrukcia hotelov... či už Smokovce, alebo Štrbské pleso... nemá to vôbec nič spoločné s pôvodnou výstavbou... bez ľadu a skladu... a šport? ak sa to podarí budem rada, ale optimizmus je v nedohľadne...
    publikované: 24.06.2009 21:52:14 | autor: yettinka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Cha
    Há to už aké rosprávky :-D tý ľudia sú z roku na rok vtipnejší :-D
    publikované: 28.06.2009 15:22:04 | autor: Alojz (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Najde sa carodejnik ktory s rozpravky urobi real?
    No skoda ze su to jen rozpravky, ale pozrite ako sa to peklne cita a ako sa pekne o tom sniva ...
    publikované: 28.06.2009 15:46:10 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014