Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Najstarší strom na svete

... O čom sa písalo? (34)
Aj v roku 1936 ľudí zaujímalo kde rastie najstarší strom na svete. Vy to tiež môžete zistiť, ak si prečítate  nasledujúci dobový článok, presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Najstarší strom na svete

Najstarším stromom sveta je cyprus v štáte Mexiko, v meste Caxaca na cintoríne Santa-Maria del Tule. Vek tohoto  cyprusu odhadujú na 5 až 6 tisíc rokov. Jeho kmeň je 60 metrov hrubý a jeho vetví sú na 30 metrov rozrastené. Výšku má pomerne malú. Má 66 metrov, kým oveľa mladší, známy strom Generála Shermana je 90 m. vysoký. Z dreva tohoto cyprusu mohlo by sa vraj vybudovať 32 domov.

Najmenej takýto tuhý koreň vám nielen do  roku 2008 praje.  doko.

Príbehy z  minulosti si môžete prečítať aj na doko.blog.pravda.sk/

 

 


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Hm...
    pri tom strome som pred čosi vyše rokom bol. Ešte stále stojí a žije. To mesto sa nevolá Caxaca, ale Oaxaca a aj to nie je celkom pravdivý údaj. Strom stojí cca 20 km od Oaxaky - hlavného mesta rovnomeného mexického spolkového štátu, v samostatnom mestečku Tule.
    A dnes sa o tejto drevine ani zďaleka nehovorí ako o najstaršom strome, ale ako o najväčšom živom organizme na Zemi. Jeho rozložitosť a obvod kmeňa sú skutočne impozantné. V krátkom čase prinesiem o ňom článok.
    publikované: 04.01.2008 16:51:09 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  2. PF Teší ma,
    že až na malé drobnosti je táto zaujímavosť, z kalendára ročník 1936, aj dnes pravdivá.
    publikované: 04.01.2008 19:36:28 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014