Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Opäť jedna chvála na gmail

Kto nemá e-mail cez gmail.com, ako by nebol. Toto je asi heslo poslednej doby. Ani ja som neodolal a chcel som na vlastnej koži okúsiť

A rozhodne neľutujem. Hneď od začiatku sa mi to páči. Nepredpokladám, že by som zanechal svoje stovky e-mailových adries a začal používať výhradne gmail, ale je fakt, že niektoré veci sú roztomilé.

Akosi som si už zvykol na mozillu a na to, že v nej mám možnosť posielať kryptované správy (pgp, teda vlastne cez enigmail GnuPG) a že všetky maily podpisujem osobným certifikátom od Thawte (kde som sa len nedávna stál notárom :)). Pochopiteľne všetky maily mám cez imap-ssl, takže či som doma (mysleno v Prahe), alebo na Barrandove (mysleno v Nove) prípadne v Michalovciach, tak všade mám všetku poštu (odoslanú i prijatú). A to je veľmi šikovné. A keď som na cestách, tak sa k pošte dostnem cez webového ssh klienta a pine. Dotreaz som si občas zapínal zasielanie kópie na yahoo.com, ale tomu asi už odzvonilo.

Mozilla podporuje vytváranie vlastných filtrov, takže si na základe nejakých podmienok vyrobíte ako keby virtuálnu zložku. Gmail má labels. Tam si môžete prihodiť akúkoľvek správu, prípadne si spravíte filter, ktorá Vám bude sprívy labelovať automaticky.

Keďže mám e-mail, len krátko a navyše som ho dal len pár ľuďom, tak mi zatiaľ neprišiel ešte žiaden spam. Predpokladám, že funkcia report spam je obecná a že hneď prvý, kto nejaký otravný mail dostane a označí ho ako spam, vyškolí engine, ktorý sa automaticky aplikuje pre všetkých ostatných uživateľov. To mi pripadá ako šikovné. Mozillu a jej veľmi dobrý spam analyzer trénujem sám, takže nemám šancu natrénovať toľko ako milióny užívateľov (čo bezpochyby gmail bude mať).

O tom, že gmail nie je len taký obyčajný web-mail sa už popísalo dosť. Je fakt, že je to vlastne už riadna aplikácia (dokonca s klávesovými skratkami). Myslím si, že toto bude čoskoro trend a nebude dlho trvať, keď i word, excel a podobné aplikácie budú vždy aktuálne, budú z webu.


net | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014