Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lacná pracovná sila

..... Pracujú lacno, predávajú lacno, len aby ich čím viacej malo prácu. Túto ich životaschopnosť musíme veru obdivovať...B Čo písali v minulosti? (76)
Môžete si zatipovať o kom to je. A či ste uhádli alebo nie sa môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok tak ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Žlté nebezpečie

V poslednom čase v celej Europe veľa sa hovorí o takzvanom žltom nebezpečenstve, totižto o Japoncoch, ktorí svojím tovarom, najmä priemyslom, zaplavujú trhy celej Europy. Japonský tovar je pomerne i napriek vysokému clu veľmi lacný, a preto nie div, že si víťazne razí cestu, že vývoz Japonska stále stúpa a že z toho majú ostatné štáty veľký strach, lebo je obava, že japonský priemysel zničí priemysel iných štátov, v ktorých by takto nastala veľká nezamestnanosť.
Úspech japonskej výroby je v tom, že tam je pracovná sila veľmi lacná. Japonský národ je húževnatý, vytrvalý, nenáročný a skromný. V Japonsku robotník pracuje za bagateľ a uspokojí sa so stravou veľmi chatrnou: na deň postačí mu hrsť rýže.
Obavy štátov pred japonským tovarom začaly miznúť, keď  sa štatistikou dokázalo, že Japonsko tento prekotný vývoz a produkciu tovaru dlho nevydrží, lebo, i keď má lacnú pracovnú silu, nemá surovín, potrebných k výrobe.
Japonsko je veľmi preľudnatelé a preto nie div, že si pomáhajú ako vedia. Na domácej pôde nevedia sa všetci uživiť a preto stále znepokojujú nešťastnú a pomerne oveľa väčšiu Čínu, ktorej bojovnými výpadmi stále ubierajú z krajiny.
Preľudňateniu možno pripočítať aj veľký vývoz Japonska. Pracujú lacno, predávajú lacno, len aby ich čím viacej malo prácu. Túto ich životaschopnosť musíme veru obdivovať.

No teraz je rok 2008 a čosi podobné sa deje tiež, len namiesto Japoncov prežívajú hospodársky rozvoj Číňania. A podľa počtu kupujúcich v čínskych obchodoch, nám ich expanzia na našom trhu  vyhovuje. Keď pre nič iné, tak aspoň pre nízke ceny ich výrobkov. 

Všetkým prajem pekný  deň. doko
Viac sa o zaujímavostiach z našej minulosti môžete dozvedieť, ak si kliknete na  doko.blog.pravda.sk/


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014