Nakoľko sója má svoju strukovinovú chuť, býva v lacných mliekach cítiť. A v tých domácich duplom. Preto som ho väčšinou silne riedila. Potom však začína byť mdlé a bez chuti. Naopak spôsoby, ktoré strukovinovú chuť odtránia nepustia do sójového mlieka toľko tuku, takže sa smotanový závoj drahších sójových mliek stráca tiež.
Naopak orieškové a hlavne mandlové mlieka sú silne krémové a necítiť v nich už nič iné. A tak vzniklo krémové a cenovo dostupné mandľovo-sójov mlieko.
Na 1-1,5 litra potrebujeme:
- 200 gramov sójových bôbov
- 50 gramov mandlí
- vodu
Sóju necháme aspoň 12 hodín nabobtnať v dostatku studenej vody, u mandlí stačia 4.
Sóju zlejeme a rozmixujeme na veľkosť jemného štrku. Zalejeme pól litrom vody a ešte minútku mixujeme. Potom zmes prelejeme do väčšieho hrnca, ja používam až desaťlitrový, aby nemalo kam vykypieť. Na povrchu sa usadí pena z mixovania, ktorú pozbierame a vyhodíme. Privedieme k varu a necháme asi 10 minút bublať. Občas miešame a odoberáme penu.
Medzitým zlejeme a rozmixujeme mandle. Zalejeme asi pól pohárom vody a necháme mixovať ašete aspoň tri minúty.
Zmes prelejem naskôr cez klasické hrubé sitko a následne 5-7 krát cez čajové. Pomáhame si lyžičkou, mala by nám ostať relatívne suchá hmota. Podobný efekt docielime napríklad gázou alebo plienkou a necháme pár hodín pretiecť.
Podobnú postup aplikujeme u sóje.
Obe tekutiny zmiešame a nariedime na 1-1,5 litra mlieka podľa požadovaje sily.
Takto vyrobené mlieko sa už síce blíži lacným sójovým mliekam z obchodu, ale mne osobne chutí viac. Navyše Vám ešte zostala okara, napríklad na sójovú fašírku, a mandlová drť, tú môžte použit ako mandlovú múku do koláčov alebo do raw guliek. Tu je inšpirácia.
Do dostatočne vysušenej mandlovej drte pridáme:
- 40-50 gramov pár hodín namočených a rozmixovaných hrozienok
môžte použiť akékoľvek sušené ovocie - pól lyžice kokosového alebo iného tuhého tuku
- kokos na zahustenie a obalenie
- podľa chuti kakao
Všetko zmiešame a tvarujeme guličky. Mňamkovú chuť :)
Komentáre
https://dzusiky.wordpress.com/