Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Oblek alebo rifle a tričko?

Alebo to vôbec neriešiť?

V momentálnej situácií každý rieši čo bude ďalej, ako bude naša krajina fungovať, keďže máme akési bezvládie. Neviem či je to vtipné, alebo by mi z toho malo byť do plaču. Človek dá dôveru pár ľuďom a tí sa naťahujú ako malé deti. A načo je to dobré?

Tieto situácie riešime medzi priateľmi, doma v rodine. Ale bohužiaľ častokrát to vedie len k zvýšenému adrenalínu a zlým snom. Bežní ľudia musia riešiť otázky týkajúce sa svojej bezprostrednej existencie. A ako prvá vychádza otázka práce. Práca je určite pre ľudí tá najdôležitejšia, samozrejme z pohľadu existencie osobnosti ako takej. Ale získať dobrú prácu je veľmi náročné. Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je plno ľudí, ktorí sú evidovaní ako uchádzači o zamestnanie a každým dňom ich tam pribúda stále viac. A tak si každý zamestnávateľ môže vyberať "zo širokej ponuky" zamestnancov.


Prípadne, ak si zamestnávateľ nechce vybrať sám, osloví nejakú personálnu agentúru, ktorá urobí výberové konania za neho a on sa zúčastní už len na najužšom výbere. Personálke stanoví presné podmienky, ktoré musí uchádzač spĺňať a tie podľa nich separujú uchádzačov a následne ich posielajú do ďalšieho kola, resp. im ďakujú za účasť a poprajú im, aby boli v budúcnosti úspešnejší a pod. Asi to už každý zažil, kto absolvoval pracovný pohovor.


Prvý dojem je najdôležitejší pri každom stretnutí a ako sa hovorí, nikdy nebude druhá šanca spraviť prvý dojem. Bohužiaľ je to pravda, na ktorú musíme myslieť hlavne počas prípravy na pracovný pohovor. Ale ako sa správne obliecť, čo je dobré sa spýtať a čo radšej nie, ako vystupovať, čo všetko dokáže prezradiť reč tela? Toto všetko sú veľmi dôležité veci, ktoré môžu pomôcť uchádzačovi aj keď nespĺňa na 100% nároky zamestnávateľa. Pretože každý zamestnávateľ dokáže z nárokov spustiť ak vidí, že by daný uchádzač bol prínosom pre jeho firmu.


Najdôležitejšie je mať istotu a vedieť akú mám cenu. To znamená, ako sa dokážem predať a ako dokážem s budúcim zamestnávateľom vyjednávať. Hoci je to ťažšie ak tú prácu súrne potrebujem, vtedy aj uchádzači zľavujú svoje požiadavky a to častokrát zamestnávateľ využíva. Preto je veľmi dôležité ako bude uchádzač na pracovnom pohovore pôsobiť. Dnes majú väčšie firmy svojich personalistov, ktorí vedia čítať gestá a neverbálna komunikácia je im blízka. Vedia predpokladať situácie a klásť otázky, ktoré môžu byť nepríjemné, no na základe odpovedí vedia presne zaradiť uchádzača.


Ako prvé však o človeku prezradí jeho oblečenie, a akým dojmom na ostatných pôsobí. Preto sa treba riadiť istými pravidlami, samozrejme ak chceme dané pracovné miesto získať.


Ako sa obliecť a správať na prijímacom pohovore



Kariéra | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014