Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Recept na manželské šťastie

..podľa kalendára...

Možno si poviete , že by nebolo  zle  poznať takýto recept.  A tak, ak máte záujem dozvedieť sa čo považovali za predpoklad šťastného manželstva  v minulosti, prečítajte si nasledujúci výber z kalendára. Pútnik svätovojtešský.

Recept na manželské šťastie ?

Podľa tvrdenia psychológa profesora  Birdwhistella  najšťastnejšie a najtrvalejšie sú tie manželstvá, v ktorých manželia spolu čo najmenej hovoria. Profesor tento svoj záver opiera o pozorovanie sto manželských  párov, ktorých rozhovory dal nahrať na magnetofónové pásky. Manželia v šťastných dlhodobých manželstvách nehovoria podľa jeho výskumov dlhšie ako 27 a pol minúty týždenne. Najdlhšie rozhovory, či už skôr hádky, majú medzi sebou páry, ktoré sa už majú skoro rozísť, a to priemerne hodinu a 57 minút týždenne.

Profesor  Birdwhistell ďalej zistil, že starší manželia hovoria medzi sebou menej ako mladí. Mladí sa rozprávajú medzi sebou priemerne 57 minút týždenne. Po dvadsiatich rokoch súžitia sa vraj rozhovory obmedzia na 21 minút.

Tu sa podľa mňa hodí aj tento  výrok Aristotela, gréckeho filozofa.

„ Spýtal sa jeden z jeho žiakov, prečo má človek desať prstov, dve uši, dva oči, ale jedny ústa a jeden jazyk. Aristoteles odpovedal: lebo človek musí 10 krát toľko pracovať, ako zje, a dvakrát toľko vidieť a počuť ako hovorí.“

Ja si myslím, že ak by bol pán profesor poznal ruské príslovie „ Mlčať je  zlato“, mohol si ušetriť peniaze za svoj výskum. V súčasnej dobe by možno,  viacerí manželia boli vďační svojim manželkám, keby si túto radu navzájom vyskúšali a to už počas  posledných dvoch televíznych prenosov, zo zápasov futbalových majstrovstiev Európy. Ale vážne ako sa hovorí, všetko čo je s mierou, nemôže škodiť. Preto rozprávajte vždy len toľko, koľko toleruje aj váš  proťajšok. Vždy je to totiž o vzájomnej ohľaduplnosti a kompromisoch.   Pekný víkend praje doko.

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Doko,
    ako u nas stari ludia hovoria..."zenu jazyk bije"..o)));-)))..plati urcite aj naopak...;-))).....to samozrejme nie je pravidlo,ale nieco(vela) na tom je... :DDD
    publikované: 28.06.2008 07:51:35 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014