Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Osudy divy Ľudmily V.

Sú štyri veci v živote, ktoré nevrátiš späť: - kameň, ktorý si hodil - slovo, ktoré si vyriekol - príležitosť, ktorú si prepásol - čas, ktorý si premrhal
Mená postáv sú čistou náhodou!
V čase, keď Ľudmila svoje miesto v živote hľadala, Zojka sa na Martinine 20 narodeniny, za Miška vydala. Bola krásna rozvoňaná jar, ozdobené brezy jej schody do kostola i do kultúrneho domu zdobili, pri nich sa mládenci i devy so Zojkinou slobodou spevom lúčili.
 Na tréningy i Zojka prestala chodiť. Martina sa v tom čase začala priateliť s Paľom. Býval neďaleko. Spolu sa na motorke prevážali, spolu do kina chodili a aj sa spolu veľa rozprávali. Martinina povaha veľa kamarátok k sebe priťahovala. Jej dni nebývali nahnevané, nebola usmrkaná, ale veselá kopa. Celkom pekne spievala a práve so Zojkou im hlasy dobre ladili. Nebola zasa žiadna plagátová krásavica. Síce športovala, ale stehniská mala hrubé, zuby krivé, iba tie oči na nej boli najkrásnejšie. Teplé a milé. Vždy sa v jej spoločnosti chlapci krútili. Chceli s ňou kamarátmi byť. Ale frajera nájsť si, to mala problém. Preto, keď Paľo ju začal na rande pozývať, aj mu nedôverovala a v podvedomí, keď sa rozchádzali, v duchu si hovorila: „Bude i na budúce?“ Čas utekal a  Martina si myslela, že v Paľovi svojho budúceho manžela našla.
Peter I. sa oženil za dievčinu z cudzieho okresu a tam i bývať zostali a tak sa Martine nadobro z očí stratil na dlhé, dlhé roky .
Peter II. sa oženil tiež, do susednej dediny. Martina mu družičkou na svadbe bola. Postupne sa mu narodili dievčatko a chlapec a Martina bola presvedčená, že jeho život i šťastie našli správny smer i cieľ.
Ľudmila naďalej bývala u mamy. Starala sa o detičky a pri tom zvŕtaní sa, okolo bežkajúceho Jarka i rastúcej Terky znovu zoštíhlela. Prsia, aj keď od detských ústočiek ponaťahované, stále pyšne pred ňou kráčali. Provokačne sa po dedine prechádzala, veľmi často Martinu navštevovala a snažila sa z nej informácie o ešte stále manželovi ťahať. Martine sa bridila. Do bývalého kúta -domova, ale nezablúdila. Jaro trpel. Zúril. Aj slzy ľútosti mu vypadli. Strýc porúčal, stryná nariekala, sesternica sa Ľudou dohodnúť o návrate snažila, iba Ľubo, Jarov brat, mu stránku  držal. Smutné bolo to, že Jaro chcel deti vídavať. Aj keď sa nemohol s nimi rozprávať, predsa to bola jeho krv. Jarko , jeho huncútik malý, čo mu fúzy naťahoval, mu veľmi chýbal. A keď stratíte z očí 2 mesačnú dievčinku, po mesiaci ju už poznať nebudete. Tak vyrastie a  zmení sa. Ich Jaro nechcel stratiť!  Nechcel stratiť lásku svojich detí. Aspoň tú, keď ako sa zdá, lásku ženinu nikdy nemal. Drankal o deti, nie vždy mu bolo v ústrety vyjdené. Ľuda mu domov deti nechcela dať.                                  "Ak s nimi chceš byť, tak sa s nimi pohraj tu, u nás!" Tak mu prikazovala.  Z prvoti aj pristal, ale potom sa znovu vzpriečil:
„Ich domov je stále na adrese rodných listov. Majú i druhých starých rodičov, aj tí sa chcú s nimi tešiť. Daj mi ich do kočiara, vezmem ich domov.“ Veru nedala.
Jarovi prišla zo súdu obsielka. Koľko mesiacov ubehlo, si Martina nespomína. Pamätá si, že Terezka už v kočiari remencami pripútaná bola, keď to Martine jej mama povedala. Zo súdu prišla pozvánka na rozvodové konanie. Samozrejme, chceli ich zmieriť. Veď boli manželmi len tak krátko. Nech deti vyrastajú s obomi rodičmi. Lenže Ľuda druhýkrát Jarovi do srdca nôž vrazila. Jaro nadobro na tom súde zmysel života stratil. Nedôvera k ženám narástla do obrovských rozmerov a Ľuda do jeho stále mladého srdca zasiala hrubý koreň nenávisti.
Sudkyňa sa Ľudmily pýtala:
„Prečo ste sa za Jara vydávali, keď tvrdíte, že ho už neľúbite?“ A Ľuda so vztýčenou hlavou prehlásila:
„ Z trucu! Aby som Petrovi I. dokázala, že aj iní o mňa stoja! Ja ho ľúbim a on ma opustil!“
 
 
 

Čas, ten nezastavíš | stály odkaz

Komentáre

  1. Vasi,
    to je smutne..a tie deti..ta mlada pani je asi samoluba viac ako je zdrave a nie trucovita..
    publikované: 17.06.2010 19:55:25 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jajaj,
    samoľúba- pekný prívlastok!? Deti nevnímalli zatiaľ, že stratili otca
    publikované: 17.06.2010 20:05:18 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. nuz
    taketo zeny by nemali mat deti...urobia nestastnymi nielen manzelov, ale najma vlastnych potomkov...neviem, co by bolo pomohlo, ci od mala ju poriadne zihlavou po holej?
    publikované: 17.06.2010 21:15:24 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Vasi,
    nezdravo samoluby clovek je bez srdca, emocii, ucty nielen ku inym ale aj ku sebe aj ked si mysli pravy opak..ide mu len o uspokojenie toho, co on pozaduje, chce, namysli a vymysli a pouziva k tomu vsetky prostriedky a ludi ...brr..od takych ludi brat nohy na plecia..
    Deti su to najkrajsie a najplnejsie(to co naplna) co moze zena od zivota mat a ak je matkou, tak pre nich dokaze urobit vela, prevela..niekto napriklad vravi ja som sa obetovala..je to blbost a celkom ma to tvrdenie dakedy dokaze vykolajit..ono deti este nikoho po rukach nevytrieskali aby sa dakto musel obetovat ..nazyvat veci / svoje konanie spravne je predsa len dobre, aby nas nase deti neznenavideli..neviem si predstavit starobu bez deti..deti su proste to co nas zivot naplna od zaciatku az do konca..
    publikované: 17.06.2010 21:44:24 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. SoB,
    no po holej ju síce nebíjali, ale určite ťapkali. Ľuda bola pýchou otca. Ako som písala, má brata a má mladšiu sestru. brat má podobný priebeh manželstva, ako ona. sestra nie. Individualita osobnosti? Dedičné pričinenie? neviem
    publikované: 17.06.2010 21:59:10 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. jajaj,
    krásne a múdro si to napísala. Ja tiež verím, že deti nie sú obeta, ale dar, ktorý sme dostali. Ja dary dostávam rada, aj sa z nich teším, aj ich rada dávam. Tak by to malo byť i z deťmi -poďakovať sa za ne a nechať ich nech potešia aj iných, aby sme my mali radosť. Radosť, ktorá sa nám vráti, keď nám vrátia svoj požičaný dar od nás
    publikované: 17.06.2010 22:07:24 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. môžem si zanadávať??
    k..a je to!!!
    publikované: 18.06.2010 16:21:31 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Mahara Ti,
    tak krátky koment u zteba nie je zvyklý. No aj napriek krátkosti, ďakujem, bude asi výstižný. Budeš môcť posúdiť v nasledujúcich častiach. A možno ani nie. Slobodomyseľná, život užívajúca po každej stránke, taká je diva Ľdmila
    publikované: 18.06.2010 16:38:15 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. vas,
    super motto a dobre napisane,to musim pochvalit,lebo vidim,v akom chvate si to pisala,ked na teba tlacili s dalsimi dielmi:-)
    teraz nesuhlas:Slobodomyseľná, život užívajúca po každej stránke, taká je diva Ľdmila. - mne sa nezda slobodomyselna,mne sa zda zviazana vlastnou prizemnostou.
    dalej mi napadlo,ma slobodomyselnost suvis so zodpovednostou?alebo ako sa to tu mieni?

    a teraz by som poziadala o rekapitulaciu:luda pod zamienkou listu od stana odlakala martine petra1.nasledne mala paralelny relationship s petrom2,peter1ju vyuckoval,nasledne sa z trucu vydala za martininho bratranca jara,ktory ako peter1 palil za martinou.vsetci z tlupy sa medzitym pozenili,povydavali a luda sa s detmi definitivne odstahovala k mame a podala o rozvod,lebo jara nelubi a nikdy nelubila.za martinou teraz pali palo,tipujem,ze luda ho klofne...?
    publikované: 18.06.2010 19:09:41 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. oprava:
    nie vyuckoval,ale vyfuckoval
    publikované: 18.06.2010 19:10:28 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Bonnieeee:))))
    uz som chcela ist citat predosle diely nastvana, ze som si ziadne vyucko nevsimla:)))
    Aj Tebe blbne f na klavesnici*?
    publikované: 18.06.2010 20:25:53 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. sobiee:-))
    mne blbne vsetko..no a pismenka?ako na ktorej,mam jednu,kde vyrazis skor krater,nez "w",ale najcastejsie som za tym blbnutim ja...
    publikované: 18.06.2010 20:35:01 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  13. u nas najviac blbnem ja
    a hned po mne klavesnice...podchvilou mi ich prehodia, lenze...na jednej blbne f, na druhej o, na tretej dve pismenka...kym si uvedomim, na ktorej robim, pisem riadne hovadinky...
    publikované: 18.06.2010 20:49:34 | autor: SOB (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Bonnie,
    rekapitulácia môže byť, až na to, že súbežne s PI. aPII. Jaro za Ľudou nepálil. Ke´d po vyučení začala pravidelne cestovať, tak tam sa zblížili. No a ako to bude s Paľom, to sa dozvieš. Aj keď sa bude zdať, že som odbočila, všetko má úmysel.

    Slobodnej mysle som ja myslela tak, že sa sama rozhoduje a nikto jej v tom nezabráni
    publikované: 18.06.2010 22:49:09 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. S+B,
    to neblbnete vy. Vieš, keď dostanú z hlavy pokyn prsty, tak sa rozbehnú skôr, ako tá myšlienka prejde ces všetky kĺby a potom je hneť fčela , alebo chvebík a tak...
    publikované: 18.06.2010 22:52:18 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  16. bohvie,
    kto by vyhral,keby sme usporiadali sutaz v blbnuti,ale trufam si povedat,ze som horuci kandidat...:-)
    publikované: 19.06.2010 14:59:09 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Bonnie,
    len kto by nám sekundoval, aby to bolo spravodlivé
    publikované: 19.06.2010 19:54:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014