Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Veselá myseľ

...O veselom človekovi sa vraví, že ho sprevádza „ nebo plné huslí.“ ...O čom sa písalo ?

Nadišiel deň, v ktorom  je oproti iným dňom akosi viac humoru  a veselosti. Áno, je tu Silvester 2008. No a aby okolo nás bolo veselo nielen na Silvestra, k tomu potrebuje človek v prvom rade veselú myseľ. Čo si pod týmto výrazom predstavovali ľudia asi pred 90 rokmi?  Ak sa to chcete dozvedieť, prečítajte si spolu so mnou nasledujúci text vybratý z českej knihy „Praktická hospodyňka.“ 

Veselá myseľ

Veselý človek je vždy skôr naklonený konať iným dobro, než človek mrzutý a ponurý. Človek veselý je vždy šťastnejší. Veď už Šalamun vravel, že „Veselé srdce lieči lepšie ako všetky lieky.“ Alebo aj  naše príslovie hovorí, že  „ Veselá myseľ je pol zdravia.“  Nezáviďme teda veselosť ani našej  mládeži, no snažme sa  udržovať ju v slušných medziach.  Veselosťou človek mladne, naopak namosúrenosť prináša predčasne šediny. Človek veselý obveseľuje nielen seba, ale aj svoje okolie a preto je vždy vítaným hosťom. Veselosť už sama od seba robí človeka láskavým a príjemným. O veselom človekovi sa vraví, že ho sprevádza  „ nebo plné huslí.“ Čo asi znamená, že ho všetko teší a nič mu nerobí ťažkosti. Taký človek si aj  pri práci  veselo  spieva, životné nepríjemnosti ľahšie prekonáva a praje si, aby aj iní ľudia okolo neho boli veselí a spokojní. Je len na nás samotných, aby sme sa rozhodli akí budeme.

Takto asi  pred 90 rokmi, radil pri výchove detí, najmä  mladým rodičom Kamil Harmach. Podľa mňa sú tieto rady použiteľné aj pre dnešnú generáciu a ak sa ich budeme v živote držať, potom je tu veľký predpoklad, že  veselosť nás bude sprevádzať nielen na Silvestra, ale aj v každý obyčajný deň.

A takúto veselú myseľ, do nastávajúceho roka 2009, všetkým vinšuje doko.


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. tak toto už od prvého dňa roku 2009
    budeme potrebovať asi všetci
    publikované: 31.12.2008 16:18:45 | autor: klikac (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014