Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Gejša

V poslednej dobe sa v mojom živote dosť veľa vecí točí okolo Japonska. Dnešní film nemohol byť o ničom inom.

Už nejaký čítam ságu Impéria, ktorá voľne naväzuje na ságu Trhlinových vojen. Celá tsuranská civilizácia je veľmi intenzívne inšpirovaná práve japonskou kultúrou. Pojem cti, sila tradícii, predurčenosť osudu, potreba umenia a dôraz i na ten najmenší detail a tak snaha o dokonalosť.

Len nedávno som dopozeral seriál Šógun s Richardom Chamberlejom v hlavnej úlohe, ktorý podobne ako trhlinové vojny, alebo sága Impéria popisuje stret dvoch civilizácii. Každá o tej druhej (na základe povrchného nepochopenia) prehlasuje, že je barbarská. Rozdiely v zvykoch a v možnostiach ovplyvniť svoj osud sú tak zásadné, že tá druha strana už apriory niektoré veci považuje za nemožné. Výhodu má samozrejme ten, kto sa dokáže prispôsobiť (inými slovami povedané, kto sa dokáže poučiť a naučiť).

I v Gejši dochádza k stretu, v dôsledku druhej svetovej vojny dochádzka k obrovskej zmene, keď do krajiny vstupujú američania a pôvodné hodnoty a spôsob života sa dostávajú do úzadia, ustupujú novotám z vonku.

Film Gejša je však o inom, sú to memoáre ženy, ktorej bol tento osud prisúdený a v rámci daných mantinelov hľadala cestu k mužovi, ktorý bol rovnako ako ona zviazaný inými pravidlami.

Vzhľadom na svoj blízky vzťah k východným kultúram mi bolo veľa vecí zrejmých, možno práve preto píšem o predurčenosti, ktorá sa celým príbehom niesla, ale pre dnešného európana nemusí byť pochopiteľná.

Oku lahodiace scény z krajiny, alebo vkusne upravených japonských záhrad, či interiérov domov, asi netreba príliš spomínať, to tam každý čaká. Už sa teším, ako si budeme zariadzovať náš nový domov, kde by som chcel obývak v japonskom duchu. Nie ako módny výstrelok, ale pre japonský cit pre jednoduchú dokonalosť, ktorý je môjmu srdcu blízky.


kino | stály odkaz

Komentáre

  1. k poslednemu odstavcu
    ano, japonci vedia vytvorit stacionarne prostredie, z ktoreho vyzaruje pokoj a je velmi vhodne na meditaciu a nerusiacu myslienkovu sustredenost
    publikované: 03.03.2006 08:17:48 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. suhlas
    uz sa na tento film velmi tesim, hlavne na Zhang ZiYi (som zvedava na jej japoncinu, alebo myslim ze anglictinu s japonskym prizvukom), musim povedat, ze mam azijske filmy vseobecne velmi rada, maju v sebe taku krasnu poeziu, aku som nevidela ani v europskych, a toboz nie v americkych filmoch (z cinskych som videla iba klan lietajucich dyk, z japonskych too tired to die, ring 1 2 aj 0, jednicka je naslabsia, zabi system z korejskych, oko z hongkongskych, videla som aj dalsie len mi teraz nenapadnu:). Naozaj su uzasne, a herecke vykony su tiez uzasne!!! A ten styl... prosto UZASNE!!!!
    publikované: 03.03.2006 16:25:43 | autor: Chrumka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. a co takto Hayamo Myazaki
    a jeho anime?
    Rozpravky, alebo skor pribehy pre deti a zaroven tak trosku viac pre dospelych. Plne farieb, hudby a neuveritelnej fantazie. Krasa a pasia pozerat:)
    publikované: 03.03.2006 23:07:10 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. kameraman
    dostal za film Oscara. Aj ked Oscar vo vseobecnosti neznamena automaticky kvalitu, v pripade kamery sa malokedy "Akademia" myli.
    publikované: 06.03.2006 08:20:21 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014