Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Voľby sa blížia

Podľa mňa nešťastne sa komunikuje zmena spôsobu výberu daní.

Na Slovensku je to realita v Českej republike je to hlavný bod programu ODS. "Rovná daň". Podľa mňa nešťastne zvolený terminus technikus.

Nahráva na smeč Paroubkovej ČSSD, ktorý to komunikuje tak, že chudobný budú doplácať na bohatých. Oveľa viac by to vystihovalo "lineárna daň", ale chápem, že nie každý ma matemitaické vzdelanie (i keď slovo lineárny je elementárny pojem) a preto s rovnakým významom, ale zrozumiteľnejšie by to mohla byť "rovnomerná daň".

Slovo "rovná" môže evokovať, že každý zaplatí rovnako. Keby to takto bolo, tak by sa niektorý začali diviť, lebo by zistili, že náklady na ich "zadarmo" zdravotníctvo a školstvo a iné dotácie kultúry, či drahých potravím ich stoja viac, než za rok zarobia. Ukázalo by sa, že namiesto platu si musia ešte požičať, aby mali na zaplatenie daní.

"Lineárna daň" znamená, že každý plati rovnaké percento zo svojho príjmu. Nie, že čím viac človek pravuje a snaží sa (teda viac zarába), tak tým väčším percentuálnym podielom prispieva na rôzne vyžírky a darmožráčov. Tým samozrejme nechcem odsudzovať nízkopríjmové skupiny, ale ak niekto chce hovoriť o spravodlivosti, tak potom plaťme skutočne všetci rovnaké dane. Rovnaké v nominálnej hodnote. Nie rovné dane, ktoré su až až solidárne. Progresívna daň je však demotivačná a znamená to jediné: daňovú optimalizáciu. Ak niekto má skutočne vysoké príjmy, tak dáva zmysel, zdaniť ich v daňovom ráji a do štátnej kasy odviesť nutné minumum. Prečo? Lebo vyšší odvod neznamené viac a kvalitnejších služieb štátu, znamená to len vyšší mínus v odvodoch.

    

čo deň dal | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014