Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí chudnú, alebo sa snažia udržať si svoju hmotnosť, sú šaláty vynikajúcou voľbou. Optimálne by ste si mali dať každý deň aspoň dve porcie čo najčerstvejšej zeleniny, takže šalátom rozhodne nič nepokazíte. Ale pozor na to, čo si na zeleninový šalát dávate.
Šalát Fantázia
Po čase aj toho najzarytejšieho „dietujúceho“ omrzí kvapkať si na šalát len olivový olej alebo vínny ocot. Naše chuťové poháriky túžia za niečím lahodnejším. Napriek tomu oleje na zelenine nepodceňujte, sú dôležité pri trávení niektorých vitamínov.
Zeleninové šaláty poskytujú obrovské pole pôsobnosti pre vašu fantáziu. Pri vymýšľaní chutných šalátov ste obmedzovaní azda len vašou peňaženkou. Pri šalátoch dodržujte zásadu, že by mali byť čo najpestrejšie, nech sú v ňom zastúpené všetky farby – zelená, žltá, oranžová, červená, biela... Len takto budete mať istotu, že šalát obsahuje čo najširšie spektrum vitamínov i minerálov, a poteší aj vizuálne.
Dressing
Väčšina z nás sa snaží bojovať s neželanými tukmi. To znamená, že naše dressingy by mali byť „light“. K veľmi obľúbeným dochucovadlám patria šťava z citróna alebo limetka a najrôznejšie bylinky. Bazalku, medovku alebo menej obvyklú mätu môžete bez problémov pestovať aj v kvetináči na balkóne. Keď nie sú k dispozícii čerstvé, siahnite po sušených. Neobvyklú chuť dodá dressingu aj kôpor. Vašej fantázii sa však medze nekladú.
Na bielo
Ak ste milovníčka hustejších dressingov, prejdite zo syrových zálievok na jogurtové. Pozor, nesmú byť umelé a konzervované, vyrobte si ich sama. V chladničke by ste mali mať vždy po ruke jeden biely nesladený jogurt, ktorý dochutíte podľa nálady a nalejete na šalát. Stačí štipka soli, pár kvapiek citróna, vmiešať bylinky, alebo obľúbené korenie. Pre odvážnejších možno odporučiť cesnakový dressing, jeho silu kontrolujte počtom roztlačených strúčikov.
Horčica a exotika
Veľmi chutné dressingy možno vyčarovať aj z horčice, ak samozrejme patrí k vašim obľúbeným potravinám. Neobávajte sa do nej primiešať exotické korenia, či dokonca čili papričku. Na ozvláštnenie dressingov možno použiť aj sójovú omáčku, worchester, alebo najrôznejšie rybacie omáčky, ktoré milovníci exotických, predovšetkým ázijských jedál dobre poznajú.
Zdravý šalátový dressing by mal byť málo kalorický, obsahovať čo najmenej tukov a cukrov, a napriek všetkému by mal byť chutný. Nezabúdajte, že dressing je len na dochutenie, nie je to omáčka, v ktorej vaša zelenina pláva.
Hľadáte najzdravší šalátový dressing?
10.06.2006 12:21:00
Jesť šaláty, to je vynikajúca vec. Sú zdravé, plné vitamínov i vlákniny, nezaťažujú trávenie, a s ich pomocou sa dá aj chudnúť. Avšak len vtedy, ak si na ne nedávate príliš kalorické a nezdravé dressingy. Neprepadajte panike, neznamená to, že sa musíte vzdať chutných zálievok a chrumkať len surovú zeleninu.
Komentáre