Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Predvolebné sľuby- vysokoškolská politika

Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú...

Školstvo sa stalo v predvolebnej kampani 2006 popri zdravotníctve akýmsi lídrom v sľuboch a predsavzatiach. Úpadok školstva v SR je viditeľný na prvý pohľad a každá strana ponúka nejaký recept na vyliečenie. Ako sa jednotlivé nádejné strany stavajú k vysokému školstvu, ktoré by malo byť vlajkovou loďou?

Koncepcia čiastočného spoplatnenia sa z populistického dôvodu dostáva úplne do úzadia, SDKÚ-DS hovoria síce o určitých krokoch, ale hneď dodávajú, že sa určite nebude týkať súčasných študentov (v reálnej reči súčasných voličov), SMK hovorí, že to nie je momentálne témou dňa, KDH sa k tomu tiež stavia vyhýbavo, príkladom je bývalý minister Fronc, ktorý v januári vyhlásil (voľby sa blížia), že spoplatnenie by bolo nesystematický ťah. ANO samotné spoplatnenie pri hlasovaní zablokovalo, mimo toho, táto strana po týchto voľbách pravdepodobne zanikne. OKS je teda jediná strana, ktorá vo svojich tézach hovorí o spoplatnení, táto strana však veľa vody nenamúti.  

Aké riešenia však ponúkajú ostatné strany, ktoré sa a priori proti spoplatneniu stavajú? Riešenie je jednoduché a z populistického hľadiska výhodné. Stačí naliať do systému viacej peňazí a bude to OK. Je to však pravda? Osobne som sa stretával s tieňovým ministrom Smeru Dušanom Čaplovičom počas obdobia viac ako pol roka v školskom výbore NR SR a počas zasadnutí výboru som zistil, že tento pán poslanec nevie sformulovať ani súvislú vetu nieto povedať ešte niečo kompetentné. Tento pán na zasadnutí výboru v januári 2006 dokonca nevedel ani aký je rozdiel medzi účinnosťou a platnosťou zákona (a to je zákonodarca!). KSS nemá žiaden ucelený program a keďže chce zvrhnúť celý systém, tak sa s nimi ani nebudem zaoberať. Pár diskusií s Bollovou a Ondriášom mi skutočne stačilo na celý život. HZDS sa venuje školstvu iba všeobecnými frázami, ich voliči sú väčšinou dôchodcovia, čo je v tomto svetle pochopiteľne.

Nádejná strana SF slovami svojho odborníka pre oblasť školstva Pajtinku tvrdí, že    „ školstvo nemôže dlhodobo fungovať na princípoch trhového hospodárstva“ (zdroj: volebné noviny SF) Tento „odborník“ si neuvedomuje, že najlepšia škola podľa celosvetovo uznávaného šanghajského rebríčka z roku 2005, kde je štúdium bezplatné a teda nefunguje na trhovom princípe, je Karolinska Institute v Štokholme, iba pre osvieženie pamäte je na 45. mieste. Školstvo založené na trhovom princípe funguje všade na svete a spája sa s univerzitami ako Harvard, Oxford, Cambridge, Stanford, MIT, Berkeley, Princeston, Yale atď. K tomu niet čo dodať. Školy nemôžu viesť ani úradníci ani vedci, potrebný je schopný manager.

Dovolím si však tvrdiť, že školstvu nepomôžu financie, ale iba radikálny chirurgický rez, ktorý odstráni obrovský nádor. Ak učitelia dostanú viacej peňazí nebudú lepšie učiť, pretože nebudú mať na to racionálny dôvod. Učivo zamerané na memorovanie stoviek bezcenných informácií, ktoré každý ľahko nájde na internete, „šprtanie“ skrípt a ich recitovanie, bezcenné práce stiahnuté z internetu atď. sa naliatím peňazí nezlepší. V princípe (česť výnimkám, ktoré chvalabohu tiež nejaké sú) sú v mnohých prípadoch učitelia vlastne zbytoční, knihy a skriptá si každí môže prečítať aj doma. Učitelia to riešia zavedením povinnej dochádzky a prezenčkou, pretože ináč by aula zívala prázdnotou. Je to bieda.  

Politické strany sa však vždy chytajú lákavých tém a školstvo je jednou z nich. Je len smutné, že ľudia sú takí hlúpi, že veria predvolebným sľubom. Sľuby sa sľubujú blázni sa radujú. Našťastie po vstupe SR do EÚ existuje ešte jedna alternatíva, ktorú odporúčam každému, a to študovať ďaleko za hranicami tejto krajiny.

 


Politika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014