Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Môj podnikateľský nápad

:)

        Môj podnikateľský nápad

        Niečo sa s ľudstvom koncom tisícročia deje. Zo Švédska prichádzajú správy, že manželky tlčú manželov. Dlho som tušil, že vo Švédsku nie je niečo v poriadku, že Švédi pred svetom niečo tutlajú - a už je to tu! Agentúrami sa prevalila správa, že jedna švédska manželka zvalila manžela na podlahu a tak mu skríkla zblízka do ucha, až mu praskol bubienok! Pritom v biblii sa píše, že "muž je tvoj vládca a pán", a týka sa to aj švédskach luteránok. Z Francúzska prichádzajú správy, že klesá spotreba vína! Kým v roku 1965 vylôgal každý Francúz 120 litrov stolového vína, v roku 1995 vylôgal už len 72 litrov... Niečo sa s ľudstvom deje! Ženské začali skákať o žrdi! Na vlastné oči som videl ľahkoatletické majstrovstvá. Sama si nesie dlhú žrď, odrazí sa a preskočí latku. Ale veď ženy nie sú stavané na také dlhé žrde! Okrem toho, keby boli dámy, tak im tú žrď k latke niekto prinesie a nebudú sa samy navláčať! Niečo sa so svetom deje.
        Kdekto predpovedal, že Slovensko vyjde na psí tridsiatok. A pravda je taká, že Slovensko nielenže nevyšlo na psí tridsiatok, ale koná svetové preteky v psích záprahoch. Všetky psy sa k nám vraj veľmi tešili. Počasi im praje - vonku je tak, že hodno psa vyhnať, na rozdiel od krajín, kde nehodno psa vyhnať. V Tokiu napadalo toľko snehu, že Japonci po ňom nevedia chodiť. Šmýkajú sa, padajú, a pritom doteraz si celý svet myslel, že Japonci v tom vedia chodiť...
        Po európskych obchodných domoch chodia celé grupy "nových Rusov". Keď sa im minie parfum od Diora, sadnú na pravidelnú linku Moskva - Paríž a kúpia si parfum aj do zásoby. Západ trnie v nemom začudovaní, ako sa "noví Rusi" rozkupovali! Berú celé regály náušníc, príborov, kozmetiky. Personál v Karlových Varoch hovorí plynulo po rusky. "Noví Rusi" sú najlepší kúpeľní hostia. Niečo sa so svetom deje.
        Došlo to tak ďaleko, že nórsky učiteľ Jostein Gaarder drgol svetovú mládež do filozofie! To predsa koncom tisícročia, v čase počítačových hier, binga a drogových radostí nikto nemohol predpokladať! Pätnásťroční uličníci sa zháňajú po Aristotelovi, Sokratovi... pýtajú sa, kto bol Kierkegraard! To tu ešte nebolo. To ma vzrušilo ešte viac ako ženský skok o žrdi. Knihu Sofiin svet, román o dejinách filozofie, vydali aj v Indočíne a v Peru. A k tomu všetkému najčerstvejšia agentúrna správa: Taliani sú vo vesmíre! Americký raketoplán Columbo vzal do vleku malú taliansku raketu, ktorá tam hore bude poháňaná magnetickým pólom Zeme... Niečo sa so svetom deje.
        Cítim to sám na sebe. Nikdy som nemal nijakú vášeň - hobby. Nikdy som necítil potrebu vášnivo podnikať. Či už cesta do sveta alebo podnikať v biznise... A v posledných dňoch ma to pochytilo. Nemyslím na nič iné - podnikať, podnikať, podnikať! Trošku vás možno prekvapí v akej oblasti - ale každý máme svoju slabôstku. Doteraz som mučil sám seba. Zmáral sa pri hľadaní odpovedí na nezodpovedateľné otázky, mučil sa rôznymi diétami... A dnes som pevne rozhodnutý začať mučiť aj iných. Poviem rovno - moja mučiareň nebude lacný špás. Prenajal som si priestory v centre mesta. Mučiareň bude medzi pekárňou a cukrárňou. V suteréne mi murári robia hladomorňu, ktorá nude súčasťou mučiarne. Som rád, že sa vo mne poncom tisícročia prebudila podnikateľská vášeň. Sami uznáte, že ak sa budete chcieť dať pomučiť, alebo priviesť pomučiť dakoho druhého, padne vám vhod prísť ku mne. Moja mučiareň bude otvorená každý deň od 8.00 do 18.00 a určite si prídete na svoje. Za všetky spôsoby mučenia spomeniem len elektrický prúd. Ale bude aj španielska čižma, špendlíky, manželská poradňa atď. Viem do čoho idem. Mučenie vyžaduje celého človeka. Na všetko ostatné nebudem mať čas. Administratívne mám zatiaľ v projekte medzery, ale to chce trpezlivosť. "Staré štruktúry", ktoré ešte stále okupujú úrady pre nebytové priestory, dostávajú pri slove mučiareň odmietavý výraz a nechcú mi dať pečiatku. Vraj cukráreň, pekáreň, to áno - mučiareň nie. Ale ja viem ako na úradníčky. Nebudú musieť samy otĺkať manželov ako Švédky. U mňa to budú mať so zľavou. Držte mi palce, aby prešla v komisii pre ľudské práva novelizácia o mučiarňach. Sú v nej odborníci. Hádam pochopia, že nám - mučiteľom - ide o základné právo človeka na mučenie. Niečo sa so svetom deje! Doteraz som bol mierny ako baránok...

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
-------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014