Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hierarchia svorky

nieco o hierarchii

 

Vlci su velmi socialne zvierata zijuce vo svorkach kde je spravidla 6 az 7 clenov.V zime sa vsak zdruzuju do väcsich svoriek ktore mozu mat vo vynimocnych pripadoch az 20 ci 30 jedincov.Svorky väcsie ako 20 jedincov su vsak velmi vzacne.Svorky takisto mozu behom roka vznikat ci zanikat,niektore len na urcitu dobu a ine navzdy.Vo svorke plati prisna hierarchia v ktorej ma kazdy clen pevne stanovene postavenie.Predovsetkym,nesmieme si pliest vlciu svorku s vojenskou jednotkou lebo take jednoduche to nieje.Struktura vlcej svorky je dynamicka a moze sa menit v zavislosti na celej rade faktorov.

Hierarchia je pre vlkov velmi dolezita.Velky vyznam ma v obdobi rozmnozovania,pri love,pri krmeni,pri ochrane uzemia a vobec vzdy,ked je svorka pohromade,co znamena ze takmer vzdy pretoze svorka travi väcsinu casu spolu.

Hierarchia vlcej svorky je organizovana v dvoch liniiach:jedna pre samce,druha pre samice.Ako som sa zmienila v uvode Hierarchia svorky je velmi premenliva.Moze byt ina v obdobi rozmnozovania,pri krmeni ci hre.

V celej svorke je alfa vlk a vlcica,ktori tvoria alfa par.Termin alfa vznikol pri popisi spravania zvierat zijucich v zajati,je vsak pomerne zavadzajuci.jedinec alfa nie vzdy vedie lov alebo ide v cele svorky a ani nemusi ist skor nez ostatni.Jedinec moze byt alfou dokonca len za urcitich okolnosti alebo pri urcitych cinnostiach.Alfa ale vzdy preziva uctu ostatnych clenov svorky.

Alfa ma ako jediny vo svorke pravo parit sa.Toto pravo sa alfa vlcica vymaha produkciou silnych aromatickych latok ktore prebiju pach ostatnych samic.Otcom mladat je väcsinou alfa samec,ale nemusi to tak byt vzdy.Ked alfa nejavi o samicu zaujem spari sa s nou nizsie postaveny samec.Matkou mladat je ale vzdy alfa samica.

Hierarchická struktura je dána rovnováhou sil. Zespodu působí tendence k sociální expanzi a proti ní působí snaha nadřazených zvířat udržet si svoje místo. Změny v postavení se často rozhodnou jediným bojem. Prohraný boj způsobí na určitou dobu psychický otřes tak silný, že zvíře může poklesnout o několik hodnostních stupňů. Tyto souboje však jen velmi zřídka končí zraněním či dokonce smrtí.


Hierarchia svorky | stály odkaz

Komentáre

  1. komentar
    noooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.............................................................................................
    publikované: 20.04.2016 15:41:03 | autor: radka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014