Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pavlovská podkova II.

O Slotovi, koňoch a Dzurindovi.

 

Výsledky pavlovského zápolenia azda ani nie sú dôležité. Tu nejde o miliónové prémie, reklamný či iný biznis spojený s veľkým športom. Tu sa nedeformujú vzťahy kvôli mamonu. Len tu sa môže stať – tak, ako sa to stalo aj tú sobotu – že keď sa dvaja furmani umiestnia s navlas rovnakým časom na prvých dvoch miestach, sami sa dohodnú o tom, kto bude prvý a kto druhý. A ešte jedna vec – v zápale súťaženia tu nikto nepácha na zvieratách násilie. Dokonca ani ten bič sa nepoužíva. O všetkom rozhoduje len zručná práca s opratami, sýty furmanov hlas a povely: hojta, hojka, višta, hači, tí, haťa, hio, prr, curik...

V Pavlovciach na ranči začínal v sobotu deň zvesela. Z reproduktorov vyhrávala rezká šarišská či rusínska muzika. Kým furmani pripravovali svoje kone, návštevníci sa mohli občerstviť pri stánkoch s rozváňajúcimi pečenými delikatesami, prezrieť si neveľkú výstavku malej poľnohospodárskej techniky, alebo kúpiť suvenír. Na odbyt išli najmä kovbojské klobúky. Nečudo, že popoludní z návštevníkov nemali na hlave stetson so širokou strechou len tí, ktorí o ňu prišli pri nemiernej konzumácii v stánku s iným „druhom„ občerstvenia.

Žiaľ, nie príliš ideálne počasie spôsobilo, že tohtoročné preteky navštívilo menej ľudí ako vlani. To však nič nezmenilo na tom, že sa bolo na čo pozerať. Pavlovská podkova mala tri disciplíny, v ktorých išlo o rýchlosť, presnosť a silu. Divácky najatraktívnejšou bola isto tá prvá – tzv. furmanský slalom. Trať s náročnými prekážkami bolo treba prekonať v čo najlepšom čase, pričom za každé nezvládnutie prekážky sa udeľovali trestné sekundy. Špecialitou pavlovskej trate je vodná priekopa, tentoraz však kvôli chladnému počasiu bez vody. Schopnosti furmanovho pomocníka preverilo naloženie a vyloženie štyroch plných vriec, schopnosti furmana zas cúvanie s vozom pomedzi kužele, respektíve šikovnosť vo vedení voza tak, aby čelom oja zvalil stojaci peň stromu.

Nádherné svalnaté chladnokrvníky spolu so svojimi furmanmi a ich pomocníkmi bojovali naplno.

Peter Chobor mohol byť spokojný. Mimochodom, miestny farmár Peter Chobor, ktorý má v prenájme okolo 200 hektárov pôdy a chová niekoľko stoviek oviec, je známy aj vďaka istému týždenníku hľadajúcemu dvojníkov známych osobností. Jeho podoba s expremiérom Dzurindom je až zarážajúca. Keď sa však P. Chobora pred časom pýtali, čo si myslí o slovenských politikoch, odpovedal, že by sa mali starať o ľudí aspoň tak, ako sa on stará o svoje ovce. Lebo inak sú zbytoční.

Peter Chobor

Či takto prehovoril aj v súvislosti s odhaľovaním dvojkríža vo svojej obci – to vie len on sám. Isté je však jedno, Pavlovce viac ako dvojkríž preslávila práve Pavlovská podkova.     

víťaz  

Zdroj fotografií:

PF


Rozličné | stály odkaz

Komentáre

  1. ej veru sa ujo Chobora čertovsky podobá na toho čerta z vlády:)
    ..a aj múdro riekol o tej ovčej starostlivosti.
    A tebe sa podarila parádna zbierka fotiek z pretekov a aj si fajn opísal aké to tam býva. No ak nezabudnem tak skúsim tohtoročný ročník ochutnať miestny kovbojský klobúk a aj nejaké to občerstvenie..
    publikované: 15.01.2010 09:11:52 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)
    krásne koníky a vôbec všetko..
    a všetko najlepšie k narodeninám :)
    publikované: 15.01.2010 11:24:35 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  3. fotografie sú
    nádherné, teda "fotomodely" Čo znamená povel=višta
    publikované: 15.01.2010 21:29:32 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. janusha
    Vďaka za prianie. Odkiaľ vieš???? Aha, asi facebook.... tam je veľmi nechodím, teda vlastne vôbec..
    publikované: 15.01.2010 22:09:18 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  5. koníčky
    mňamky!
    publikované: 16.01.2010 11:26:34 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  6. vsetko najlepsie:)
    pevne zdravie, aby si mohol este dlho obuvat tulave topanocky a urobit veeela krasnych reportazi....nech sa Ti plnia sny doma, v ambulancii i na potulkach...
    mam radost z Tvojich fotografii konikov, vidno, ze sa furmani o koniky dobre staraju...ako dieta som zazila i nedobrych furmanov, ktori koniky bili, zle sa o ne starali a nie raz im kone splasene utekali po dedine...odvtedy mam z koni respekt...
    publikované: 16.01.2010 11:48:10 | autor: hanka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Hanka
    vďaka ze pekné prianie...
    publikované: 16.01.2010 15:02:35 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Pali...
    možno poznáš Potônské Lúky. Je to asi 35 km smerom na DS. Každý rok tam býva konský jarmok, chodievam tam s deťmi, predsa len, s koňmi nebývajú každý deň. Akurát s kadejakými hovädami... ((-:
    Tiež som postrehol dátum, všetko najlepšie k tvojim narodkám, nech ti packy psy podávajú - bez hryzenia... (-:
    publikované: 16.01.2010 22:32:45 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014