Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Klávesové skratky pre Windows 7 a 8

V novom operačnom systéme Windows 8 je pri klávesových skratkách kladený značný dôraz na kombinácie s klávesom Win. Tento kláves má mnoho zaužívaných použití aj v systéme Windows 7. Väčšina z nich sa preniesla aj do Windows 8.

Win + Home minimalizuje všetky okná okrem aktívneho. Opätovné stlačenie ich opäť zobrazí.

Win + Medzerník spriehľadní okná, takže vidno na plochu. Funguje len kým držíme kláves Win. Táto funkcia príde vhod ak máte na ploche otvorené Gadgety a chcete sa pozrieť na ich stav. Win + Šípka nahor maximalizuje okno. Ak pridáte aj Shift, maximalizuje ho na výšku.

Win + Šípka nadol minimalizuje okno, alebo ho vráti do pôvodného stavu aj bolo maximalizované. Win + Ľavá alebo Pravá šípka maximalizuje okno na danú polovicu obrazovky. V kombinácii so Shiftom prenáša okná medzi monitormi ak ich máte zapojených viac.

Win + 1..9 funguje ako kliknutie na ikonu v lište Štart na danej pozícii. Ak tu máte pripnuté ikony často používaných aplikácií, dá sa použiť pre rýchle spustenie, prípadne na prepnutie do danej aplikácie, ak už beží. V kombinácii so Shiftom spustí nový proces namiesto prepnutia do otvorenej aplikácie. V kombinácii s Ctrl prepína medzi oknami, ak sú viaceré pod jednou položkou. V kombinácii s Alt otvorí panel rýchleho prístupu pre danú aplikáciu – tu sa zobrazujú napríklad obľúbené položky alebo naposledy otvorené dokumenty.

Win + Tab zobrazí okná v 3D kaskádovom náhľade, stláčaním Tab alebo Shift+Tab sa medzi nimi pohybujeme dopredu respektíve dozadu.

Win + Pause otvorí vlastnosti systému.

Win + + zväčší obrazovku, v kombinácii s klávesom „-“ ju zmenší a Win + Esc zavrie zväčšovaciu utilitu.

Win + B prepne zameranie do System Tray – ikon v pravej časti lišty Štart. Ľavé kliknutie môžeme nahradiť Enterom, pravé klávesom, ktorý sa na plnohodnotných klávesniciach nachádza naľavo od pravého Ctrl a myš presunieme na vybratú ikonu stlačením medzerníku.

Win + D zobrazí plochu – minimalizuje všetky okná, vrátane niektorých desktopových aplikácií ako RainMeter. Ak chcete minimalizovať len okná, použite zaužívanú skratku Win + M. V prípade Win + D opätovným stlačením okná znovu zobrazíme, no niekedy môže prísť k preskupeniu poradia. Pre Win + M je „protiskratkou“ Win + Shift + M, no tiež môže prísť k preskupeniu poradia.

Win + E spustí prieskumníka.

Win + F spustí vyhľadávanie.

Win + G zobrazí Gadgety z pracovnej plochy nad všetkými oknami.

Win + L zamkne systém.

Win + P slúži pre prepnutie zobrazovania pri pripojení projektora alebo externého monitora.

Win + R zobrazí okno Run pre spustenie systémovej aplikácie.

Win + T prepne zameranie do lišty Štart, takže sa medzi otvorenými a pripnutými aplikáciami môžeme pohybovať kurzorovými klávesmi.

Win + U spustí Centrum uľahčenia prístupu.

Ctrl + W zavrie aktívne okno alebo kartu v ňom.

Alt + F4 zavrie okno nezávisle od prípadných otvorených kariet.

Ctrl + Shift + Esc spustí Task Manager – správcu úloh. Ak však nejaký program nereaguje a situácia vyzerá zle, je vhodné stlačiť skôr Ctrl + Alt + Delete a spustiť správcu úloh odtiaľ – takéto spustenie má vyššiu prioritu.

Ctrl + Shift + N vytvorí nový adresár v prieskumníkovi.

Ctrl + Shift + kliknutie alebo Enter spustí vybraný súbor ako administrátor.

Shift + pravé kliknutie na súbor alebo adresár zobrazí viac možností. Vhod môže prísť napríklad možnosť skopírovať cestu k súboru (Copy as path), pripnúť k Štart menu, v položke Send to pribudnú knižnice a adresáre v nich. Adresáre môžeme takto priamo zaradiť do niektorej z knižníc.

Alt + Šípka nahor sa v prieskumníkovi posunie o úroveň vyššie. Často sa dá rýchlejšie použiť kláves Backspace, ktorý vráti naposledy vykonanú akciu týkajúcu sa pohybu (napríklad pri otvorení zlého adresára sa ním vrátime späť).

Ctrl + Z v prieskumníkovi funguje na vrátenie poslednej akcie spojenej so súbormi. Ak napríklad označujete viac súborov držaním klávesu Ctrl a klikaním myšou a raz namiesto kliknutia súbory kúsok potiahnete, vytvoria sa ich duplikáty. Ctrl + Z ich vymaže.

Skratky len pre Windows 8:

Stlačením klávesu Win spustíme rozhranie Metro.

Win + C zobrazí Charms bar. Vľavo dole sa ukáže stav batérie, pripojenie k sieti, čas a dátum. Napravo nájdeme niekoľko ikon pre vyhľadávanie, zdieľanie, spustenie Metro obrazovky, prístup k zariadeniam a nastaveniam.

Win + F spúšťa vyhľadávanie ako vo Windows 7, no tentokrát už v Metro štýle.

Win + H zobrazuje Share charm pre zdieľanie.

Win + I zobrazuje Settings charm s nastaveniami pre danú obrazovku. Na ploche sa zobrazí panel s prístupom k Control panelu, personalizácii, informáciam o PC. Vpravo dole nájdeme ikony informujúce o stave siete, hlasitosti, intenzite podsvietenia, jazyku a klávesnici a taktiež možnosti vypnutia systému.

Win + J prepína zameranie medzi aplikácou, ktorá je pripnutá ku kraju obrazovky a druhou, fullscreen aplikáciou.

Win + K zobrazí Connect charm pre pripojenie k zariadeniam.

Win + O prepína orientáciu obrazovky na tabletoch.

Win + Q vyhľadáva medzi aplikáciami v Store.

Win + W vyhľadáva v nastaveniach.

Win + X zobrazí Windows Mobility Center, zoznam systémových aplikácií ako napríklad Task Manager, Control Panel, Device Manager, Event Viewer a mnohé ďalšie.

Win + Z zobrazí nastavenia a možnosti otvorenej aplikácie v rozhraní Metro. Ide panely nástrojov na spodku, prípadne aj vrchu obrazovky.

Win + Enter spustí službu Narrator, ktorá komentuje, čo sa na obrazovke deje, na čo používateľ ukazuje a podobne.

Win + Tab prepína medzi aplikáciami v paneli naľavo. Shift + Tab prepína opačným smerom.

Win + , zobrazí náhľad na plochu spriehľadnením okien.

Win + . pripne aplikáciu v rozhraní Metro doľava, doprava alebo vráti do pôvodného stavu.

Zdroj: Živé.sk

 


Diskutujte o téme na našom fóre kliknite na < Diskusia >

 

 


Čítajte aj: Zopár vecí ohľadne Microsoftu a Windowsu
Čítajte aj: Zmazanie účtu na Facebooku

 


Chceme vás poprosiť aby ste na diskusiu a komentáre využili naše spoločné fórum - KLIKNITE a prejdite na fórum. Budeme radi ak obohatíte našu komunitu aj vy, pridaním svojho názoru alebo založením témy ktorú ešte nemáme.

 





Informatika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014