Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

COVID – 19 a obmedzenie náboženských slobôd počas núdzového stavu

....Platia v tomto štáte skutočne aj zákony, alebo iba zdravý sedliacky rozum ?
Začnem niečím na zasmiatie. „Jožko Púčik sa rozhodol, že zajtra pôjde zapáliť sviečky na hroby svojich starkých. Zveril sa s tým svojmu richtárovi.  Pán richtár zdvihol prst a pohrozil Jožkovi. Jožkóóó ... ale toto nemôžeš urobiť, lebo je to zakázané. Jožko sa urazil a vraví.  Pán richtár, ale ja viem, že som obmedzený ale na slobode pohybu, nie  na hlavu a tak som sa dočítal v uznesení vlády, že toto je zakázané len od 05.00 hod. do 01.00 hod nasledujúceho dňa. Richtár vraví, tak vidíš vieš to, ale chceš spáchať priestupok. Jožko oponuje, aléééé richtárrrr ...... kdeže, ja nechcem nič porušiť. Pán richtár, ste inteligentný človek, tak počítajte so mnou. Ja som sa totiž na slobode obmedzil už v sobotu 24.10.2020 od rána 05.00 hod a zajtra, čiže v nedeľu 25.10.2020 o 01.00 hod mi zákaz skončí.  Richtár  zagúľal očami a vraví. Ty, Jožko vieš, že asi máš pravdu ? Ja to so svojou Markou urobím presne tak ako ty, my pôjdeme na cintorín v pondelok, lebo zákaz obmedzenia si dáme v nedeľu od  05.00 hod do pondelka 01.00 hod.“ Toľko na odľahčenie.

Ale teraz celkom vážne. Spomenuté uznesenie vlády je totiž, jemne povedané, ťažko zrozumiteľné. Okrem  obmedzenia pohybu, sú tam niektoré ustanovenia, ktoré akosi nekolidujú medzi sebou. Napr. obmedzenie pohybu neplatí vtedy, ak si chcete dať urobiť test na COVID – 19. Preto môžete za testom cestovať krížom krážom po Európe, ale ísť pomodliť sa do prázdneho kostola, vo svojom meste či dedine, už nemôžete. To ako vidíte, asi nemá žiadnu logiku. Naviac, tento zákaz hrubo porušuje slovenskú ústavu. Neveríte ? Tak čítajte so mnou.

„Ústava SR: Čl. 24

(1) Sloboda myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery sa zaručujú. Toto právo zahŕňa aj možnosť zmeniť náboženské vyznanie alebo vieru. Každý má právo byť bez náboženského vyznania. Každý má právo verejne prejavovať svoje zmýšľanie.

(2) Každý má právo slobodne prejavovať svoje náboženstvo alebo vieru buď sám, buď spoločne s inými, súkromne alebo verejne, bohoslužbou, náboženskými úkonmi, zachovávaním obradov alebo zúčastňovať sa na jeho vyučovaní.

Podmienky výkonu práv podľa odsekov 1 až 3 možno obmedziť iba zákonom, ak ide o opatrenie nevyhnutné v demokratickej spoločnosti na ochranu verejného poriadku, zdravia a mravnosti alebo práv a slobôd iných.“

A tu je veľkýýýý... problém! Vláda totiž ústavné náboženské právo veriacich, obmedzila iba svojim uznesením, hoci ústava výslovne, na tento krok vyžaduje zákon. Verím, že nikto nepochybuje o tom, že pomodlenie sa v kostole alebo len obyčajné rozjímanie je pre veriaceho úplne samozrejmým náboženským úkonom. Podobne je to aj s pomodlením sa na hroboch našich predkov. O to viac, že žijeme skutočne veľmi ťažké časy a mnohým veriacim, práve vykonanie týchto náboženských úkonov, pomáha vo zvládnutí  ich dennodenných  problémov.

A čo na záver ? Platia v tomto štáte skutočne aj zákony, alebo iba zdravý sedliacky rozum ?  Na hľadanie odpovede využime aj hodinu času naviac, ktorú získame zajtra po zmene letného času na čas stredoeurópsky. Všetko dobre praje doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014