Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Normálny človek neexistuje

Áno, čítate dobre. Podľa mňa normálny človek neexistuje. A prečo?

Veď spýtajte sa ľudí aký je normálny človek? Snáď každý vám povie niečo iné.

Podľa mňa existujú len odchylky od takéhoto prototypu. Každy človek je iný, každy má svoje chyby. V knihe Foucaltovo kyvadlo bol človek definovaný ako mix blázna, génia a (to tretie si nepamätám, keď sa rozpamätam doplním). A nie je to tak?

Uprimne sa pozrime do zrkadla našej duše. A čo tam uvidíme - mnohý uvidia normálneho človeka. Ale to je podľa mňa iba klam. Naším zrkadlom sú iný ľudia. A na nich vidíme chyby, to čím sa líšia od normálu, a neuvedomujeme si, že v mnohých prípadoch vidíme vlastne seba, naše nedostatky, úchylky, zavislosti.

Ak by existoval normálny človek, nebol by svet šedší, menej pestrý. Človek sa môže iba priblížiť normálu (kt. neexistuje), ale mal by to urobiť len v niektorých rovinách. Pretože inač by stratil to čím sa líšil. Človek by sa mal líšiť od ostatných, ale iba v tom dobrom slova zmysle. Namala by ho odlišovať brutalita, násilnosť, nadradenosť a iné zlé vlastnosti. Tu by som radšej ocenil normál, ktorým by bol človek vyrovnaný so sebou, priateľský k okoliu.

Normálny človek neexistuje, ľudia sa mu môžu iba podobať. A aký by mál byť? Mal by byť milý, priateľský, vyrovnaný so svojim osudom, ale mal by mať aj snahu ho zlepšiť (možno si to protirečí, ale asi by to malo byť takto). Nemal by mať nepriateľov a ani si ich vyrábať. Mal by byť tiež sám sebou, mal by sa líšiť od iných, ale len v rámci toho dobrého (štýl obliekania, tvorivosť - nenapodobňovať priemer a podobne) a nemal by mať zlé vlastnosti.


Pohľady do života | stály odkaz

Komentáre

  1. vcera sa ma kamarát opýtal
    "nemás obcas pocit, ze si iná? že my sme iní?iní ako ludia v nasom veku?"

    moja odpoved...

    " kazdý den sa presviedcam o tom, ze som iná... iná ako vacsina, ako prijaté normy normálu..." myslim tie nepisane... " kazdy den urobim 1000 veci inak, ako by urobili ti normalni, a urobim x veci, ktore by oni neurobili... ano som ina... ale vies co je zvlastne??? obcas si pripadam lepsia..."

    je zvlastne, ze ludia myslia na rovnake veci /alebo podobne/ v priblizne rovnakom case... vcera bol zvlastne krasny vecer... a znova som bola ina... my vsetci... ini ako ostatni...

    publikované: 17.04.2005 19:23:41 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Som najlepsi :)
    Aj toto je názor na život a myslim, ze kazdy by mal byt (aspon pre seba) najlepsi. Mozno to je egoisticke, ale zijem a nemam chut nijako sa tyrat za to, ze nie som najkrajsi (vsak Tony), alebo, ze nie som najinteligentnejsi. <h4 align="center">Buďte najlepší</h4>
    publikované: 17.04.2005 20:40:00 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. .
    suhlas
    publikované: 17.04.2005 21:11:14 | autor: Blackbird (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ???
    Da sa priblizit k niecomu co neexistuje???
    publikované: 21.04.2005 15:47:47 | autor: Kirk Hammett (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ???
    Da sa priblizit k niecomu co neexistuje???
    publikované: 21.04.2005 15:51:34 | autor: Kirk Hammett (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. nechcem ti do toho šprtať , ale ..
    mám pocit ,že slovo normál ,resp. normálny by sa ,dalo nahradiť slovom ideál ,resp. ideálny (;
    publikované: 21.04.2005 16:54:35 | autor: potom (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ha
    ja si práveže myslím, že neexistuje nenormálnosť.
    publikované: 31.05.2005 08:43:32 | autor: žerbaski (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014