Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Niečo na zasmiatie

...Čo písali v minulosti?rok 1960... podnikateľ, ktorý stratil poslednú nádej, že jeho sekretárka sa naučí niekedy písať obchodné listy bez chyby, sa rozhodol, že ich nebude opravovať, ale pošle ich tak, ako vyjdu z písacieho stroja sekretárky – aj s chybami. Do ľavého spodného rohu listov však na každý list dal gumovú pečiatku s týmto obsahom: „Moja sekretárka nevie písať na stroji, ale je pekná“...

Je Veľkonočný pondelok. Čítania na tému oblievačiek či šibačiek je všade dosť. Podľa obrázkov na flog pravda.sk je na Slovensku zasnežený deň. A tak vám ponúkam oddychové čítanie vo forme zaujímavostí, tak ako sú napísané v  Pútniku svätovojtešskom ročník 1960, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Akou rýchlosťou sa šíria chýry?

Akýsi obyvateľ švédskeho mesta Uppsala bol zvedavý, akou rýchlosťou sa šíria chýry, nuž urobil tento pokus. Vyšiel si do mesta a svojmu známemu , ktorého stretol, prezradil, že v lotérii vyhral 75.000 švédskych korún. Priateľ mu blahoželal a pobral sa svojou cestou. „Štastlivý výherca“ v tej chvíli pozrel na hodinky: Chýbalo desať minút do jedenástej predpoludním. V meste sa už nezadržal, obrátil sa a šiel domov. Vo chvíli, keď otváral dvere svojho bytu, zvonil telefón. Druhý známy mu gratuloval k výhre ... Od tejto chvíle telefón neprestával zvoniť. O pol druhej po poludní prišla súrna telefonická výzva z dediny vzdialenej 50 km od Uppsaly. Volal bratranec, ktorý po srdečnej gratulácii požiadal o pôžičku 5000 korún ...

Americká sekretárka

New Yorský podnikateľ, ktorý stratil poslednú nádej, že jeho sekretárka sa naučí niekedy písať obchodné listy bez chyby, sa rozhodol, že ich nebude opravovať, ale pošle ich tak, ako vyjdu z písacieho stroja sekretárky – aj s chybami. Do ľavého spodného rohu listov však na každý list dal gumovú pečiatku s týmto obsahom: „Moja sekretárka nevie písať na stroji, ale je pekná“.

Nehovorte po francúzsky

V hale veľkého hotelu v juhofrancúzskom meste Nice visí tabuľka s týmto oznamom: „Našim váženým hosťom z Anglicka: Prosíme vás uctivo, nehovorte s hotelovým personálom po francúzsky, lebo vašej francúžštine nerozumie. – Riaditeľstvo. Po prečítaní týchto zaujímavosti z roku 1960 som si konečne uvedomil, v čom sme už aj my  Slováci svetoví.   

Všetkým prajem veselý a pekný  síce zasnežený, ale predsa len jarný deň. doko

 

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014