Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kúpna zmluva na auto

Dobry vecer, syn kupil ojazdene motorove vozidlo v autobazari, na kupnej zmluve figuruje ako predavajuci sukromna osoba, zmluva bola uzavreta podla obcianskeho zakonnika. Nakolko sa na vozidle objavili zavady kvoli ktorym nepreslo ani STK [okrem ineho aj prehrdzaveny nosnik auta] zvazujeme o odstupeni od zmluvy. V zmluve je uvedene, ze kupujuci je oboznameny so stavom vozidla a vozidlo prebera bez naroku na jeho vratenie a reklamaciu. Viem ze pravo reklamovat urcitu vec vyplyva zo zakona , len teraz ide o to ci mam odstupenie od zmluvy odoslat autobazaru alebo predavajucemu. Mozte mi poradit ake nalezitosti ma obsahovat a ci je tu vobecsanca ak predavajuci nebude s odstupenim suhlasit. dakujem
Vážený pane,

nik sa nemôže vopred vzdať práva, ktoré ešte nevzniklo - inými slovami ustanovenie, ktorým sa osoba vzdá práva na reklamáciu je neplatné. Druhá vec je, že či Váš syn mohol pri bežnej obhliadke zistiť vady na vozidle. To je dosť dôležité, pretože pokiaľ sa predáva použitá vec, tak za vady , ktoré vzniknú použitím, alebo opotrebením sa nezodpovedá. To
neznamená, že sa nezodpovedá za vady veci , ale to, že vady spočívajúce v bežnom opotrebovaní s ktorými sa bežne počíta pri kúpe použitej veci nemôžu byť predmetom reklamácie ( napríklad ošúchané čalúnenie v novom aute
je dôvod na reklamáciu v starom to nie je dôvod na reklamáciu ) . Najprv musíte uplatniť reklamáciu ( ak je na ňu v zmysle vyššie uvedeného dôvod ).

Ak ide o vadu, ktorú nemožno odstrániť a ktorá bráni tomu, aby sa vec mohla riadne užívať ako vec bez vady, má kupujúci právo na výmenu veci alebo má právo od zmluvy odstúpiť. Tie isté práva prislúchajú kupujúcemu, ak ide síce
o odstrániteľné vady, ak však kupujúci nemôže pre opätovné vyskytnutie sa vady po oprave alebo pre väčší počet vád vec riadne užívať.

Až po tom, čo prebehne reklamačné konanie môžete od zmluvy odstúpiť, pretože odstúpiť od zmluvy sa dá len v prípadoch zákonom predpokladaných, alebo dohodnutých.

V prípade, ak skutočne nastanú okolnosti odôvodňujúce odstúpenie od zmluvy, tak potom takýto dokument musí obsahovať náležitosti z ktorých je zrejmý prejav vôle odstúpiť od zmluvy a z akých dôvodov.

Zmluva sa od počiatku zrušuje a strany sú si povinné vrátiť všetko čo podľa nej dostali.

Reklamáciu a odstúpenie sa musí uplatniť voči predávajúcemu a nie voči sprostredkovateľovi predaja ( viď zmluva ).

právne predpisy, ktoré sa vzťahujú na Váš problém najmä

§ 574 zákona č. 40/1964 S.b.
§ 619 zákona č. 40/1964 S.b.
§ 623 zákona č. 40/1964 S.b.


s pozdravom Grant

Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. Auto
    Tak to se k tomu autobazar nepostavil zrovna dobře :/ Já zatím nemám s uzavřením kupní smlouvy s autobazarem žádnou zkušenost, auto jsem kupoval od soukromníka a prodával přes https://zahotove.cz/ Ale díky, je dobré vědět, na co si dávat pozor.
    publikované: 12.09.2019 22:13:37 | autor: Šimon (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014