Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Klaus berie zníženie platu s úsmevom

Český prezident uviedol, že potreba šetriť je nevyhnutná a skutočnosť, že o najväčšiu sumu na mzde príde práve on, je podľa neho k pousmiatiu. Tamojšia vláda Petra Nečasa chce budúci rok znížiť čistý príjem prezidenta Klausa o rekordných 64 tisíc českých korún (2 570 eur)...

Česká republika

 Český prezident Václav Klaus sa nebráni škrtom, ktoré sa dotknú jeho platu a pripravia ho tak o 64 tisíc korún mesačne. Klaus uviedol, že potreba šetriť je nevyhnutná a skutočnosť, že o najväčšiu sumu na mzde príde práve on, je podľa neho k pousmiatiu, povedal v sobotu serveru iDnes.cz. "Ja myslím, že rôzne škrty sú v našej krajine v danej finančnej situácii nevyhnutné. Len som sa tak pousmial, že najviac zo všetkých 10,5 milióna ľudí sa bude škrtať u prezidenta. To je istá zvláštnosť a špecifickosť, ale pre mňa to nie je téma, o ktorej by som akýmkoľvek spôsobom diskutoval," skonštatoval Klaus.

Česká vláda chce budúci rok znížiť čistý príjem prezidenta Klausa o rekordných 64 tisíc českých korún (2 570 eur). Na škrty vlády premiéra Petra Nečasa tak nedoplatia najviac ani štátni zamestnanci, ani ľudia so stavebným sporením, ani rodiny s deťmi, ale prezident Václav Klaus. Verejným zamestnancom hrozí napríklad "len" to, že im vláda zníži platy o 16,5 percenta svojich čistých príjmov. Vláda však chce Klausovi od začiatku januára nielen o päť percent znížiť jeho zatiaľ nezdaňovaný mesačný plat 196 600 korún (7 900 eur), ale následne ho tiež zdaniť pätnásťpercentnou daňou. Zároveň plánuje po novom zdaniť aj jeho mesačné náhrady vo výške 190 500 korún (7 650 eur). Prezident tak začne platiť dane ako všetci ostatní.

SITA/MEDIAFAX

 

 


Európa | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014