Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Varená šunka

Kuchynský cargo kult.

Len málo mojich hmotných statkov prežilo minimalizáciu pri častých sťahovaniach. Medzi nimi tri v hodvábnom papieri zabalené gobelíny formátu A3. Jeden vyšívala mama a pojednala na ňom zámoček na Loire, druhý stará mama a je na ňom kytica a tretí pra-omama a stvárnila na ňom akúsi stepilú devu. Keby goblény nepodliehali zubu času a mimoriadnym udalostiam, mala by som v dedičnej zbierke aj goblén vyšívaný archeopteryxom v rodovej línii.

V žiadnej z mojich provizórnych domácností tie goblény neviseli na stene, pretože sú, úprimne povedané, ohavné. Len občas, zriedkavo, ich rozbalím a sledujem, ako tie tri dobré ženy zručne zapracovali do látky farebnú vlnu.

Jedného pekného dňa som kúpila gobelínový podklad, bavlny a jedného škaredého dňa som nakreslila vzor a začala s vyšívaním. Tak som vyšívala a vyšívala, predstavovala som si tisíc užitočnejších vecí než je udržiavanie rodinnej tradície Vyši si svoj goblén a stále viac a viac som strácala nervy. Až prišla chvíľa, kedy som sa zamyslela, na kieho čerta sa mama, omama a pra-omama venovali takejto pochybnej aktivite. I spomenula som si na podobenstvo o varenej šunke. Bolo o žene, ktorá vždy pred varením rituálne urezala z veľkonočnej šunky obidva konce. Muž sa jej pýtal, prečo to robí.

- Lebo to tak vždy robila moja mama, odpovedala s posvätnou úctou žena.

- Zavolaj jej a spýtaj sa, prečo.

Žena zatelefonovala mame a dozvedela sa, že to tak robila aj jej mama. Muž nástojil, aby zavolala aj starej mame. Žena vytočila číslo.

- Stará mama, prečo si vždy pred varením urezávala šunku na obidvoch koncoch?

- Lebo som mala malý hrniec.

-----------------------------

- Mama, stará mama, prastará mama, prečo ste vyšívali goblény?

- Lebo sme sa nudili.

A tak sa v našej rodine skončila tradícia vyšívania goblénov.


Peri fyseos anthropu - O ľudskej prirodzenosti | stály odkaz

Komentáre

  1. Ach, co som sa ja v Tatrach navysivala !
    Ten vtip o sunke je ako kucharske knihy, ktore zo zvyku pisu "preberte ryzu" a "preosejte muku":-)
    publikované: 09.05.2006 14:06:22 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. šahrezád
    a pripomeňme si s pietou aj mierku "horčicový pohár".
    Ty, šahrezád, nevieš, na čo sa používajú štvrtené citróny v slanom náleve? Na pohári je napísané, že to jedli Feničania, ale nič viac.
    publikované: 09.05.2006 14:45:19 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. šunka s gobelínom
    to znie ako saláma s hermelínom či iná omeleta. Keď som videl, že pribudla téma kuchynský cargo kult v spojení so šunkou, prvé čo som si predstavil, bol istý bystrý žiak školy milétskej, ktorý čaká v kuchyni na svoj dar z nebies. Inak, gobelín s vyšívaným archaeopteryxom by bol originálny. Dokonca viac ako ten so stepnou devou.
    publikované: 09.05.2006 19:06:16 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. citrony
    nakladane v soli je produkt marokansky, ze? Kusok sa vezme, nakraja sa a hodi do do....teraz ma nenapadne ako sa vola ten severoafricky wok, ked sa vseliake zeleniny oprazia a hodia na kus kus.
    publikované: 09.05.2006 20:30:36 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ad: sunka s gobelinom
    To znie rovnako hnusne ako ked sa vlneny sveter taha po zuboch bueeee
    publikované: 09.05.2006 20:38:11 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. šahrezád, na teba je spoľahnutie
    Je to nejaký severoafrický produkt, Alžírsko či Tunisko.
    Čiže do torty nie.
    Skúsim to zamontovať do chakchouky, tá do seba rvnako ako guláš pojme hocičo.
    publikované: 09.05.2006 20:56:20 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. buheh
    Bystrý žiak školy milétskej by bol najradšej, keby sa rituál urezávania koncov šunky rozšíril aj do domácností, kde je šunka duchom prítomná len v jeho mene.
    publikované: 09.05.2006 21:00:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ad: šahrezád
    vlnený sveter som už dávno nejedol, lebo ma vždy predbehli mole.

    Ema, je obrezaná šunka kóšer?
    publikované: 09.05.2006 22:04:01 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. buheh
    Podľa Šunkesa najkóšer.
    publikované: 09.05.2006 22:40:29 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. ema, buheh
    Tak ne na mna spolahnutie ci nie je? Marokanci sa biju do prs ze to je ich specialita a ostatni severoafricania sa po nich len opicia. Chakchouka tusim bol ten spravny nazor.

    Buheh, svetre nemusis jest, ale prechadzat si po zuboch s takym fajnym, hrubym, co ma velke ocka, ma rovnaky ucinok ako o tabulu zlomeny necht. Aspon teda na mna.
    publikované: 09.05.2006 22:41:09 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. šahrezád
    na teba JE spoľahnutie.
    Hentie ich lokálne maghrebské ťahanice, že či je fenická špecialita typická marocká alebo tuniská, heheh. To je ako s chalvou, tiež sa všetci tvária, že to boli ich predkovia, ktorí sa raz zamysleli a vydumali ju pre blaho sveta.
    publikované: 10.05.2006 06:07:09 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ema, pobavila si ma!
    Tradicie pre tradicie, to je nieco pre mna. Ja som sa vzdy snazila najst vo veciach racionalny koren a ta tvoja sunka ho ma!
    Ozaj, nechces dat nejake recepty? To, co tu pises, znie zaujimavo, ale ani neslintam, lebo si neviem nic predstavit pod tymi pismenkami...
    publikované: 10.05.2006 07:15:17 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. čvi, na recepty
    je odborníčka šahrezád, napríklad na iránsky baklažán kaškebadendžan. Ja som skôr expert na kaleráby.
    .
    Ale môžem sem dať recept na indické kurčacie poprsie a ryžu basmati. Ryža basmati sa varí tak, že sa kúpi v hypernove na periférii, lebo inde ju nemajú, nasype sa do vriacej vody a je to.
    Na kuracie poprsie vysypeš postrúhaný cesnak, postrúhaný čertsvý zázor, kurkumu, garam masalu, kardamom, chilli papričky a pokrájané štvrťky citrónu v slanom náleve (prečo nie), necháš to poležať v olivovom oleji a potom to prosto opečieš na panvici.
    Ako hovorí môj obľúbený profesor Bazna z animovaného seriálu Onanovat je normální: Hlavné je se nestydět. Keď sa budú stravníci na basmatu a indické prsa tváriť divne, ich vec. Žijeme na vlastné rizko:p
    publikované: 10.05.2006 08:43:18 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. žijeme na vlastné riziko
    Ema, to si povedala tak krásne... to už má parametre veľkého klasika ako bol Hniezdoslav alebo D-fens.
    publikované: 10.05.2006 08:58:13 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. .
    Pri tej chalve som si spomenula na to, ako raz u nas bola navsteva: stretli sa Iránec, Slovenka a Svéd. Slovenka Svédovi so smiechom rozprávala, ako si ju v Iráne chceli uctit tamojsou specialitou a spravili jej (slovensky) zemiakovy salat s majonezou. Sved na to, ze "ha ha ha zemiakovy salat a z Iránu? Je mi luto" (chcel tym povedat ze zemiakovy salat je typicky svedske jedlo).

    P.S. Pri tvojom navode na pripravu ryze basmati ma velmo srdce zabolelo! Naucit sa basmati ryzu je ozajsne umenie.
    publikované: 10.05.2006 09:53:51 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. fenomén pravej talianskej pizze
    tu sme sa dostali k tomu, čo je pravé a čo nie. Napríklad aká je pravá talianska pizza. Niekto tvrdí, že je tenká a široká, iný tvrdí, že je kysnutá ako koláč. Oboje je správne, lebo sami Taliani ju niekde robia tak a inde inak. A myslia si, že tá najpravšia je tam od nich.
    publikované: 10.05.2006 10:26:26 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ...
    vlastne som tým chcel povedať, že možno basmati ryža sa v tom najindickejšom regióne Indie robí tak, že sa nasype do kastróla a je. A možno sa nad ňou ešte urobí púdža.
    publikované: 10.05.2006 10:29:44 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. mozno ano
    ved aj knedlik moze byt vareny. A kamaratkina mama ma raz k nim pozvala na francuzke zemiaky a bol to zapeceny karfiol. Ale priprava basmati ryze je v traktoch v ktorych sa zdrziavam ja, posvätny akt a po obete ju treba pochvalit separatne od hlavneho jedla, aby sa neurazila.
    publikované: 10.05.2006 12:48:36 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. oprava
    po obede, nie po obete
    publikované: 10.05.2006 12:49:41 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. šahrezád
    pri posvätných aktoch sa často robieva aj obeta :-) Ale samozrejme, nechcel som spochybniť celú tú vedu a tisícročnú tradíciu okolo prípravy takého podstatného pokrmu ako je ryža. Ktovie, či aj takéto know-how neskončí raz podobne ako gobelín starej mamy a moderní obyvatelia blízkeho i ďalekého východu o pár rokov nehodia ryžu basmati do kastróla ako my...
    publikované: 10.05.2006 15:39:59 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014