Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Začalo odratávanie.........(druhá časť)

alebo, ako sme čakali na koniec sveta

Čo ma čaká tento rok? Aké správy sa budú sypať z televíznych obrazoviek? Ja malý Slovák vo veľkom svete. Vlastne ani ten náš, ľudský svet nie je až taký veľký. Ale o čo je menší o to je zraniteľnejší. Moje pochybnosti ma naštartovali pozrieť sa, čo o budúcnosti hovoria iní.

Pramene informácií záviseli od tolerancie, ktorú som uplatnil pri sledovaní názorov a udalostí, ktoré akoby hýbali a hýbu našim "ľudským" svetom. Zámerne hovorím ľudským, pretože ten ostatný svet je pre mňa ešte väčšou záhadou. Navyše nie som fyzik ani matematik, len obyčajný smrteľník s množstvom pochybností, ktoré mi víria hlavou.

Preto mi je práve teraz po chuti nazrieť do zápiskov veštcov, vizionárov, mágov, prognostikov, kronikárov, ale aj poznámok ľudí, ktorým to vŕta v hlave podobne ako mne.

Najzáhadnejší sú jasnovidci, veštci a veštice, ľudia s magickou silou, ktorí sa k budúcnosti stavajú ako k vyriešenej trojčlenke. Veštia zo všetkého, čo im príde pod ruku, z tarotových kariet, sklenenej gule, z dlaní, zo snov, alebo len tak z usadeniny čiernej kávy. Najznámejšia bola Sibyla/určite to bola Talianka/, ktorá vraj žila v jaskyni pri meste Kúm. Ovídius ju vo svojich Premenách opísal ako vešticu, ktorá poznala svoju cenu. Keďže ju Apolón obdaroval dlhovekosťou mala na všetko čas. Ževraj jej omylom zabudol dať aj večnú mladosť, a tak milá Sibyla väčšiu časť svojho života prežila ako penzistka. Raz takto z dlhej chvíle prišla k rímskemu kráľovi Tarquiniovi a ponúkla mu zvitky so svojimi veštbami za neuveriteľne vysokú cenu. Na predaj bolo deväť z nich. Kráľ sa rozhodol kúpiť až posledné tri, po tom, čo videl, že veštkyňa pred jeho očami z nich spálila prvých šesť. Takto vznikli Sibyline knihy, ktoré niekto "neúmyselne" podpálil a tak definitívne zničil v roku 83 pr.n.l.  Podľa niektorých vyjadrení sa meno veštice spája s kráľovnou zo Sáby, ktorej pravé meno bolo Michalda Kumana.  Zlé jazyky o nej šírili, že sa zaplietla dokonca so Šalamúnom, tým z Biblie. V hexametrických veršoch a metaforách bolo zakliatych množstvo vešteckých výrokov, ktoré zneli v chráme Jupitera Kapitolského, v akýchsi rímskych Delfách. 20 rokov vopred predpovedala príchod mesiáša. Sama však podotkla, že to vlastne nie je nič nové pod slnkom. Asi netušila, čo Ježiš stihne na tomto svete zariadiť. Nevieme, koľko bolo Sibýl, vieme však, že v proroctvách odzneli aj takéto verše: „Príde Syn z veľkého Boha ako človek, Boh v tele. Nastaví pre údery svoje plece a nasadí si tŕňový veniec ... .“ "/Semitská Sibyla Fito/.  Kumská Sibyla Amltea predpovedala: „Zavŕši obetu smrti za tri dni, vstane od zahubených a príde k svetlu. Prvý ukáže začiatok zmŕtvychvstania.“ Známe sú aj Sibyline proroctvá o konci sveta. Tvrdila, že svet vydrží po deväť generácia. Pre každú generáciu vyčlenila obdobie 800 rokov. Tá posledná, desiata začne približne okolo roku 2000 a tá bude posledná. Ťažko jej neuveriť, keď sa hneď svojím proroctvom o 700 rokov skôr trafila do čierneho a predpovedala vtrhnutie Hanibala do Itálie spolu s jeho hanebnou porážku. Vzostup rímskeho cisára Konštantína Veľkého (vrátane jeho mena) predpovedala osem rokov pred jeho narodením. Úctyhodný veštiarsky výkon. Prečo by sa mýlila v predpovedi o konci sveta?

Populárny aj dnes je Nostradamus, vlastným menom  Michael de Nostre-Dame, ktorý sa narodil 14. decembra 1503 v meste Saint-Rémy-de-Provence vo Francúzsku. Svoje proroctvá šifroval do  štvorveší - Quatrains v skupinách po sto. Alebo ich zakódoval do šesťverší  - Sixtains. Preto sa jeho proroctvá dajú interpretovať až po udalosti, ktorú opisuje. Asi vedel, čo by to s ľuďmi urobilo, keby sa dozvedeli aké čísla vyjdú v LOTE. Známe je jeho proroctvo o Hitlerovi. "Keď uplynie 670, bude po ňom, prekoná roky pätnásť, dvadsaťjeden a tridsaťdeväť, pri tom prvom ho nemoc položí, pri tom druhom bude ovládať nebezpečný spolok, pri tom treťom rozpúta ohnivú spúšť." Hitlera Nostradanus označil vo svojom tzv. Zelenom jazyku ako Histera: "Beštie vydráždené hladom prekročia brehy riek, prevaha bude na strane protivníkov Histera." Slávu získal proroctvom o smrti kráľa Henricha II. "Mladý lev premôže starého na bojovom poli v osobnom súboji, prepichne oči v zlatej klietke, dve zranenia v jednom, potom zomrie krutou smrťou." Henrich II., ktorý užíval symbol leva vo svojom osobnom erbe, sa totiž zúčastnil zápasu s veliteľom gardy na trojdennom turnaji usporiadanom na počesť svadby jeho dcéry s Filipom II. Španielskym. Heraldickým symbolom krajiny, z ktorej pochádzal Montgomery, veliteľ gardy, bol hrozivo vzpriamený lev. Montgomeryho kopija sa pri súboji zlomila, jej úlomok kráľa poranil na krku, ale väčšia časť kopije mu prenikla pozlátenou mriežkou brnenia do oka a pravdepodobne narušila aj mozog. Veľké utrpenie kráľa nakoniec po desiatich dňoch ukončila smrť.

Nostradamus predpovedal ešte aj dátum svojej smrti, a dokonca porušenie svojej hrobky, ktoré sa stalo 225 rokov po jeho smrti. Tí, čo jeho hrobku otvorili, našli v nej na tabuľke napísaný deň, v ktorý hrobku otvorili. Dokonca sa naplnilo aj jeho proroctvo, podľa ktorého zomrie ten, kto jeho hrobku znesvätí. Lupiča, ktorý chcel získať nadprirodzené schopnosti pitím vína z lebky proroka, ako o tom hovorila rozšírená povera, zabila zablúdená guľka z boja, ktorý v meste prebiehal.

O konci sveta hovorí jeho text: "Tretiu vojnu, najväčšiu z najväčších, vyvolá Antikrist. Potrvá 27 rokov. Predtým však traja budú takmer zahubení./?/" Antikrist je zrejme neveriaci, nekresťan. Vo vojne podľa Nostradamovho proroctva zahynie štvrtina ľudstva.

Nostradamus bol však oproti babe Vange džentlmenom a svätcom. Jasnovidka baba Vange, vlastným menom Vangelina Oandeva Dimitrova (* 3. október 1911 Strumica, Macedónsko – † 11. august 1996 Petrich, Bulharsko), Macedónčanka žijúca v Bulharsku, ešte za svojho života stihla predpovedať smrť princezny Diany, zánik ponorky Kursk, pád Sovietskeho zväzu, katastrofu Černobyľu, útok 11. septembra na newyorské dvojičky a začiatok tretej svetovej vojny v novembri roku 2010. Dokonca si u nej bulharskí stranícki funkcionári nechali veštiť výsledky volieb. To by sa hádam zišlo aj našim politikom. Mnohé proroctvá sa našli až po jej smrti. Takto predpovedala udalosti až do roku 5078 /podľa nášho kalendára/, kedy by mal nastať koniec sveta. I napriek hrôzam, ktoré sú osnovou jej proroctiev, ľudský rod nezahynie. Práve naopak, začne osídľovať okolité planéty a vo finále sa stretne s bohom. Som si istý, že po Matrixe je to skvelá látka pre nový hollywoodsky sci-fi film. Poďme ale k tej vojne, tretej, svetovej. Podľa Vangy by mala trvať až do októbra roku 2014 a prešla by fázami od konvenčných zbraní, cez jadrové, až po chemické. Práve tie chemické vyskúšajú moslimovia na chudákoch Európanoch. Tých proroctiev je neúrekom. Ako pikantériu spomeniem rok 2076, kedy vo svete konečne vznikne beztriedna spoločnosť - komunizmus. Toto proroctvo asi vysúkala z rukáva tesne pred 22. zjazdom Komunistickej strany Bulharska, ako svoj veštiarsky dar pracujúcemu ľudu.


No a nemal by som sa báť? Mať plné gate hneď v prvom mesiaci nového roka?

 

/..................................pokračovanie nabudúce./

 

 

V Bratislave, 10.1.2010

 

Ľubomír Belák

 


Kultúra | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014