Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TOP 20 albumov 2010, časť prvá

Ďalší rok máme pomaly, ale isto za nami. Čo nám tento rok priniesol? Napríklad,  Majstrovstvá sveta vo futbale sme konečne prežívali na vlastnej koži, keďže sa našim futbalistom podarilo kvalifikovať sa na ne. A dokonca nám nespravili ani hanbu. Rovnako ako naši hokejisti na ZOH. Športové úspechy nám teda končiaci sa rok priniesol v hojnom počte. Naopak v hudbe bol, aspoň z môjho pohľadu, chudobný. Minulý rok som nevedela vybrať z toľkého množstva albumov len 20 najlepších. Tento rok som vyberala až 20 najlepších. A minulý rok... Výsledky najlepšej päťky albumov za rok 2009 sa nám akosi stratili. Ale bol to zámer, chcela som aby ste si tú najlepšiu päticu albumov vytvorili sami. Tento rok vám takú možnosť neponúknem. Tak sa poďme pozrieť na prvý polovicu najlepších albumov za rok 2010. A ešte jedno malé upozornenie, ide čisto o môj osobný názor, nemusíte súhlasiť s tým čo napíšem, nemusia sa vám páčiť albumy, ktoré som si zvolila za najlepšie. Majte to na mysli keď budete pochybovať o mojom zdravom úsudku.

 

20. A thousand suns, Linkin Park

Predchádzajúci album Minutes to midnight ma úplne dostal. A aj dnes ho pokladám za jeden z najlepších albumov aké kedy moje uši počuli. Preto som s nedočkavosťou čakala na novinku od LP. Dočkala som sa a pocity boli veľmi zmiešané. Na jednej strane sa mi páčilo, že skupina experimentuje a nehrá dookola to isté, ale na druhej strane som mala pocit, že toto je až príliš veľký experiment. Energia, melodickosť mi v nových piesňach neuveriteľne chýbali. Stále som čakala na dáku poriadne živú pieseň a stále nič. Ok, album, ktorý si človek musí vypočuť viackrát, povedala som si. Ale ani to nepomohlo. Proste A thousnad suns ma sklamalo. Zaujali ma len dve piesne Waiting to for the end a Blackout, zvyšok ma vôbec neoslovil.

 

19. A year wthout rain, Selena Gomez a The Scene

Asi som v úvode mala upozorniť, že sa v rebríčku objavia aj takzvané „disney star“ ( nebojte sa budú iba dve a ani jedna z nich nie sú bratia od Jonasovcov ). Čo vznikne keď sa herečka rozhodne spievať? Priemerný album. Neočakávajte žiadne hudobné zázraky od tejto speváčky a jej skupiny. Hudba úplne jednoduchá, občas až príliš a texty sú tak jednoduché, plytké a neuveriteľné, plné klyšé, až sa tomu nedá uveriť, ale skôr smiať sa. Prečo som teda zaradila tento album do rebríčka a dokonca na 19. miesto, dokonca pred Linkin Park? Lebo keď doma ležíte s prepichnutou nohou a nemáte čo robiť tak vám aj toto zlepší náladu a neuveriteľne rýchlo pri počúvaní tohto albumu vám ubehne čas. Lebo to nie je až taká veľká katastrofa, piesne sú veselé, zábavné a niektoré sa dajú počúvať a jbez pocitu, že ste stratili zdravý rozum. Keď chcete vypnúť a mať iba dáky hudobný podmaz v pozadí tak toto je ten správny album.

 

18. Animal, Kesha

Objav tohto roka? Podľa viacerých áno. V porovnaní s Lady Gaga pôsobí Kesha viac ako človek to je pravda. Ale veľký rozdiel v ich tvorbe nevidím. Až na jeden malinký, Kesha má sympatickejšie piesne. Animal obsahuje niekoľko výborných piesní, ktoré sa hneď vryjú do pamäte a ktoré nie sú ani po x-tom vypočutí nudné. Navyše keď ležíte o pol štvrtej nadránom v polospánku pred televízorom a myslíte si, že už zaspávate a party je pre vás už minulosťou ( aj keď by ste ešte veľmi radi žúrovali ďalej ), fungujú piesne tohto stvorenia ako hotový Red Bull. Keshine piesne nenechajú chladným nikoho. Hungover, Tik Tok, Take if off a hlavne jór láf iz máj drúg ( Your love is my drug ) sú presne také piesne. Majú nápad a priamy ťah na bránku.

 

17. Speak now, Taylor Swift

Po prvýkrát som túto speváčku zaregistrovala, keď jej dáky vypatlanec zobral cenu na dákom udeľovaní cien či čo. A potom v duete so skupinou Boys like girls. A teraz som si konečne mohla vypočuť jej príjemný, pohodový, gitarový album doprevádzaný príjemným hlasom speváčky. Žiadne veľké zázraky som od Speak now nečakala a nebyť piesne Mine, tak by som si album asi v živote ani nestiahla. Preto som neuveriteľne vďačná MTV. Album sa nesie v príjemnom, pohodovom tempe, občas vás z tejto pohody vytrhne trošku svižnejšia pieseň, teda refrén. Aj keď po vypočutí úvodnej Mine som mala pocit, že to bude taký popovejší odvar Avril Lavigne, čo sa však nepotvrdilo. Album Speak now je naozaj vydareným dielom od kvalitnej speváčky menom Taylor Swift, mieša pop a contry. A mieša ho veľmi dobre. A na toto zasnežené obdobie sa úplne hodí.

 

16. Svévolná diplomace, Embassy

Prvý ČeskoSlovenský zástupca. Debutový album tejto pomerne neznámej skupiny sa na počudovanie vydaril. Žiadny hudobný prevrat sa nekoná. Navyše hlas speváka nie je veľmi príjemný, ale čo tam po tom keď album ponúka viac ako 50 minút celkom kvalitnej a počúvateľnej hudby ? Len škoda, že na albume nie je viac piesní ako Černobíla, toto je jedna z najlepších piesní aké na Českom a Slovenskom území v tomto roku vznikli. Na albume nájdete tanečnejšie, popovejšie, rockovejšie piesne a tak isto aj hip hop. Na piesni Pravdivé lži skupina spolupracovala s Rytmusom. Táto kombinácia sa dala stráviť úplne bez problému a ide o jednu z najlepších piesní albumu. Za zmienku stojí aj cover verzia hitu Andel, nie je to najhoršie no niektoré piesne by proste mali zostať také aké sú a nikto by sa nemal pokúšať o ich vynovené verzie.

 

15. Cardiology, Good Charlotte

Tak sme sa dočkali nového albumu od kedysi kvalitnej pop punkovej skupiny. Žiaľ pri posledných dvoch albumoch som sa stále dookola pýtala, kde sú tí starí, dobrí GC z albumov The Young and the Hopeless a Good Charlotte ? A ani pri Cardiology sa to nezmenilo. Good Charlotte sú nenávratne preč a to čo po nich zostalo je niečo čo sa snaží byť pop punkové no zároveň prepchaté rôznymi modernými zvukmi. V porovnaní s posledným albumom to je, ale o niečo lepšie. Už to nie je ten disco-pop-punk-rock. Disco ide trochu do úzadia. Miestami je album pop punkový a miestami popový. Ako celok je počúvateľný, dokonca som na albume objavila aj niekoľko vydarených piesní. Ale stále mám pocit ako keby Good Charlotte nevedeli čo chcú alebo vedia čo chcú, ale boja sa to povedať nahlas. Vyhovieť všetkým sa, žiaľ, nedá.

 

14. Recovery, Eminem

To aký bol rok 2010 hudobne chudobný ( aspoň z môjho sebeckého hľadiska ) asi najlepšie vystihuje tento album. Hip hop a ja sme asi taký kamaráti ako pes a mačka, upír a slnko...Ale aby som bola úprimná Eminemova tvorba sa mi páči. Ak by však vyšlo viac albumov, ktoré ma oslovili, tak by Recovery v Top 20 nebolo. Nie som hip hopový odborník, takže žiadne múdre reči nečakajte. Páči sa mi to recitovanie, v ktorom cítiť nasranosť, aroganciu a prekvapujúco aj melódiu. A keď k tomu pridáme spievaný refrén tak je to celkom fajn album. Aj keď Eminem mal už aj lepšie albumy a nechápem úspech „piesne“ Not afraid.

 

13. Praxe relativity, Xindl X

Celkom zaujímavé zjavenie na českej hudobnej scéne. Dva albumy na konte a zopár hitov ako bonus k tomu. Predchádzajúci album bol fajn, ale Praxe relativity je o niečo lepšia, zábavnejšia, prepracovanejšia. Album je taká oddychovka, ktorá vás pobaví svojou hudbu a hlavne textami. Tie sú miestami tak primitívne, že si myslíte, že ich autorom je cca sedemročné dieťa. Ale to je to, čo Xindla X  robí zaujímavým. Však múdrych, náročných textov tu máme kopu. Občas sú texty ironické a to sa mi tiež páči. V podstate ide o obyčajný popový album, ktorý občas ponúkne taký light rep.

 

12. Virtues, Amber Pacific

Konečne dáky pop/punk-rockový album. Ak túto skupinu nepoznáte, tak prichádzate o veľmi kvalitný pop/punk-rock. Ich piesne ponúkajú, energiu, melodickosť, nápady. Každá jedna pieseň je prepracovná a zaujme vás. Od prvej po poslednú pieseň si nevydýchnete. Album Virtues je najlepší album tejto partie z Washingtonu. Skupine pomohla aj zmena speváka. V niektorých piesňach počuť predchádzajúce albumy, čo je trošku na škodu. Osobne ma tento album baví a s radosťou si ho vypočujem aj keď je už pár mesiacov von.

 

11. Cant be tamed, Miley Cyrus

Nuž. Ubezpečujem vás, že som nestratila zdravý rozum a ani sluch. Proste ma tento album baví, je zábavný a v niektorých piesňach aj viac ako dobrý. Ide o obyčajný pop, ktorý je prepchatý rôznymi ufo zvukmi, ktoré občas poriadne lezú na nervy. No ako album na letné večery kedy si chcete zaskákať, zatancovať a neriešiť či je speváčka talentovaná alebo jej hlas je viac ako dosť upravený počítačom je tento album ako stvorený. A ako som už písala niektoré piesne sú naozaj dobré.

 

Verím, že úspešne máme za sebou prvú, tú slabšiu polovicu môjho osobného rebríčka. Verím, že vás čítanie zaujalo, bavilo. A snáď si prečítate aj druhú polovicu, ktorá bude až v roku 2011.

 


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014